szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A normálisnál kétszer nagyobb a radioaktív sugárzás szintje egy bolgár tengerparti szakaszon. A Burgasztól délre, Szozopoltól északra lévő Csernomorec településéhez közeli partszakaszon, a Vromoszon mértek magasabb sugárzási szintet a szakértők - írja a novinite.com angol nyelvű bolgár híroldal.

A burgaszi régió kormányzója, Konsztantin Grebenarov által csütörtökön ismertetett szakértői jelentés szerint a sugárzás nem a levegőből és nem is a vízből érkezik, hanem a parti homokból. A homok ugyanis urániumot és rádiumot, két radioaktív anyagot is tartalmaz. Ennek oka az, hogy egy közeli, de rég bezárt bányából ide hordtak nagy mennyiségű radioaktív hulladékot 1954 és 1977 között.

A partszakaszon ártalmas lehet hosszabb ideig (folyamatosan több napon át) tartózkodni - írja a novinite.com, a bolgár egészségügyi és környezetvédelmi minisztériumok szakértőire hivatkozva. Éppen ezért a szakértők levele felszólítja a helyi hatóságokat, hogy tegyenek ki figyelmeztető táblákat a partszakaszra, hogy a látogatók ne használják a strandot. A veszélyes hulladékot ugyanis nem sikerült az elmúlt években tökéletesen eltávolítani az érintett területről.

A terület kormányzója bejelentette, ismét kihelyezik a figyelmeztető táblákat a strandra, mert a helybeliek eltávolították a korábbiakat onnan. A környékbeli szálloda- és ingatlantulajdonosok ugyanis felháborodtak a szakértői vélemények nyomán. Szerintük a szakértői vélemények üzleti érdekeket takarnak, és le akarják nyomni a földárakat a környéken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Fekete-tengeren tomboló vihar miatt több hajó elsüllyedt

Kettétört vasárnap reggel egy viharba került orosz olajszállító hajó a Fekete-tengeren - közölte az orosz média a közlekedési minisztérium illetékeseire hivatkozva. A fedélzetén lévő pakura jelentős része a Kercsi-szoros vizébe ömlött. A térségben tomboló vihar miatt több hajó elsodródott, partra vetődött vagy elsüllyedt.

MTI Világ

NATO-hadgyakorlat kezdődik a Fekete-tengeren

NATO-tagországok hadihajói érkeztek csütörtökön a Fekete-tengerre, ahol az Oroszországgal Grúzia miatt kialakult feszültség ellenére megtartják a korábban tervezett hadgyakorlatot és látogatásokat.