szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyes békafajok bőrében lévő természetes anyagok segíthetnek létrehozni olyan antibiotikumokat, amelyek legyőzik a gyógyszerrezisztens fertőzéseket, és ezzel milliók életét menthetik meg.

Az Egyesült Arab Emirátusok tudósai szerint különböző békafajok bőrében eddig több mint száz antibiotikumot azonosítottak. A szakemberek az amerikai kémiai társaság éves bostoni találkozóján ismertették kutatásaik eredményeit. Az azonosított anyagok egyike például hasznos lehet az úgynevezett iraki baktérium (acinetobacter baumannii) legyőzésében. A kórokozó - amely az Irakból visszatérő katonák közül sokakat sújt - ellenálló az antibiotikumokkal szemben.

"A békák bőre kiváló forrása az antibiotikum-ágenseknek" - mutatott rá előadásában Michael Conlon, az Abu-dzabi Egyetem biokémikusa. A szakember szerint mindennek az a magyarázata, hogy a békák már 300 millió éve élnek a Földön, vagyis hosszú idő állt rendelkezésükre a patogénektől való védekezés kialakítására. A tudósok már évek óta tudatában vannak, hogy a békák bőre bőséges forrása a baktériumok, vírusok és a gombák elleni kémiai alkotóelemeknek. Az ezek kinyerésére és alkalmazására irányuló kutatásokat azonban hátráltatja, hogy az anyagok egy része mérgező az emberre.

Conlon és kollégái azonban módot találtak a veszélyes anyagok kiiktatására, mégpedig a molekuláris szerkezet megváltoztatásával. A kutatások során az Abu-Dzabiban dolgozó tudósok hatezer békafajt tanulmányoznak, eddig kétszáz faj bőrében azonosítottak hasznos elemeket. Conlon csapata japán, francia és amerikai laboratóriumokkal dolgozik együtt az átfogó kutatásban.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Új repülő békát fedeztek fel Borneón

Több mint száz eddig ismeretlen állat- és növényfajt fedeztek fel kutatók a délkelet-ázsiai Borneó szigetén, köztük egy repülő békát és a világ leghosszabb rovarát, amely több mint fél méteres és alakja a botsáskáéra emlékeztet.

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására