szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Június elején két nagyszerű dolgot is bejelentett az Apple.

Június elején két nagyszerű dolgot is bejelentett az Apple. Az egyik az iOS névre keresztelt, megújult mobil operációs rendszerük volt, amely végre – kicsit sajátosan ugyan, de mégis – multitask képességgel is rendelkezik, a másik pedig az iPhone negyedik generációja.
Előbbi beváltotta a hozzá fűzött reményeket, igazi, élvonalbeli mobil rendszerré nőtte ki magát, amely szép, gyors, megbízható és amelyhez az App Store-on keresztül irgalmatlan mennyiségű, jó minőségű alkalmazást – meg ugyanannyi szemetet, s a kettő együtt több százezer program – tölthetünk le ingyen vagy olcsón.

iPhone 4 és iPhone 3GS

Az iPhone 4 maga viszont már kevésbé debütált fényesen, mivel az egész világsajtót bejárta az antenna-gate ügy: ha a telefont bizonyos módokon fogjuk, az elveszti a jelet. Lett nagy botrány, az Apple előbb tagadta, majd elismerte, végül egy ajándéktokkal „megoldotta” a problémát, mostanra pedig úgy gondolják, a hiba a készülékek olyan kis százalékát érinti, hogy tulajdonképpen vegyen már magának tokot az, aki akar. Az iPhone 4 pedig, antenna hiba ide, antenna hiba oda, népszerű a világban, nálunk is sorok kígyóztak a bejelentés napján a T-mobile előtt, hogy a „korlátozott számú” első szállítmányból megvegyék a saját példányukat. S bár minden bizonnyal akad, aki puszta „felvágásból”, az óriási hype miatt rajong ezért a készülékért, a helyzet az, hogy bizony kézzelfogható oka is van annak, hogy ennyien ugranak rá az Apple telefonjaira: az iPhone 4 remek okostelefon lett, ha nem is tökéletes!

Kívül belül megújult
Az új verzió már a külsejében is más, mint az elődje. Kicsit szögletesebb, picit keskenyebb, aminek köszönhetően szerintem kényelmesebben tartható kézben is, nincs az az érzése az embernek, hogy menten kicsúszik az ujjai közül (a 3GS-t például a kezdetek óta gumitokban tartom emiatt, bár ez megszokás kérdése). Amikor a bejelentés estéjén képen láttam a készüléket, még nem igazán tetszett, de most – a T-mobile jóvoltából – kézbe véve, azt kell mondjam, jól néz ki, sőt kifejezetten komoly külsőt kapott a korábbiakhoz képest. Az egész tökéletesen van összerakva, nem recseg semmi, minden a helyén, az oldalsó gombokat kicsit erősebben kell nyomni/elhúzni, mint a 3GS esetében, de minden kellemesen használható, kézre áll.

Bal oldalon a hangerőszabályzót találjuk, fölötte az elhúzható némítót, a készülék tetején pedig a screen-lock gombot, amely hosszan nyomva tartva a teljes kikapcsolásra is szolgál. A 3,5 mm-es füles csatlakozó szintén felül kapott helyet, s az Apple által mellékelt headset segítségével simán megoldható a bejövő hívások fogadása, megszakítása, a zenék lejátszása, megállítása, léptetés előre vagy vissza, illetve a hangerő-szabályozás. Ezek miatt tehát nem kell előkotorni a zsebünkből a készüléket, ami rendkívül kényelmessé teszi a menet közbeni zenehallgatást és hívásfogadást.

A készülék elő- és hátlapja egyaránt különlegesen edzett üveg, oldalt pedig fém, elég strapabírónak tűnik. Az ujjlenyomatok használat közben nem túl zavarók az üveg felületen, ráadásul egy mozdulattal letörölhetők.
Elöl a 3,5”-os kijelző és a Home gomb látható, illetve a frissen debütáló apró, előlapi kamera. A hátlapon szintén kamerába botlunk, ám ezúttal már egy LED vakut is kapunk mellé, amely jól jöhet a rosszabb fényviszonyok közötti fotózáskor, de egy halom alkalmazást tölthetünk le, amelyek segítségével zseblámpaként is alkalmazhatjuk…

A készülék gyorsabb (Apple A4) processzort és 512 MB RAM-ot kapott, ami fokozta a sebességet, pedig igazi problémák e téren a 3GS-sel sem voltak. Tárhelynek 16 vagy 32 GB memória áll rendelkezésre, attól függően, milyen példányt birtoklunk.

Amit még szoknunk kell: az iPhone 4 immár MicroSIM kártyát használ, de értelemszerűen ezt adja is a T-mobile hozzá (én meg a teszt kedvéért két hétre lecseréltem náluk a saját hagyományos SIM kártyámat, hogy azután visszacserélhessem, de ez teljesen olajozottan ment a kiszemelt T-pontban).
Az iOS 4-ről korábban már közöltünk egy részletes tesztet, szóval azt most nem részletezném. Térjünk rá rögtön az iPhone 4 újdonságaira.

Minden, ami kell
Pár nappal ezelőtt írtunk a Samsung Galaxy S-ről, és már annak kapcsán is áradoztunk a kijelző (Super AMOLED) minőségéről. Nos, az iPhone 4 640x960 pixel felbontású „retina display” kijelzője egyszerűen csúcs-szuper. Esetleg lehet mérlegelni a kettő közti méretkülönbséget (a Galaxy S 4”-os, az iPhone 4 3,5”-os kijelzőt kapott), de a nagyobb felbontás - és szubjektív megítélés alapján a jobb kontraszt - akkor is az iPhone 4 kiváltsága. Tűéles, bármilyen szögből tökéletesen látható, élénk színű képet ad. Böngészéshez, filmnézéshez, képnézegetéshez és persze játékhoz egyaránt kiváló (utóbbihoz persze most is van 3D gyorsítás).

A nagyobb felbontásnak tehát számtalan esetben hasznát vesszük, de maga a rendszer felülete is olvashatóbb, kellemesebb látványt nyújt (szebbek az újrarajzolt ikonok, olvashatóbb a szöveg stb.). Ha mellé tesszük az iPhone 3GS-t, az kifejezetten homályosnak tűnik.
A kijelző napfényben is egészen jól látható, de nem fokozom: egyszerűen tökéletes!

Felül az iPhone 4, alul az iPhone 3GS kijelzője

A multitouch érintőpanel most is mindenre azonnal reagál, az iOS 4 rendszer pedig szépen teszi a dolgát.
Az iPhone nagy előnye a többiekkel szemben a „zártsága” miatt sokak által kritizált App Store, amely ugyan lehet, hogy sok korlátot szab, de cserébe iszonyú kényelmessé teszi az alkalmazások vásárlását, letöltését, frissítését, nem beszélve arról, hogy mekkora a kínálata (és ha nem Magyarországon lennénk, ez a kínálat ugye az iTunes Store segítségével még bővülne zenével, videókkal, filmekkel is).

Fényképezés és videózás
Újdonság az iPhone 4-ben még a nagyobb felbontású, 5 megapixeles kamera is, amelyhez ezúttal LED vaku is társult. 5 megapixeles kamerát persze már sok mobilban láttunk, de az iPhone 4 – napfényben – kifejezetten jó minőségű fotókat képes készíteni. Sötétben némileg segít a vaku, de azért a képek elég zajosak lesznek. Gyorsan mozgó dolgokat sem mindig sikerült rendesen megörökíteni vele, elmosódnak. Ettől függetlenül mobil viszonylatban az egyik legjobb fényképező, amivel találkoztam.

Sőt 720p-s videókat is rögzíthetünk vele, ugyancsak jó minőségben. A tesztek során készült mintaképeket és videókat innen lehet letölteni, és ezúttal ez kifejezetten javasolt, mert sajnos itt az oldalon nem nagyíthatók a képek, viszont így pont a fontos különbségek nem látszanak (a letölthető csomagban több kép és videó is helyet kapott).

A kamera szoftverében megtalálható az iPhone 3GS-nél már megszokott digitális zoom lehetőség, és természetesen van touch fókusz is, fényképezés és videózás alatt egyaránt. Emellett a fotózásnál bekapcsolhatjuk a HDR lehetőséget is, ilyenkor a telefon szoftveresen „manipulálja” kicsit a képet, hogy jobban kivehetők legyenek a részletek, de az eredeti fotót is megtartja.
A vaku működhet automatikusan vagy letilthatjuk, illetve bekapcsolhatjuk bármikor, amikor akarjuk. Sőt, ahogy korábban említettük, programok hada vár ránk az App Store-ban, hogy zseblámpaként is hasznosítsuk az apró fényforrást. Nekem speciel kutyasétáltatásnál jól jött, amikor olyan helyre tévedtünk, ahol már csak a kutya látott lámpa nélkül…
A fényképező alkalmazásban egy mozdulattal válthatunk az előlapi kamerára is, bár ez jóval szerényebb képességű, mint a hátoldali (önarcképhez persze megteszi, ha valakinek ez a gyengéje...).

A kész videókat alapból trimmelhetjük (az elejét és a végét levághatjuk, méretcsökkentés végett), de ha megvesszük 5 dollárért az iMovie szoftver iPhone 4-es változatát (erről hamarosan lesz részletes tesztünk), akkor szép, effektekkel tarkított videókat tölthetünk fel a Youtube-ra, oszthatunk meg levélben vagy ahogy akarjuk.

Multimédia és internet
Azt talán nem kell ecsetelnem, hogy zene- és videolejátszás terén az iPhone 4 pont olyan jól megállja a helyét, mint a korábbi családtagok. Videók esetében most még javult is a helyzet a felbontás növekedése miatt.
E-bookot olvasni is jobb most, mint korábban, bár erre azért inkább az iPadet (vagy egy konkurens e-book olvasót, ha valakinek nem tetszik a szemébe világító kijelző hosszú távon) találták ki.
Internetezni szintén nagyobb élmény az iPhone 4-gyel, hiszen a legapróbb karaktereket is tisztán látjuk nagyítás nélkül (már persze ha jó a szemünk, mert a „retina display” ugyebár nem helyettesíti a szemüveget), és ha éppen nem 3G hálózaton keresztül akarunk netezni, ott a beépített 802.11n-es, gyors wifi kapcsolat lehetősége. A böngésző tökéletes, egyedül a Flash hiányozik belőle, bár jobban belegondolva az elmúlt egy-két évben sosem akartam mobilról megnézni Flash alapú oldalakat, játék és alkalmazás van natív változat elég az App Store-ban, a hirdetések pedig nem is hiányoznak annyira. De ez persze magánvélemény.

Bluetooth is van, ami mellesleg kiválóan használható például internet tetheringhez is (ha a notebookról akarunk netezni, az iPhone-t modemként használva, de nincs nálunk az USB kábel), sőt az Apple wireless billentyűzetével is nagyon jól lehet így dolgozni az iPhone-on (több kiváló mobil irodai csomag is van az App Store-ban!). Nagyon kommunikálni más mobilokkal viszont továbbra sem tudunk Bluetooth-on keresztül.

Rádiót nem kapott az új iPhone sem, szóval legfeljebb online adókat hallgathatunk, esetleg vehetünk helyette egy iPod Nanót.
Az iPhone 4 új lehetősége a FaceTime, amely videós csevegést tesz lehetővé, egyelőre wifi kapcsolaton keresztül. Egyelőre más iPhone 4 vagy új generációs iPod Touch tulajdonosokkal cseverészhetünk ilyen formában, de pletykák szerint lesz majd FaceTime támogatás az iChatben is, és az sem lehetetlen, hogy esetleg felüsse a fejét a dolog Windowson vagy más mobil platformokon. Addig viszont adott is funkciót az Apple, meg nem is, a Facetime-ot illetően, amely amúgy jó minőségű videós távrecsegést nyújt, ha kellően sok hasonszőrű ismerősünk van.
Ahogy korábban, az asztali gép és az iPhone kapcsolatáról továbbra is az iTunes gondoskodik hivatalosan (lehet szeretni vagy gyűlölni, én például kedvelem), de azért ha nagyon utáljuk, van helyette rengeteg fizetős és ingyenes alternatíva. Mellesleg két kattintással és pár perccel később megkaptam mindent az iPhone 4-en is, amit eredetileg a 3GS-en használtam, szóval váltani például nagyon egyszerűen lehet (mondjuk olcsón azért nem).

Akkut cserélni nem fogunk a készülékben kényelmesen házilag, de cserébe a beépített akku normál igénybevétel mellett (telefonálás, zenehallgatás, netezés, kis játék és egyéb alkalmazások nyúzása) elég jól bírja, két napot nagyjából kihúz így.

És akkor az antennáról
Mielőtt a szokásos összefoglaló jönne, egy pillanatra még kitérek az antenna problémára, az ugyanis létezik. Az egy dolog, hogy esetleg nem mindegyik készüléket érinti, de speciel ami nálam landolt tesztre, azon kiválóan nyomon követhető volt. Ám az is igaz, hogy használati problémát a dolog az esetek 99%-ban valószínűleg nem okoz (nálam pedig egyszer sem volt ebből gond).
A jelenség egyébként nagyjából úgy néz ki, hogy ha a megfelelő helyen (mondjuk a két fémkeretet elválasztó műanyag körül, a bal oldal alsó részén) lefogjuk a fémkeretet, akkor jó esélyünk van, hogy rövidre zárjuk az antennákat, és több pálcika is eltűnjön a jelerősséget jelző ikonból. Na mármost, vétel szempontjából ritka rossz helyen kell lennünk, hogy a “pálcikairtás” miatt esetleg megszakadjon a beszélgetés, szóval ha nem nézegetjük a kijelzőt, akkor ebből nem igazán fogunk semmit észrevenni mondjuk telefonálás közben. Nekem több helyszínen is mindössze két egységnyit sikerült lefaragnom így a térerőből.

Egy gumitok amúgy megoldja a gondot, illetve idővel valószínűleg az Apple is.
Szóval antenna probléma még van, ez nem vita tárgya, nálam viszont egyáltalán nem zavart be semmibe a használat során.

Mindent egybevetve az iPhone 4, leszámítva ezt az antenna mizériát nagyon jól sikerült. Az iOS 4 és a jól összerakott készülék így együtt gyakorlatilag olyan kényelemes mobil lehetőségeket biztosít, amelyeket nagyon kevés konkurenstől kapunk meg. Emellé még ott van a kényelmesen letölthető alkalmazások hada, amelyek közül a lényegesek többsége természetesen már iOS 4-re optimalizált, és kihasználja az iPhone 4 nagyobb felbontását is.
Árak és tarifák emitt találhatók (felesleges leírni, mert csomagonként változik). Olcsóbb sajnos nem lett az elődnél, drágább viszont igen, van ilyen...
Az Apple mobilja apró hiányosságai (nem cserélhető akku, nincs rádió) és a nem túl zavaró, de létező antenna gond miatt osztályzatnak nem kaphat ötöst, de simán megérdemel egy ötös alát…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Megnyúztuk az új iPodokat!

Ez lehet az oka annak, hogy a hónap elején debütált új iPodok sok szempontból nem is hasonlítanak közvetlen elődeikre...

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

Vezető német lap: Veszélyzónába ért a járvány

Vezető német lap: Veszélyzónába ért a járvány