szerző:
MTI

Heves vita után fogadta el az orosz állami duma "A katyni tragédiáról és áldozatairól" című nyilatkozatot, melyben az áll: a katyni bűncselekményt Sztálin és más szovjet vezetők közvetlen utasítására követték el.

A dokumentum rámutat: a sokévi titkosság után nyilvánosságra került dokumentumok nemcsak a szörnyű tragédia mértékét tárják fel, hanem azt is tanúsítják, hogy a bűncselekményt Sztálin és más szovjet vezetők egyenes utasítására hajtották végre. 

A képviselők emlékeztettek rá, hogy a hivatalos szovjet propaganda a nácikra hárította a felelősséget a történtekért, és ez hosszú éveken át vita tárgya volt a szovjet társadalomban, a lengyel népben pedig haragot, sértettséget és bizalmatlanságot keltett. Csak a kilencvenes évek elején, az új Oroszország ismerte el, hogy a lengyel állampolgárok tömeges legyilkolása a Szovjetunió területén az orosz állampolgárokat is tízezrével megsemmisítő totalitárius állam önkényének következménye volt.

Baráti kezet nyújtanak a lengyeleknek

A duma mély részvétét fejezi ki a nyilatkozatban az áldozatok hozzátartozóinak, és felhívja a figyelmet, hogy a dokumentumok jelentős része még mindig titkos archívumokban van, és sürgeti ezek nyilvánosságra hozását. 

Megállapította: "Mi, az állami duma képviselői határozottan elítéljük az emberek jogait és életét semmibe vevő rezsimet, baráti kezet nyújtunk a lengyel népnek, és reményünket fejezzük ki, hogy a demokratikus értékek alapján fejlődő országaink közötti kapcsolatokban új szakasz kezdődik." 

Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke az indítványt előterjesztve hangsúlyozta, hogy elfogadása nemcsak a lengyel népnek, hanem elsősorban Oroszországnak fontos. 

Igen határozottan ellenezte a nyilatkozatnak még a napirendre tűzését is a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt, amely a második legnagyobb frakcióval van jelen a dumában. Egy kommunista képviselő a frakciója nevében azt hangoztatta, hogy a dokumentum tervezete hamisított dokumentumokon alapul, s hogy Joseph Goebbels, Hitler propagandaminisztere már 1940 októberében szólt arról, hogy húszezer lengyel tisztet mészároltak le Katyn mellett, s azt állította, hogy ezt a szovjet titkosrendőrség, az NKVD követte el. A kommunisták módosító indítványokat is előterjesztettek, de a duma sorra leszavazta azokat. 

1940 tavaszán a Szovjetunió nyugati területein, Katynban és másutt legkevesebb mintegy 22 ezer lengyel foglyot gyilkoltak le. 

Az orosz vezetés már számos esetben elítélte a sztálini rezsimet, s különösen Dmitrij Medvegyev elnök foglalkozott sokat a kérdéssel. 

Mihail Fedotov, a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztésével foglalkozó államfői tanácsadó testület elnöke pénteken bejelentette: Oroszország arra készül, hogy megbélyegezze a totalitárius rezsimet és benne külön az NKVD szerepét. Nem Sztálin felett szándékoznak azonban ítélkezni, hanem a rezsimet, s benne az NKVD szerepét fogják értékelni, és erről is szó lesz az államfő és a testület januári találkozóján.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Ha kell, ölben viszik fel a stúdióba Marsi Anikót a balesete után

Ha kell, ölben viszik fel a stúdióba Marsi Anikót a balesete után

Brexit: Több mint egymillió aláírás gyűlt össze a kilépés leállítására

Brexit: Több mint egymillió aláírás gyűlt össze a kilépés leállítására

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Nagyot csökkent a budapesti  bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Nagyot csökkent a budapesti bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra