szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy mopszlinál nem nagyobb dinoszauruszbébi lábnyomait fedezték fel Colorado államban, Morrison közelében - a megrémült apróság anyja vagy apja mellett rohant 148 millió évvel ezelőtt.

A paleontológusok szerint a dinoszauruszbébi, valamint egy felnőtt egyed lábnyomai növényevő szauropodáktól, a gigantikus méretű Apatosaurustól származhattak. A hosszúnyakú óriások hossza elérhette a 20 métert, testtömegük pedig a 30 tonnát - olvasható a LiveScience hírei között.

Matthew Mossbrucker, a Morrisoni Természettudományi Múzeum igazgatója szerint a kis Apatosaurus lábnyomai között a távolság kétszer nagyobb, mint járás közben lenne, ami azt jelenti, hogy a bébi futott. Csupán a hátsó lábainak lenyomata maradt fenn, vagyis az elülső lábai által hagyott nyomok "letörlődtek", avagy a kicsi a hátsó lábaira felágaskodva futott. A felnőtt egyednél viszont mind a négy lábának lenyomatai fennmaradtak.

"Immár egy évszázada vitatkozunk azon, hogy a szauropodák képesek voltak-e a hátsó lábaikra felágaskodni, vagy sem. Mint kiderült, végül is fel tudtak állni, sőt az ifjak még szaladni is képesek voltak két lábon" - jegyezte meg Matthew Mossbrucker. Hozzátette: az apróság mozgása valószínűleg nem felelt meg a futás tudományos meghatározásának, ám ha szemrevételezhetnénk a kis dinoszaurusz szökdécselését, minden bizonnyal azt mondanánk, hogy fut.

"Egy olyan dinoszauruszbébiről lehet szó, amely úgy futott, mint a modernkori baziliszkusz - ez a gyík általában négy lábon közlekedik, ám ha megrémítik, a hátsó lábain menekül" - tette hozzá Matthew Mossbrucker. A paleontológusok tovább vizsgálódnak, hogy megfejtsék a morrisoni szauropodák mozgásának biomechanikáját, s kiderítsék, hogyan is nézett ki a futkározó dinoszauruszbébi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Kannibál lehetett a legrettegettebb dinoszaurusz

Kannibál volt minden idők egyik legnagyobb szárazföldi húsevője, a "zsarnokgyík", azaz a Tyrannosaurus rex, amely alkalomadtán saját fajtársait is bekebelezte - állítják amerikai kutatók, akik felfedezéseikről a PLoS ONE tudományos portálon közölték tanulmányukat.

MTI Tech

Púpos dinoszaurusz maradványaira bukkantak

A dinoszauruszok különös világa még bizarrabb lett: figyelemreméltó púpot hordott a hátán az a példány, amelynek csaknem teljes csontvázára Spanyolországban bukkantak rá.

Kult

A dinoszaurusz, amit látni kell

A szeptember 15-22. között megrendezett Biennale des Antiquaires nagy változásokon ment keresztül: új logója és plakátja vidám színeivel dinamizmust, frissességet próbált sugallni. A Műértő cikke.

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Halálos baleset történt Jakabszállásnál