szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egy elkészült videó vagy film lejátszása másvalaki gépén: nos, ez a PC-s rémálom.

Egy elkészült videó vagy film lejátszása másvalaki gépén: nos, ez a PC-s rémálom. Aki próbált már videokamerával felvett fájlokat mutogatni barátai gépén, az jól ismeri a jelenséget. MKV, MOV, AVI, MPEG és mindenféle formátumok, hol QuickTime nincs a kolléga gépén, hol ősrégi Média Player van, ami még saját magához sem talál kodeket, az MKV szaggat és nem lehet lejátszani, az XVID zöld artifaktokat eredményezve lefagy, esetleg fejjel lefelé indul el a videó.

Sajnos a PC-s videolejátszás már csak ilyen: kodek- és lejátszóhegyek, mindenki gépén más-és más, ezer hibalehetőséggel. Szerencsére van egy egyszerű megoldás, ha családi mozizást vagy céges videobemutatót akarunk tartani: készítsünk futtatható (.exe) fájlt videóinkból! Ezzel a módszerrel nem kell izgulnunk, elindul-e a célgépen a film, minden bele lesz „csomagolva” az .exe fájlba, kodek, lejátszó, film, paraméterek: nekünk csak annyi a dolgunk, hogy klikkelünk, és máris mehet a mozizás. Még nagyobb szerencse, hogy az ehhez való kis szoftver ingyenes – a Make InstantPlayer-t próbálgattuk.

A szoftver letöltése és telepítése után egy viszonylag egyszerű, egyablakos felület fogad majd minket. A „source file” és az „output file” mezők önmagukért beszélnek: előbbire kattintva a videofájlt tallózhatjuk be, utóbbinál megadhatjuk a kimenetet; útvonal és fájlnév. A kimenet minden esetben .exe, azaz önállóan futtatható fájl lesz. A konvertálni kívánt videó szinte bármi lehet: köszönhetően annak, hogy a szoftver az Mplayer motorját használja, szinte az összes létező kép- és hangformátummal elboldogul, mindenféle kodek telepítése nélkül. 192 videó- és 85 hangformátumot kezel, a pontos listát az Mplayer honlapján tekinthetjük meg, ha van türelmünk végigböngészni.

Miután megadtuk, hogy melyik videónkból, hová és milyen néven akarunk futtatható filmecskét készíteni, lehetőségünk van pár egyéb paramétert is beállítani. A „homepage” mezőt kitöltve a film „kattinthatóvá” válik, az itt megadott linket fogja megnyitni a böngésző, ha rákattintunk a filmre. A „splash file” nem más, mint az a kép, amit akkor látunk, amikor még nem indult el a videó. Ha itt nem adunk meg semmit, akkor egy „Mplayer” logót fogunk látni. Az „icon file” értelemszerűen az elkészült fájl ikonját jelenti, ha akarjuk, megadhatunk saját ikont, ellenkező esetben egy alapértelmezett videó ikont kap majd az .exe.

A következő szekcióban pár kapcsolót találunk: a fullscreent bepipálva a videónk teljes képernyőn jelenik majd meg (ezt érdemes használni, főleg prezentációk esetében). A „compact” mód eltünteti a kezelőszerveket (play gomb stb.), az Auto Quit a lejátszás végeztével automatikusan kilép a lejátszóból. A „stay on top” segítségével filmünk mindig az előtérben marad, még akkor is, ha közben Excel táblákat nyitogatunk vagy webezünk – néha jól jöhet ez a funkció is. A „loop” értelemszerűen megismétli a filmet, ha véget ért, az „include codecs” pedig mindig legyen bepipálva, hiszen pont ez a dolog lényege; bárhol, bármilyen gépen képesek leszünk lejátszani a videót.

A paraméter mezőben használhatjuk az Mplayer kapcsolókat (lista itt), ha vagyunk annyira elszántak és geekek. A kapcsolók segítségével szinte bármit megtehetünk: változtathatjuk a film sebességét, levehetjük a hangot, torzíthatjuk a méretet stb.

Készen is vagyunk, csak kattintsunk a „Make It!” gombra, és pár pillanat (hosszabb film esetében pár perc) szöszölés után máris elkészült a bárhol, bármilyen gépen megnézhető, lejátszó nélkül, önállóan futtatható film.

Sajnos a mai világban az .exe fájlok afféle „mumusnak” számítanak, így ne is álmodjunk arról, hogy az így elkészült filmet például e-mailben küldözgetjük. A Gmail és a legtöbb levelező nem is engedi csatolni az .exe-ket, még akkor sem, ha átnevezzük vagy betömörítjük. Arra sem árt felkészülni, hogy a „hisztisebb” (az AVG például erről híres) víruskergetők rögtön beriasztanak, holott az elkészült fájlocska nem más, mint egy Mplayerbe csomagolt film. A nagyi ősrégi gépén lejátszani az esküvői felvételeket vagy bemutatót tartani a rozzant céges notebookon: nos erre tökéletes a szoftver. Minden más esetben marad a Youtube. MakeInstantPlayer letöltése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A 10 legjobb IT-s reklám

Legutóbb áttekintettük a legjobb retró számítógépes hirdetéseket, köztük néhány igazi gyöngyszemmel.

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Hazacsalta a telefontolvajokat a kazincbarcikai fiú, hogy az apja tegyen rendet

Hazacsalta a telefontolvajokat a kazincbarcikai fiú, hogy az apja tegyen rendet