szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az internet szabadságáról tartanak háromnapos konferenciát Budapesten a Google és a Közép-Európai Egyetem (CEU) szervezésében. Kedden az internetes tartalmak szűrése volt a legfontosabb téma a rendezvényen.

Rob Faris az amerikai Open Net Initiative nevű szervezet képviseletében beszélt kedden a kormányzati internetszabályozásról. Faris különböző országok eljárását vizsgálta, és a befolyásolás, a tartalomszűrés három generációját különítette el.

Az első lépés az egyszerű szűrés volt, amely szoftverek segítségével találta meg és tiltotta le a nemkívánatos tartalmakat. A második generáció már valamivel kifinomultabb, de továbbra is részben az elsőn alapul. A szoftveren kívül azonban más eszközökkel, például jogi fellépéssel lehetetlenítette el az állam ezekben az országokban azokat a szájtokat, amelyek a kormányzatnak nem tetszettek.

Kínai fiatalok interneteznek: amit a párt megenged
©

Egyes országokról is szólt Faris. Kiemelte Argentína esetét, amikor bizonyos időszakokban lehetetlen volt Maradonára keresni a dél-amerikai országból, illetve bizonyos argentin verziójú keresőprogramokon. A sportolón kívül néhány argentin politikusra sem adott találatot a szóban forgó keresőprogram.

A harmadik generációs internetszűrés már igazán kifinomult technológiát alkalmaz. Ez bizonyos politikai nézetek terjesztésén és a közvetítő eszközök "nem túl kemény" befolyásolásán alapul. Ilyen, Vlagyimir Putyint támogató kormányzati propaganda folyik például Oroszországban Faris szerint.

A szakember úgy véli, Kína a legjobb példája annak, hogy a szűrés és szabályozás mindhárom generációja "együtt él" - bizonyos szájtokat teljesen blokkolnak, máshol a tartalmat szűrik, és a harmadik generációs módszerek is megjelentek az ázsiai országban.

Faris előadása után indiai, pakisztáni és kirgiz hozzászólók árnyalták a képet: a pakisztáni Shahzad Ahmad, a Bytes for All szervezet munkatársa arról az esetről beszélt kimerítően, amikor egy bíró a szélsőséges csoportoktól befolyásolva betiltotta szinte az egész Facebook és sok más internetes oldal elérését is Pakisztánban. Végül a legfelsőbb bíróság felülbírálta ezt az ítéletet, amit Ahmad nagy sikernek tekint.

Sunil Abraham az indiai Centre for Internet and Society képviseletében viszont arról beszélt, hogy az indiai szoftverfejlesztés központjában a Microsoft szakértői képzik a bírókat az internetes jog alkalmazására, Indiában tehát más a helyzet, mint a szomszédos Pakisztánban.

A kirgiziai Tattu Mambetalieva a Civil Initiative on Internet Policy képviseletében oroszul szólalt fel, a tolmács és az ő szavaiból kiderült, hogy Kirgizisztánban az ötmillió lakos közül nyolcszázezren neteznek. Viszont ott is van negatív példa: egy internetszolgálató kiadta felhasználóinak adatait a kormányzati szerveknek, és sokan ezután börtönbe kerültek a volt Szovjetunió közép-ázsiai utódállamában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Kínai hackerek kezében a Google jelszórendszere

Vajon mit értek el konkrétan azok a – feltételezhetően kínai - hackerek, akik 2009 végén betörtek a Google rendszerébe? A New York Times úgy tudja, hogy a Goggle Mail és egyéb Google szolgáltatások jelszórendszerét kaparintották meg.

MTI Tech

Kína eltörölné a névtelen kommentelést a neten

A névtelen online hozzászólások lehetőségének megszüntetésére készülnek Kínában az interneten terjedő "káros információk" kiszűrése érdekében - ez derül ki a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című pártlap írásából.

hvg.hu Napi merítés

Ellenőrizze az interneten megjelent információkat!

Az internetre az ír, aki akar és azt ír, amit akar. Nincsenek többé "kapuőrök" és egyre ritkábban találkozni olvasószerkesztőkkel. Az eredeti környezetüktől elszakadt, gyakran teljesen kontextus nélküli információdarabkák egyre sűrűbb információ- és tévinformáció-felhőt alkotva keringenek körülöttünk. De hogyan lehet ellenőrízni a információk valódiságát? A Médiablog ezt mutatja be.

MTI Tech

Kína szuperszámítógép-nagyhatalom lehet

A dél-kínai Sencsenben található Nebulae elnevezésű szuperszámítógép a világ második leggyorsabb rendszere - derül ki a szuperszámítógépek Top500-as listájából.

hvg.hu Napi merítés

Az internet története – képekben

Nemcsak használni szeretné az internetet, hanem kíváncsi a kulisszatitkaira is? Tudni szeretné, hogyan született és melyek voltak történetének mérföldkövei? Az Infographis blog képek segítségével mesél.

Fallout 76: túl sok atomot dobtak le a játékosok, összeomlott a szerver – videó

Fallout 76: túl sok atomot dobtak le a játékosok, összeomlott a szerver – videó

Nem hiányzik Putyinnak 800 milliárd euró?

Nem hiányzik Putyinnak 800 milliárd euró?

Hogyan győzzük meg a hallgatóságunkat? A Wall Street igazi farkasa segít!

Hogyan győzzük meg a hallgatóságunkat? A Wall Street igazi farkasa segít!

Meglepetés: jött egy teljesen új Assassin’s Creed, de ezzel a telefonján játszhat

Meglepetés: jött egy teljesen új Assassin’s Creed, de ezzel a telefonján játszhat

Szaúdi ügyészség: túladagolt kábítóinjekcióba halt bele Dzsamál Hasogdzsi

Szaúdi ügyészség: túladagolt kábítóinjekcióba halt bele Dzsamál Hasogdzsi

Két strandpapucsot és 115 műanyag poharat találtak egy elpusztult bálna gyomrában

Két strandpapucsot és 115 műanyag poharat találtak egy elpusztult bálna gyomrában