szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jamanaka Sinja japán őssejtkutatónak, Jacob Palis brazil matematikusnak, Manfred Bauneck német színháztörténésznek és Carlo Ginzburg olasz történésznek ítélték oda idén a 750 ezer svájci frankkal (167 millió forinttal) járó Balzan-díjat - jelentette be Salvatore Veca, a kitüntetés nemzetközi bizottságának elnöke Milánóban.

Az Eugenio Balzan olasz újságíróról elnevezett, zürichi és milánói székhelyű nemzetközi Balzan Alapítványt a névadó lánya hívta életre 1957-ben Lugánóban az apai örökségből. Az alapítvány 1979 óta évente négy tudományos díjat oszt ki, változó tudományterületeken. A díjakat felváltva Bernben és Rómában adják át.

A kezdetben egymillió svájci frankos pénzjutalmat 750 ezer frankra kellett csökkenteni az alapítvány befektetéseinek romló hozama miatt. Az alapítvány három-öt évente kioszt egy kétmillió frankkal járó békedíjat is. Ezt legutóbb 2007-ben kapta meg Karlheinz Böhm az etiópiai szegényeket támogató Ember az emberért nevű segélyszervezetet létrehozásáért.

Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem és a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) őssejtkutatója azzal érdemelte ki az elismerést, hogy sikerült felnőtt őssejtekben visszaállítania a magzati őssejtek némely tulajdonságait. E módszer idővel lehetővé teszi a gerincsérülések és egyéb, ma még gyógyíthatatlan betegségek gyógyítását.

Az őssejtek a szervezet "mestersejtjei", belőlük fejlődnek ki a különböző szövetek sejtjei. A magzati kezdemény néhány nappal a fogantatás után hathatós őssejtekből áll, amelyek bármilyen sejttípussá képesek átváltozni. Ahogy az embrió növekszik, ezek a sejtek differenciálódnak, azaz az egyedfejlődés során sajátos rendeltetésű sejtekké alakulnak át. Elveszítik rugalmasságukat, izom-, ideg-, csont- és másfajta sejtekké válnak. A kutatók már régóta dolgoznak azon, hogy mi módon lehetne visszafordítani ezt a folyamatot, és "sima" sejtekből úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (IPS) nyerni, amelyek tulajdonságaikban a magzati őssejtekhez hasonlítanak.

"Jamanaka Sinja módszerét egereken próbálta ki, a rágcsálók gerincvelő-sérüléseit gyógyítva" - magyarázta Nicole Le Douarin, a College de France tiszteletbeli professzora, egy őssejtekről szóló könyv szerzője. Magyarázata szerint az eljárás lehetővé teszi, hogy a felnőtt, "szakosodott" őssejtek visszanyerjék a magzati őssejtek némely tulajdonságait. Ez a módszer áttörést jelent, és alternatívát kínál az etikai aggályokat felvető embrionális őssejtek alkalmazásával szemben.

Jacob Palis brazil matematikust a dinamikus rendszerek elméletéhez való hozzájárulásáért tüntették ki. Munkássága elsősorban a káoszelméletből és a pillangóeffektusból merít: utóbbi alapelve, hogy egy dinamikus rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai nagymértékben megváltoztathatják a rendszer hosszú távú működését.

Manfred Bauneck színháztörténész, a Hamburgi Egyetem professzora az európai színház 2500 éves történetének kutatásáért és a világ színháztörténeti trendjeinek tudományos vizsgálatáért veheti majd át a díjat. A Pisai Egyetemen tanító olasz Carlo Ginzburg a mikrotörténelem atyjának számít. Legismertebb műve A sajt és a kukacok: Egy tizenhatodik századi molnár világa című kötet, amely inkvizíciós feljegyzések alapján rekonstruálja egy Menocchio nevű, eretneknek nyilvánított molnár világképét. A Balzan-díjat a műveit jellemző "képzelőerő, kutatói pontosság és irodalmi érzék kivételes együttállásáért" ítélték neki. A díjakat november 19-én adják át Rómában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba