szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikeres űrsétát hajtott végre két orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS): a több mint hat és fél órás küldetés során csak egyetlen feladatot nem tudtak elvégezni, de az sem rajtuk múlott.

Fjodor Jurcsihin és Oleg Szkripocska a tervezettnél félórával tovább, több mint hat és fél órán át tartózkodott a világűrben. Ez idő alatt több feladatott végeztek el. Egyebek mellett felszereltek a Zvezda (Csillag) modulra egy "munkaállomást", amelyen a jövőben tudományos kutatásokat végeznek majd orosz és európai űrhajósok. Az űrhajósok a Poiszk (Kutatás) modul felszínén egy anyagmintákat tároló kazettát rögzítettek. Nem sikerült viszont áttenniük egy kamerát a Rasszvet (Hajnal) modul egyik oldaláról a másikra, a rossz illesztések miatt. Az űrséta idején az ISS fedélzetén tartózkodott négy másik - egy orosz és három amerikai - asztronauta.
   
Hétfői közlés szerint a Fjodor Jurcsihin orosz, valamint Shannon Walker és Douglas Wheelock amerikai űrhajósokat szállító Szojuz TMA-19 űrhajó leszálló egysége november 26-án, a tervezettnél négy nappal korábban tér vissza a Földre, mert az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Asztanában december 1-jén kezdődő kétnapos csúcsértekezlete, illetve az államfők érkezése miatt 30-án már lezárják a környék légterét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Bizniszegyházak kiszűrése: külföldi példákat is vizsgálnak

Jelen pillanatban a legtöbb érv amellett szól, hogy egy teljesen új törvényt alkossanak, mellyel kiszűrik a bizniszegyházak működését, és a valódi hitéletet támogatják - jelentette ki a köztévében az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár.

hvg.hu Tech

Papírrepülőt küldtek az űrbe, képekkel jött vissza

Három brit fiatalember meglepő kísérletre vállalkozott: egy papírcsövekből készült, csaknem egy méter szárnyfesztávolságú repülőt juttattak fel közel 30 kilométeres magasságba. A Vulture-1 az indítóállástól mintegy 40 kilométerre sikeres landolást hajtott végre, a fedélzetére szerelt kamerákkal pedig lélegzetelállító felvételeket is készített.

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Döntött az Európai Bizottság, a Microsofté lehet a Doom és a Fallout is

Döntött az Európai Bizottság, a Microsofté lehet a Doom és a Fallout is