szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A változtatható szögű LCD képernyő, és a javított ergonómia segítségével a fényképezés szerelmesei kiváló állóképeket...

A változtatható szögű LCD képernyő, és a javított ergonómia segítségével a fényképezés szerelmesei kiváló állóképeket, és Full HD videókat rögzíthetnek.

Gyorsaság és nagy felbontás
Az EOS 60D 18 megapixeles APS-C képérzékelőjén, az 1,6-szoros fókusztávolság-szorzójú objektív segítségével részletgazdag, poszter nagyságúra nagyítható felvételek készíthetők, többféle oldalaránnyal. A Canon erőteljes DIGIC 4 processzora a CMOS érzékelő négy csatornájából érkező jelet gyorsan, kimagasló színhűségű képpé alakítja, és akár 5,3 teljes felbontású JPEG képet készít másodpercenként, 58 képig terjedő sorozatban.

A 100-6400 ISO érzékenységi tartomány 12800 értékre terjeszthető, melynek köszönhetően akár kevés fényben is kis zajszintű, egyenletes felvételek készíthetők. A gyors és pontos élességállítást, nagyon érzékeny középponttal, f/2,8 vagy nagyobb blende esetére a 9-pontos, kereszt típusú automatikus élességállítási (AF) rendszer biztosítja. Így a fényképészek – például portrék készítésekor – kihasználhatják a kis mélységélesség művészi lehetőségeit.
Az új EOS 60D a Canon iFCL fénymérő rendszerével működik, melyet először az EOS 7D modellben alkalmaztak a 63 zónára osztott kétrétegű érzékelővel. Az élességállító rendszertől származó, az alany helyét meghatározó információt a fénymérő rendszer az expozíció mindenkori pontos meghatározására használja. A beépített Speedlite jeladó több EX vaku vezérlésére képes, így egyszerű eszközökkel, kreatív megvilágítást tesz lehetővé a felhasználók számára.

Minden helyzetből fényképezhet
Az új, 7,7 cm (3,0”) változtatható szögű LCD monitor oldalaránya 3:2, felbontása 1,040 megapixeles, így a képek hihetetlen részletgazdagsága is tovább könnyíti a fényképezőgép használatát. A változtatható szögű LCD monitornak köszönhetően lehetetlennek tűnő szögekből is készíthetők felvételek, így nagyon egyszerű például a természetfotók, a fej felett tartott géppel készült felvételek, vagy a béka-perspektívából készült képek elkészítése. Élőkép módban a képet abban az esetben is meg lehet komponálni, amikor a kereső használatára nincs lehetőség. A monitor felületét tükröződés-gátló, vízlepergető bevonat védi, melynek köszönhetően fényes nappal, nagy szögtartományból is jól látható.

Felszabadított kreativitás
Az új Basic+ funkció segítségével a felhasználók megvalósíthatják kreatív elképzeléseiket, és közben nem kell aggódniuk a beállítások megváltoztatása miatt. A fotós rendelkezésére áll portré, tájkép, makró, sport, éjszakai pillanatkép és automatikus kreatív mód, valamint a világításnak, és a jelenet típusának megfelelően a jelenet hangulatát is megadhatja. A Basic+ alkalmazásával további effektusok – mint például a napfényes, felhős vagy naplemente –, illetve előre beállított képstílusok – köztük az élénk, lágy, meleg és egyszínű – is használhatók
Az új EOS 60D funkciói segítenek a kreatív látásmód megerősítésében, az effektusok pedig új távlatokat nyitnak, így a felhasználók még magasabb minőségű felvételeket készíthetnek. A nagyteljesítményű DIGIC 4 processzor a fényképezőgépen belül elvégzi a RAW képek feldolgozását, miközben a fotós megváltoztathatja a világosságot, a kontrasztot, a fehéregyensúlyt, valamint a torzítás és a kromatikus aberráció korrekciójának beállításait. A szerkesztett képet olyan JPEG fájlként is el lehet menteni, amely már kész a nyomtatásra, valamint a PC-n vagy a web-en való tárolásra.
A fényképezőgépen belül alkalmazható effektusok segítenek a fotósoknak az utómunka során. A szemcsés fekete-fehér effektus például egy dokumentum, vagy riport hangulatát idézi, a lágy fókusz, portrék esetében alkalmas a bőr megjelenítésének javítására, a játékkamera és a miniatűr effektus pedig tematikus kollekció létrehozását is lehetővé teszi.

Full HD videó, teljes irányítással
Az állóképek készítésén túl az új EOS 60D 1920x1080p HD videó rögzítésére is képes. A képfrekvencia 30, 25 és 24 kép/mp. közül választható, 720p videó készítésére pedig 60 és 50 kép/mp-cel is van lehetőség. A videokivágás mód a képfelvevő elem középső, 640x480 képpontból álló részének kivágására ad lehetőséget, mellyel hatásos – fókusztávolságban kifejezve hétszeres – nagyítás érhető el.
A videó módban a teljes kézi vezérléssel a fotósok saját exponálási, és élességi beállításaikat is megvalósíthatják, miközben maximálisan kihasználhatják a Canon EF objektívek kínálta hatásokat. A külső mikrofon csatlakozás, és a hangszín beállíthatósága a hangot is a kép minőségi szintjére emeli.
A beépített HDMI csatlakozás kompatibilis a HDMI-CEC – a szórakoztató elektronikai berendezések vezérlésére vonatkozó – szabvánnyal, tehát a videó és az állókép megjeleníthető nagyfelbontású TV készülékeken, és annak távirányítójával is vezérelhető a vetítés.

Rugalmasságra teremtették
Az EOS 60D váza új gombokkal, az ergonómiai szempontok figyelembe vételével készült. Az új elrendezés segítségével a fotósok gyorsan, és kényelmesen változtathatják a beállításokat. A gyakran használt kezelőszervek közel vannak egymáshoz, míg a gyors vezérlőtárcsát, a többfunkciós vezérlőt és a SET gombot a többcélú vezérlőtárcsában egyesítették. Így a felhasználók hüvelykujjuk segítségével könnyen és gyorsan megváltoztathatják a beállításokat, és kezelhetik a menüt. A mód tárcsa lezáró gombjával megakadályozható a beállítások véletlen megváltoztatása fényképezés közben.
A gyorsvezérlő gomb segítségével a fotós egy pillanat alatt elérheti a legáltalánosabb felvételi beállításokat, és lejátszási vezérlőket. Néhány gomb funkciója szintén testre szabható. Tájkép készítésekor a vízszintes beállítását a keresőben, vagy az élőképes kijelzőn megjelenített elektronikus horizont segíti, melynek köszönhetően elkerülhetők az utómunka során szükséges javítások.
Az EOS 60D lehetővé teszi a 2 TB kapacitású SDXC kártyák használatát, így még a teljes felbontású RAW és HD videó rögzítése esetén sincs szükség a kártyák cseréjére. A nagyobb képtárak kezelését a fényképezőgép ötszintű értékelési rendszere segíti, mellyel egyszerűen megtalálhatók, és megjeleníthetők a felvételek. A szerkesztő és kezelő szoftverekkel, valamint a Canon DPP szoftverrel a címkék a PC-re átmásolás után is megjeleníthetők.

A pillanat megosztható
 Az EOS 60D alkalmas a tartalmak vezeték nélküli továbbítására az Eye-Fi connected funkciókkal. Az akkumulátor kímélése érdekében a menüben kikapcsolható a WiFi.

Az EOS 60D legfontosabb tulajdonságai:
18 MP APS-C CMOS érzékelő
Fejlett kreatív funkciók: Basic+
7,7 cm-es (3,0”) 3:2 oldalarányú változtatható szögű LCD
Full HD videó, kézi vezérléssel
DIGIC 4 processzor
ISO 100-6400, H:12800
5,3 kép/mp-es felvétel 58 JPEG-ig
9-pontos kereszt típusú AF rendszer
iFCL fénymérési rendszer 63 zónás kétrétegű szenzor
Beépített Speedlite jeladó
RAW feldolgozás a fényképezőgépen belül

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Évi 61 százalékos profitrátával Rogán Cecília könnyen viccel

Évi 61 százalékos profitrátával Rogán Cecília könnyen viccel

Február közepéig halasztanák a Trump elleni impeachmentet a republikánusok

Február közepéig halasztanák a Trump elleni impeachmentet a republikánusok