szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az iOS alapértelmezett videolejátszója (iPhone, iPod, iPad) elsősorban az MP4 formátumú filmekkel birkózik meg, az...

Az iOS alapértelmezett videolejátszója (iPhone, iPod, iPad) elsősorban az MP4 formátumú filmekkel birkózik meg, az olyan divatos formátumokkal, mint a DivX vagy az MKV nem tud mit kezdeni. Szerencsére megannyi ingyenes alkalmazás áll rendelkezésre Windowsra és OS X-re egyaránt, hogy videóinkat akár egy kattintással is az iTunes számára feldolgozható formátumra konvertáljuk, de valljuk be, ha csak éppen elheverednénk a kanapén, hogy megnézzünk egy filmet az iPhone-on vagy az iPaden, amíg a család többi tagja is lefoglalja magát, akkor bizony nincs idő konvertálgatni.
Szerencsére van megoldás, hogy digitális filmgyűjteményünk szinte bármely darabját lejátszhassuk azonnal, az eredeti fájlból.

VLC Media Player
Kezdjük rögtön egy aktuális kis programmal, a VLC Media Playerrel, amely iPadre már régóta elérhető, de immár az iPhone és iPod Touch tulajdonosoknak sem kell lemondaniuk róla.
A neve bizonyára sokak számára ismerős, igen, ez a népszerű asztali lejátszóprogram iOS alatt futó változata, amely hasonlóan a „nagy öreghez”, rengeteg népszerű formátumot képes lejátszani.

Ráadásul a használata is egyszerű: miután telepítettük az App Store-ból, az iTunes Apps fülére kattintva a File Sharing részben is megjelenik a VLC, így ott az Add files… gombra kattintva (vagy a fog és dobd módszert alkalmazva) egy mozdulattal a csatlakoztatott eszközre másolhatjuk a kívánt filmeket, eredeti formátumukban (.avi, .mkv, .ts, .mov, .mp4, .m4v stb.).
Ha a szinkronizálás megvolt, a telefonon a VLC alkalmazással már kezdhetjük is a mozizást, anélkül, hogy konvertálgatni kellett volna bármit. Sajnos a lejátszó még nem tökéletes (például a teljes képernyős kitöltést nem használhatjuk és nálunk a feliratfájlokkal sem tudott mit kezdeni), de valószínűleg a jelenlegi hiányosságokat és a formátumismeretet is bővítik majd idővel a fejlesztők.
A full HD filmek esetében persze lehet, hogy mind a tárhely, mind az erő kevésnek bizonyulhat a mobil eszközök esetében, szóval az ilyen anyagokat érdemes konvertálni.
A VLC előnye, hogy a felmásolt filmeket bármikor, bárhol megnézhetjük, ráadásul a program ingyenes.

Air Video
Szemben a VLC-vel, az Air Video nem arra jó, hogy konvertálás nélkül cipelhessük magunkkal az iOS eszközre átmásolt filmeket, hanem arra, hogy az asztali gépünkön tárolt anyagokat érhessük el a helyi hálózaton wifin keresztül, vagy akár 3GS kapcsolattal, távolról.
Ehhez először is le kell töltenünk a készítők honlapjáról a windowsos vagy OS X-es kliens alkalmazást, amely az anyagok megosztását végzi, az iPhone-ra (iPadre, iPod Touch-ra) pedig telepítenünk kell az Air Video megvásárolt változatát (3 dollárba kerül), vagy az ingyenes próbaverzióját. Utóbbi a megosztott mappákból csak limitált számú videót jelenít meg, de arra, hogy leteszteljük az alkalmazást, kiválóan használható.

Az asztali kliensben ezután meg kell adni a megosztandó mappákat, majd elindítani saját kis „videomegosztónkat”. Természetesen jelszavas védelmet is alkalmazhatunk, hogy ne férjen hozzá bárki a gyűjteményünkhöz.
Ezután már nincs más dolgunk, mint iOS alapú eszközünkön is elindítani a programot, „összelőni” azt a megosztott géppel, és kiválasztani a mappákból a minket érdeklő filmet.

Ha a film olyan formátumban van, amelyet az iOS le tud játszani, akkor elég a Play gombot megérinteni, és máris indul a stream lejátszás, ha viszont a film Divx, mkv stb. formátumban van, akkor a Play with Live Conversion gomb lesz a megoldás. Ilyenkor az asztali program átkonvertálja a filmet az iOS számára megfelelő formátumba, méghozzá „röptében”, vagyis mi mindössze annyit veszünk észre ebből, hogy pár másodperccel később indul el a lejátszás, mint a sima Play gombra kattintva. Ebben az esetben is ugyanúgy beletekerhetünk a filmekbe, mint a megszokott videózáskor, a konvertálás teljesen a háttérben történik (ehhez persze nem árt, ha kicsit erősebb gépünk van).

A Live Conversion akkor is kiválóan használható, ha az eredeti anyag esetleg full HD felbontású, mivel a konvertálás minősége megadható, így az ilyen felbontású filmeket is megfelelő méretre alakítja a program a háttérben.
Az Air Video leginkább talán otthon használható ki, de ha minden körülmény adott, akár interneten keresztül is elérhetjük saját gyűjteményünket.
A program szinte minden népszerű formátummal elboldogul, ráadásul még több Gbájtnyi helyet sem kell feláldozni iOS eszközünkön, hogy a lakás bármely pontján elérjük kedvenc filmjeinket az asztali gépről.
Az Air Video a feliratfájlokkal is elboldogul, a szövegkódolást az asztali kliensben állíthatjuk be.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Aktuális kedvenceink iPhone 4-re

iMovieKezdjük egy olyan alkalmazással, amely kizárólag az iPhone 4-en használható: az iMovie az Apple saját...