szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Eddig egyetlen „kicserélő” központ kapcsolta össze a hazai internet-szolgáltatókat és tette lehetővé a közvetlen...

Eddig egyetlen „kicserélő” központ kapcsolta össze a hazai internet-szolgáltatókat és tette lehetővé a közvetlen „átjárást” a hazai internetezők és a hazai portálok között. Ennek a csomópontnak egy esetleges kiesése a teljes magyar internet forgalmat hátrányosan érintette volna.

2010. szeptember 1-jétől a BIX központ (a BIX, Budapest Internet Exchange teszi lehetővé, hogy a különböző magyarországi internetszolgáltatók – a nemzetközi internet hálózatok használata nélkül – közvetlenül kapcsolódjanak össze, ezáltal kedvezőbb szolgáltatási és műszaki feltételeket nyújtva ügyfeleik számára) az eddigi egy helyett (Victor Hugó utca), további két helyen működik majd. A fejlesztések eredményeként többszörösen redundánssá válik a magyarországi internet hátterét biztosító infrastruktúra, így szinte nullára csökken annak az esélyét, hogy valamilyen meghibásodás miatt akadályozva legyen hazánkban az internetszolgáltatók közötti forgalom.

Az egyik új BIX csomópont elhelyezésére szolgáló infrastruktúra kiépítésére az Invitel és a C.E.C.C (Közép Európai Tőkebefektetési Kft.) alkotta konzorcium kapott lehetőséget az Internet Szolgáltatók Tanácsától (ISZT). A megállapodás értelmében az ISZT a Dataneum épületében – ott ahol az Invitel adatközpontja, a DataCenter is működik – helyezte el azokat a nagyteljesítményű, az internet forgalmat továbbító eszközöket, amin az új BIX csomópont infrastruktúrája üzemel.
A konzorciumi megállapodás alapján az Invitel feladata a folyamatos és zavartalan hozzáférést biztosító hálózati, illetve távközlési infrastruktúra kiépítése, a C.E.C.C-nek pedig a hálózati eszközöknek helyet adó adatközpont kiépítése. Abban, hogy a konzorcium elnyerte a lehetőséget az új BIX központ kialakítására, kiemelt szerepe volt a teljes semlegesség vállalásának, azaz annak, hogy az Invitel sem árakban, sem műszaki paraméterekben nem tehet semmiféle megkülönböztetést az ügyfelek felé, akik úgy döntenek, hogy a Dataneumban akarnak a BIX csomóponthoz (BIX-DC) csatlakozni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen