szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három kivételes tehetségű fiatal magyar kutatónőt tüntettek ma ki a Magyar Tudományos Akadémián. A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” elnevezésű program keretében összesen 11 000 euró értékű ösztöndíjat osztottak szét. Az egyedülálló, csak nőket elismerő program célja, hogy felhívja a figyelmet a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges hölgyek kutatási eredményeire.

Magyarországon először nyolc éve hirdették meg azt a kutatói ösztöndíjprogramot, amelynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A külföldön már évtizedek óta működő program hazai változatára minden évben olyan fiatal (30, 35 és 45 év alatti) tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

Az ösztöndíj egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, fiatal magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé. Az elmúlt nyolc évben 25 magyar kutatónő részesült az elismerésben, a vállalat eddig közel 100 000 eurót osztott szét a hölgyek között. A fiatal díjazottak a kapott pénzösszeget bármire szabadon felhasználhatják, akár a kutatásaik továbbvitelére, akár a magánéletük és a kutatói karrierjük összehangolására.

Kutasi Kinga, Dr. Papp Mária, Sándor Katalin (b-j.)
©

2010-ben a több mint 100 pályaműből beadott pályázatok alapján a Prof. Dr. Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri választotta ki azt a három kutatót, akik ma délelőtt az Akadémia épületében átvehették az összesen 11 000 eurós ösztöndíjakat. A győztes pályázók az ország 3 nagyvárosából érkeztek: Pécsről, Budapestről és Debrecenből.

Az idei díjazottak között találhatunk farmakológust, belgyógyász-gasztroenterológust, és fizikus hölgyet is. Sándor Katalin a népbetegségnek számító ízületi gyulladásos megbetegedéseket vizsgálja. Egy valódi hungarikum, a pirospaprika csípős anyagát (kapszaicin) és annak hatásait kutatja, a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás új terápiás lehetőségeinek feltárásával foglalkozik. Kutasi Kinga, fizikus, a chipgyártásban, a sebgyógyászatban és a sterilizálásban is fontos szerepet játszó jelenségekkel, a gázkisülésekben végbemenő folyamatokkal foglalkozik. Fizikusként a gyógyászat fejlesztéséhez szeretne hozzájárulni egy egyedülálló sterilizációs (műszer-fertőtlenítő) módszer kifejlesztésével. Dr. Papp Mária belgyógyász, gasztroenterológus a jelenleg még gyógyíthatatlan gyulladásos bélbetegségek kialakulásának okát kutatja, azok genetikai hátterének megismerésével foglalkozik. Kutatási eredményei a jövőben új terápiás lehetőségek alapjai lehetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Fiatal kutatóknak indít támogatási programot az Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke olyan támogatási modellt kínál kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára, amelynek elnyerésével 2009-ben a világ élvonalába tartozó szakemberek jönnek vissza Magyarországra Ausztráliából, Amerikából, Kanadából, Németországból azért, hogy hazatérve nemzetközileg is versenyképes kutatási programokra alapítsanak kutatócsoportokat akadémiai kutatóintézetekben.