szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtök délután van egy edzőteremben. A 40 éves Dianne Bates egyszerre három képernyővel zsonglőrködik. Meghallgat néhány dalt iPodján, aztán iPhone-ján gyorsan elküld egy e-mailt, majd a HD televízióra fordítja figyelmét. Mindeközben gyors köröket ír le lábával egy testépítő gépen a belvárosi fitneszközpontban. Nem csak ő csinálja ezt.

Tornatermekben és másutt az emberek szinte szüntelenül használják telefonjukat és egyéb mobil eszközeiket a legkülönbözőbb célokra, vagy egyszerűen csak unaloműzésre. A mobiltelefonok az utóbbi néhány évben a szélessávú internetkapcsolat révén igazi számítógéppé váltak, és kapóra jönnek, hogy tulajdonosaik elűzzék a monoton edzés, a pénztár előtti sorban állás, a közlekedési lámpák zöld jelzésére való várakozás vagy a társasági beszélgetés szünetének unalmát.

Ezzel a technológiával a legkisebb szabadidő-töredék is szórakoztatóvá és potenciálisan gyümölcsözővé varázsolható. A tudósok azonban felhívják a figyelmet egy olyan mellékhatásra, amelyre senki sem gondol: amikor az emberek digitális tartalmakkal töltik be a holtidőket, attól a pihenőidőtől fosztják meg magukat, amely lehetővé tehetné számukra, hogy jobban, behatóbban megemésszék az információkat, megjegyezzék azokat, vagy hatásukra új ötleteik támadjanak.

Barack Obama amerikai elnök sem tud szabadulni Blackberryjétől
©

A szakemberek úgy vélik, hogy Dianne bizony valószínűleg jobban tenné, ha a szabadban futna, hátrahagyva különböző digitális eszközeit.

A The New York Times riportja szerint a San Franciscóban működő Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy amikor a patkányok új dolgokkal találkoznak - például egy eddig ismeretlen területet szimatolnak ki -, agyuk újfajta tevékenység jeleit mutatja. Ám ezeket a jeleket csak akkor dolgozza fel agyuk, és akkor tárolja őket tartósan, amikor már abbahagyták a szimatolást. A tudósok valószínűnek tartják, hogy ez az emberi tanulásra is érvényes.

Loren Frank, az egyetem oktatója a tanulás és a memória mechanizmusát tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy ha az agyat szünet nélkül stimulálják, akkor éppen ezt a tanulási folyamatot akadályozzák meg. Az emberek hiába érzik úgy, hogy szórakoznak vagy pihennek: ha edzés közben mindenféle elektronikus eszközt használnak vagy a buszmegállóban várakozva videoklip-hirdetést bámulnak, valójában az agyukat terhelik.

"Azt hiszik, hogy felfrissülnek, valójában azonban fárasztják magukat" - magyarázta a lapnak Marc Berman, a Michigani Egyetem neurológus kutatója.

[[ Oldaltörés (Betömni a szabadidő kis réseit) ]]

Bármit gondoljanak is azonban a tudósok, a mobiltelefonos fejlesztők folyamatosan ontják azokat az eszközöket, amelyek révén az emberek működésbe hozhatják, illetve kielégíthetik szórakozási ingereiket.

Az ilyen alkalmazásokat számba vevő Flurry nevű cég kimutatta, hogy a mobiltelefonos játékok átlag 6,3 percig tartanak, de sokat közülük ennél lényegesen rövidebb időn belül le lehet játszani. Egy népszerű alkalmazás, amely abból áll, hogy különböző tömböket kell egymásra rakni a kijelzőn, hozzávetőleg 2,2 percet igényel.
"A mai játékkészítők arra törekednek, hogy betömjék a szabadidő kis réseit - hangsúlyozta Sebastien de Halleux, az Electronic Arts nevű nagyvállalat tulajdonában lévő PlayFish cég társalapítója. - Ahelyett, hogy hosszú pihenőink lennének, például kétórás ebédszünetet tartanánk, időnk széttöredezik. A játékkészítők pedig arra dolgoztak ki programokat, hogy ezeket a rövid időközöket ki lehessen használni".

A mobileszközök ma már divatos kiegészítők is lehetnek
©

Sok üzletembernek persze jó oka van arra, hogy szüntelenül a mobiltelefonját birizgálja. Ennek azonban megvan az ára, legalábbis szellemileg.

Henry Chen, egy San Franciscóban élő 26 éves autószerelő vegyes érzéseket táplál a BlackBerry okostelefon iránt. "Mindig megnézem, amikor egy kis szünet adódik" – mondta a fiatalember. Tipikusnak nevezte, hogy előző nap egy barátjával cserélt szöveges üzeneteket, miközben a közeli pékségben állt sorban, és csak akkor hagyta abba az sms-ezést, amikor a pénztárosnő rászólt, hogy mit szeretne.

Nemrég nyitotta meg műhelyét, érthető módon egyetlen potenciális ügyfelet sem szeretne elveszteni, de amióta korábbi mobilját lecserélte egy számtalan alkalmazást nyújtó BlackBerryre, állandóan stresszben él, belső nyomást érez arra, hogy szüntelenül lesse a kijelzőt. "Már nem az ügyféltől jön az igény, hogy figyeljem, hanem saját fejemben születik az inger. Be is vallottam a barátnőmnek, hogy amióta megszereztem ezt a kütyüt, sokkal fáradtabb és kimerültebb vagyok" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Okostelefon invázió: millió számra fogynak a mobilok

A várt nagy visszaesés helyett csak kisebb csökkenés ment végbe tavaly a mobiltelefon piacon. A Gartner informatikai piackutató kedden közölt felmérése szerint világszerte 1,21 milliárd készülék kelt el 2009-ben, ami csak 0,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

hvg.hu Tech

Az „okostelefon” vonzó célpont a hackerek számára

Informatikai biztonsági szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az egyre szélesebb körben terjedő, nagy teljesítményű mobiltelefonok értékes célpontot jelentenek a számítógépes bűnözők számára, mivel a felhasználók ezen eszközökön keresztül rengeteg személyes adatot osztanak meg magukról.

hvg.hu Tech

Az okostelefonok leterhelik a mobilhálózatokat

Az okostelefonokkal letöltött adatmennyiség sokkal kisebb, mint a laptopokhoz csatlakoztatott modemmel generált adatforgalom, mégis a telefonok terhelik jobban a mobilhálózatokat - derül ki az Airvana távközlés-technológiai vállalat beszámolójából.

MTI Tech

Az okostelefonok miatt nőtt a mobilok világpiaca

Az első negyedévben 314,7 millió mobilkészüléket adtak el a gyártók szerte a világon, 17 százalékkal többet az egy évvel korábbi 269,1 milliónál, de kissé kevesebbet a karácsonnyal erősített tavalyi utolsó negyedévi 320 milliónál.

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon