szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

iMovieKezdjük egy olyan alkalmazással, amely kizárólag az iPhone 4-en használható: az iMovie az Apple saját...

iMovie
Kezdjük egy olyan alkalmazással, amely kizárólag az iPhone 4-en használható: az iMovie az Apple saját videoszerkesztő alkalmazása a legújabb Apple mobilra. Nevét az OS X-en futó, szintén Apple által készített videovágó szoftvertől örökölte, és kicsit emlékeztet is a felülete az asztali változatra, de persze közel sem egyformák. Az iPhone-os iMovie-val látványos effektekkel tarkított HD videókat kreálhatunk a telefon kamerájával rögzített felvételekből, méghozzá olyan kényelemben, amit más hasonló alkalmazástól nem nagyon kapunk meg.

A használata nagyon egyszerű: kiválasztunk egy sablont, összeválogatjuk a telefonról a rögzített jeleneteket, végül választunk aláfestő zenét (lehet az adott sabloné vagy akár a telefonon tárolt dalok valamelyike). A felvételeket egyébként egy laza ujjmozdulattal darabolhatjuk több részre, és tetszés szerint eloszthatjuk az idősávon, vagy kidobhatjuk az így létrejövő részleteket. Választhatunk, hogy a téma saját átmeneti effektjét vagy sima áttűnést szeretnénk-e alkalmazni a jelenetek között.
A program segítségével fotóinkat is „mozgásba hozhatjuk”, és vegyíthetjük is a videókat és a képekből készült slideshow-t.

Sajnos mindössze négy sablont kapunk, de ezek elég látványosak, jól alkalmazhatók több téma esetében is (remélhetőleg később azért feltölti még az Apple a választékot, ahogy az átmenetekre is ráférne egy kis bővítés).
Az Apple az iMovie esetében kikötötte, hogy csak iPhone 4-en használható, így a korábbi telefonokon esetleg még a Splice választható helyette, amely ugyancsak kényelmes vágási és effektezési lehetőségekkel rendelkezik, bár HD kimenet és sablonok egyelőre nincsenek benne (a HD exportot a közeljövőre ígérik a fejlesztők).
A program ára 5 dollár.

GyroSynth
A GyroSynth egy - szintén csak iPhone 4-en használható - nagyon jópofa kis program, amely a telefon giroszkópját és gyorsulásmérőjét használja arra, hogy „zenélhessünk” a készülékkel. A hangerőt, hangot, modulációt stb. mind-mind a mozdulatainkkal határozhatjuk meg. Az oktávok számát és a skálákat szabadon variálhatjuk.

A programban részletes útmutatóval szolgálnak a használat mikéntjéről. Ötletes kis alkalmazás, amelyet jelenleg 2 dollárért árulnak az App Store-ban.

iHandySoft LED Flashlight
A Flashligt eredetileg egy ügyes kis alkalmazás volt, amelynek a segítségével a korábbi iPhone-ok kijelzőjét használhattuk különböző színnel világító „zseblámpaként”, illetve tartalmazott néhány jópofa, variálható effektet is (energiatakarékos égők képei, animációk, lángoló gyertya stb.).

Nos, ezeket továbbra is megtaláljuk a programban, de az iPhone 4-re szánt változatban természetesen a retina kijelző felbontásához igazítva. Igazán használhatóvá az teszi a programot, hogy immár zseblámpaként használhatjuk vele az iPhone 4 kamera melletti vakuját.

A folyamatos világítás mellett akár villogtathatjuk kis azt, különféle ütemekben. Persze nem is a Flashlight lenne, ha mindeközben a kijelzőn nem látszana valamilyen látványos grafika, ami ezúttal egy többféle színvariációban elérhető zseblámpa képe.

Pano
Az iPhone 4 már meglehetősen jó minőségű fotók készítésére képes, így arra is kiválóan alkalmas, hogy egy megfelelő program segítségével panorámafotókat gyártsunk vele. A megfelelő alkalmazás pedig nem más, mint a Pano, amely segítséget nyújt a képek pontos elkészítésében, majd gondoskodik a részletek megfelelő összeillesztéséről is. A Pano 3 dollárba kerül az App Store-ban, és nem csak az iPhone 4-en használható, bár igazán azzal vesszük hasznát.

Air Video
Az Air Video kiváló lehetőség, hogy újdonsült telefonunkat ne kelljen telepakolni filmekkel, ha egyszer úgyis otthon vagyunk, és valamiért nem a tévét vagy a monitort választjuk tévénézéshez. A program windowsos vagy OS X-es kliensével megoszthatunk könyvtárakat a hálózatunkon, amelyek tartalmát aztán az iPhone-os (vagy éppen iPades) alkalmazással, wifin keresztül pár mozdulattal elérünk, és streamelhetjük az ott található videókat. A legjobb, hogy az sem jelent gondot, ha az iPhone számára életidegen formátumban (DivX, MKV stb.) van az adott film, mivel az Air Video képes „röptében” konvertálni a fájlt (nálunk a tesztek során ez teljesen akadás mentesen ment, jó minőségben, de ha kell, a konvertálás minősége levehető).

Az Air Videóból van ingyenesen kipróbálható változat, amely mappánként csak 5 filmet ér el, de ha az megtetszett és hasznát vettük, akkor valószínűleg nem fogjuk sajnálni a 3 dollárt a korlátozásoktól mentes verzióért sem. A retina kijelzőn mindenesetre kellemesen lehet filmet nézni a lakás bármely pontján… :)

Modern Combat 2: Black pegasus
Aki szereti az FPS játékokat, és ezek közül is a modern hadszíntereken, korszerű harceszközökkel játszódó ütközeteket, annak a Modern Combat 2, a maga 7 dolláros árával kész főnyeremény. A retina kijelzőn egyszerűen csodálatosan néz ki a játék, az irányítás a giroszkóp kihasználásával jobb, mint az első részé volt, és a grafika is rengeteget fejlődött, lebilincselő.

A küldetéseken kívül természetesen vannak multiplayer pályák is, így akár interneten, akár helyi hálón keresztül is összemérhetjük az erőnket másokkal a 10 fős csatákban, különféle harcmódokban. Némi közösségi elemként pedig szépen lépegethetünk előre a ranglétrán.

Banzai Rabbit
Végül álljon itt még egy játék. Lehetne ez persze a Nanosaur 2 is, amelyet szintén optimalizáltak már a retina kijelzőre, és amelyet imádunk, de arról már annyiszor írtunk, hogy most inkább mást választottunk.
A Banzai Rabbit amolyan „bárhol vagyok, lefoglalom magam” játék. Nagyon jól eltalált, természetesen nagy felbontású grafikával, remek hangokkal, egy meglehetősen régi játék felújított változata. Mert hát ugye békaszerű pixeleket már C64-en is megpróbálhattunk átjuttatni a forgalmas utakon, anélkül, hogy virtuálisan szétlapítottak volna minket.

Nos, a Banzai Rabbit alapjait is ez adja, csak annyi a plusz, hogy embereket kell megmentenünk az úttest - vagy a folyó - túloldalán, majd visszafordulni újabbakért, mindezt több pályán keresztül. Önmagában ez így roppant unalmasnak hangzik, de ha már ott van a kezünkben, szinte megunhatatlan! És mindössze 1 dollár.


Akinek még nincs iPhone 4-ese, de szeretne remek alkalmazásokat letölteni iPhone 3G-hez vagy 3GS-hez, annak javasoljuk a cikk alatti Kapcsoló anyagok részben összegyűjtött korábbi cikkeinket, amelyekben rengeteg segédprogramot, játékot, life-style alkalmazást mutattunk már be részletesen!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Zenéljen iPhone-on!

Az iPhone multi-touch érintőképernyője igazán sokoldalúan használható fel.

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

Ha Roosevelt el nem törli a hagyományt, ma iktatnák be Joe Bident

Ha Roosevelt el nem törli a hagyományt, ma iktatnák be Joe Bident