szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új Pi-rekordnak örülhet a világ: két informatikus 5 billió tizedesjegyig pontosította a kör kerületének és átmérőjének hányadosát.

A korábbi csúcs januárban született: egy brit matematikus, Fabrice Bellard közel 2,7 billió tizedesig haladt az osztással. A mostani rekord Kondo Sigeru japán és Alexander Yee amerikai informatikusnak köszönhető. 90 napig dolgozott az 54 éves japán férfi otthoni számítógépe a számításon, az ellenőrzés 64 órába telt. A gép nem közönséges masina, gazdája maga rakta össze és a sajtónak csak "halkan" fedte fel - hogy ne jusson családja fülébe -: 4 millió forintnyi összegbe került.

A Pi azért érdekes, mert nem ismétlődik számsor a kapott hányadosban. Ludolph van Ceulen holland matematikus és hadmérnök kezdte rendkívüli módon pontosítani a 16. században. Előbb 20, majd 36 tizedesjegyig haladt a hányadossal. 

A minél pontosabb Pinek van gyakorlati értelme is: egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez használják. Ha egy masina nem működik tökéletesen, akkor a Pi valamelyik - vagy több - számjegye nem stimmel, és így hamar megmutatkozik a hiba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon