szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A török környezetvédelmi miniszter furcsa kijelentést tett: szerinte nem is létezik az ókori város, Allianoi, amelynek feltárása a régészek szerint viszont páratlan kincseket hozott napvilágra - írja a török lap, a Hürriyet angol nyelvű kiadása, a Daily News.

Heves vita folyik Törökországban egy ókori városról, amelyet még csak 20 százalékban tártak fel a régészek, de máris rekord számú leleletet produkált az orvostudomány történetének kutatói számára. Allianoi lelőhelyről van szó az egykori görög Szmira, a mai török Izmir nagyváros közelében. A török környezetvédelmi miniszter, Veysel Eroglu szerint azonban mindössze termálvíizes forrásról van szó, nem ókori városról - márpedig forrásból sok van szerinte a hazájában.

A török miniszter persze nem véletlenül nyilatkozott így: a hatóságok előbb homokkal fednék be Allianoit, amely éppen egy újonnan tervezett gátépítés útjában áll - jegyzi meg a Hürriyet az eset kapcsán. A régészek máris felháborodtak a terven, amely a kulturális és turisztikai minisztérium által finanszírozott ásatásaikat szakítaná félbe. Egyelőre csak a lelőhely ötödét vizsgálták át az archeológusok, és máris találtak egy Aszklépiosz-szobrot, 11 ezer pénzérmét, 400 fémtárgyat, 400 csontból faragott emléket, nyolcszáz kerámiát, és körülbelül 400 üvegedényt. Mindezek után Ahmet Yaras régészprofesszor, Allianoi feltárásának vezetője ezt mondta a miniszterről: "Veysel Eroglu nem régész. Amit mond, nevetséges."

A minisztert cáfolja egy másik minisztérium, a kulturális és idegenforgalmi tárca honlapja is, amely Allianoit ókori egészségügyi központként írja le. Allianoiban összesen 400 sebészeti eszközt találtak, amely az ókori lelőhelyek közül páratlanná teszi a helyszínt - állítja ráadásul Yaras professzor, aki szerint kórház működött itt egykor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Anaposta: Törökország az új Kína

Törökország két fronton is megpróbálja visszaszorítani a globális internetes szolgáltatásokat és helyi megoldásokat vezet be helyettük. Az egyik projekt kifejezetten két lábbal tapos a személyiségi jogokban, véli a foreignpolicy.com.

MTI Tech

Négyezer éve sok volt a börtön Anatóliában

Már négyezer éve is léteztek büntetés-végrehajtási intézetek Anatóliában, és a börtön szó beépült a helyi közösség mindennapos szókincsébe is - állítja egy török régészprofesszor.

hvg.hu Tech

Törökország tíz legizgalmasabb régészeti látványossága

A todayzaman.com webszájt összeállította Törökország tíz legizgalmasabb régészeti lelőhelyét. Ezeket elsősorban a turisták szempontjból vizsgálták, és a látogathatóság is fontos szempont volt a sorrend megállapításakor.

MTI Tech

A föld alatt találtak egy 900 éves bizánci templomot

A föld felszíne alatt hat méterrel találtak a törökországi Demre településé, Antalya tartománybn egy 900 éves bizánci templomot. Minderről Engin Akyürek, az Isztambuli Egyetem pofesszora számolt be. Demre települése az ókori görög város, Müra (Myra) közelében fekszik. Egészen pontosan Myra 1,5 kilométerre északra található Demrétől.

MTI Tech

Óriási Apolló-szobrot tártak fel

Apolló, a Nap, a fény, a zene és a költészet görög istenének óriási, négyméteres márványszobrát tárták fel Törökország dél-nyugati részén, Pamukkale mellett.

Szegő Iván Miklós Tech

Száz éve született Teréz anya

1910. augusztus 26-án Üsküb (Üszküb) törökországi városban megszületik Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, akit az egész világ Teréz anyaként ismer. Üszküb egyébként ma Szkopje néven Macedónia fővárosa, de Teréz anya egy albán családban jön világra, és római-katolikus nevelésben részesül.

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban