szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A napjainkban harmincas (negyvenes) éveit taposó kocka-korosztály két táborra oszlik: van, aki C64-esen kezdte az...

 A napjainkban harmincas (negyvenes) éveit taposó kocka-korosztály két táborra oszlik: van, aki C64-esen kezdte az ipart, és van aki „spektrumon”. Bármelyik táborba is tartozunk, az első játék, amivel játszottunk, valószínűleg még csak mágneses jelek formájában létezett egy szalagon és magnóról kellett betölteni.

C64 emulátorból rengeteg van, sőt már kapható az iPhone-ra fejlesztett változat is (zsebben hordható Commodore 64 – ezt is megértük). Jó hír, hogy immár a másik tábor, azaz a „spektrumosok” is nosztalgiázhatnak iPhone-on, fátyolos szemmel bámulva a kijelzőn a Chuckie Egg-et, vagy valamely másik örök klasszikust.

Az emulátor meglepően jól sikerült – mondhatni majdnem tökéletes. Azért csak majdnem, mert az ősgépek hangját például a mai napig nem sikerült százszázalékosan emulálni, olyasmi ez mint a CD-bakelit ellentét; a vájt fülűek mindig hallani fogják a különbséget.

A ZXGamer nevű szoftver két dollárba (pontosabban 1,99 dollárba) kerül, és ha a C64-es iPhone emulátor előéletet vesszük alapul, akkor szinte biztos, hogy párszor ki lesz tiltva az AppStore-ból, hogy aztán visszakerüljön, majd ismét leszedjék.. és így tovább.  Az emulátorok körüli tulajdonjogokat ugyanis a mai napig nem sikerült egyértelműen rendezni, sőt a rajtuk futó abandonware-ek jogi megítélése is attól függ, hogy honnan nézzük.

Mindenesetre, amikor éppen kapható, akkor a ZXGamer három „előrecsomagolt” játékkal (Cyclone, Batty, Exolon) érkezik, és remekül visszahozza az ősrégi spektrumos hangulatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata