szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A katasztrófával kapcsolatos tudósítások a mai napig a világsajtó vezető anyagai között szerepelnek. Legutóbb a Popular Science magazin készített összeállítást, amelyben különböző szakemberek mondják el véleményüket a 40 négyzetkilométernyi területet beborító szennyezés semlegesítésének lehetőségeiről.

Az ajkai zagytározóból közel egymillió köbméter vörösiszap zúdult az alatta fekvő településekre. A katasztrófa kilenc halálos áldozatot követelt és több mint száz ember szenvedett különböző sérüléseket, főként az iszapot borító, rendkívül lúgos kémhatású víz miatt. A katasztrófavédelemnek azonban rendkívüli problémát okoz a hatalmas mennyiségű szennyeződés eltávolítása, amely tartalmazhat nehézfém-oxidokat, kénhidroxidot, valamint ólmot, a rákkeltő kadmiumot, arzént vagy krómot. A legfőbb problémát azonban a rendkívül lúgos, 13-as pH-jú kémhatás jelenti, amely miatt a talaj akár évtizedekig is művelésre alkalmatlanná válhat - írja a Zöldtér.

„A lerakódott fémsók és a magas pH miatt mezőgazdasági megmunkálásra alkalmatlanná válik a vörösiszap által érintett földterület” – magyarázta Dr. David Dzombak, a Carnegie Mellon egyetem mély- és tájépítészettel foglalkozó professzora. „Ennek hatására ugyanis kipusztul a növényzet, ezért, ha az adott régióban még valaha növényeket akarnak ültetni, vagy akár településeket akarnak létrehozni, valahogy kezelni kell ezeket a káros hatásokat.”

Ha kíváncsi rá, milyen módszereket javasolnak az amerikai szakértők a vörösiszap semlegesítésére, erre a linkre kattintva olvashatja a Zöldtér teljes cikkét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vörösiszap: újraindul a termelés, hazamehetnek a kolontáriak

Péntek déltől újraindítja a termelést ajkai timföldgyárában az állami felügyelet alatt működő Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. A korábbi 1100-1200 főről mintegy 800-ra csökkentették a vörösiszapömlés mentesítésében részt vevők számát. Péntek déltől hazatérhetnek a kitelepített kolontáriak. Közös levélben kért segítséget a magyar állampolgároktól a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök.

MTI Itthon

Ötven év alatt lehetne feldolgozni a magyarországi vörösiszap-mennyiséget

Magyarországon körülbelül ötvenmillió tonnára becsülhető a timföldgyártás melléktermékeként képződő vörösiszap, ezt a mennyiséget ötven év alatt lehetne feldolgozni - nyilatkozta az MTI-nek Szépvölgyi János, az MTA Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének (MTA KK AKI) igazgatója, a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsának (KKB TT) tagja.

hvg.hu Itthon

Iszapkatasztrófa: az APEH kihelyezett ügyfélszolgálattal segít

Átérezve a katasztrófával sújtott területek lakóinak nehézségeit, az APEH Devecserben ideiglenesen kihelyezett ügyfélszolgálatot létesít a katasztrófában érintett települések – Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely – adózói részére – közölte az adóhivatal.

Szegő Iván Miklós Tech

Lista a hazai veszélyes üzemekről, égetőművekről és iszaptárolókról

Az elmúlt héten bekövetkezett kolontári-devecseri katasztrófa után a hvg.hu igyekezett összesíteni a környezetre és az emberekre legveszélyesebb ipari létesítményeket. Az üzemek mellett - amelyeket a katasztrófavédelem is listába rendezett - a fontosabb nukleáris, kommunális és ipari hulladéklerakókat is számba vettük, akárcsak a vörösiszap-tározókat. Ez utóbbiak egy részét ugyanis a jelenlegi katasztrófavédelmi törvény nem sorolja a veszélyes hulladékok közé.

MTI Itthon

Növényekkel megtisztítható a vörösiszappal szennyezett talaj?

Akár növényekkel is „gyógyítható” lenne a vörösiszappal szennyezett talaj Kolontár és Devecser környékén. Mivel a nagy kiterjedés miatt a talajcsere nem megoldás, a növényi tisztítás a legegyszerűbb megoldás lenne - mondta a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének egyetemi tanára.

Bálint Csaba Itthon

Videó: két órán át lógtak a vörösiszapban

A veszprémi kórházban látogattuk meg az iszapkatasztrófa egyik áldozatát, a 74 éves Magdi nénit. Az idős asszony mindkét lábán súlyos sérüléseket szenvedett, házát lebonthatják.