szerző:
techline.hu

A Microsoft hullámzó teljesítményt mutat: az XP-vel telibe trafálták a felhasználók igényeit (de legalábbis sikerült...

A Microsoft hullámzó teljesítményt mutat: az XP-vel telibe trafálták a felhasználók igényeit (de legalábbis sikerült elfogadtatni velük), majd a Vistával buktak egy óriásit, hogy azután újult erővel törjenek ismét minden eddiginél magasabbra: a Windows 7 minden rekordot megdöntve terjed még ma is a felhasználók között. A Windows 7 stabil, biztonságos, közel 100%-ig kompatibilis és szinte minden PC-n elfut. Zsúfolásig van tömve hasznos szolgáltatásokkal, jövőbe mutató technológiákat támogat, de mégis hiányzik valami, ami miatt még mindig csak úgy tekintenek rá a felhasználók, mint egy túlkomplikált, PC-s operációs rendszerre. Ezeken a hiányzó láncszemeken, plusz új alapokon dolgoznak gőzerővel a Microsoft fejlesztői, hogy hamarosan, alig két év múlva elkészüljön a következő Windows, és olyan jó legyen, hogy mindenki, még a Windows 7 tulajok is azonnal váltani akarjanak.

Fejlesztési verseny
A Windows 8 első információi a Microsoft Professional Developer Conference (PDC) keretein belül hangzottak el, bár a Microsoft nagyon ügyelt rá, hogy a még csak tervezőasztalon létező OS ne lopja el a rivaldafényt a jelenleg piacon lévő Windows 7-től. A Steven Sinofsky által vezetett Windows fejlesztői csapatnak nagyon nehéz dolga van az új rendszerrel.

A mérnökök ugyanis nagyon jó munkát végeztek a Windows 7-nél, amit kiválóan mutatnak az eladási adatok. Az OS pillanatok alatt elterjedt az asztali és mobil PC-ken, meghódította a netbookokat, és a szerverváltozat is komoly sikereket ért el. Nagyvállalati körökben is egyre inkább elfogadják, és több cég is nekilátott már, hogy migrálja gépeit a Windows 7-re. Azonban a Microsoft többé nem játssza el azt, amit a Windows XP-vel, vagyis nem hagy egyetlen rendszert hosszú évekig a piacon, hanem agresszív fejlesztési ütemre vált, hogy nagyjából 2,5-3 évente új OS-t dobjon piacra. Ahhoz azonban, hogy a készülő OS megismételhesse vagy felülmúlhassa a Windows 7 sikereit, valami egészen újat, egyedit és olyat kell nyújtania, ami mind a mai napig nagyon hiányzik a felhasználóknak – még ha nem is tudnak róla. Hogy a vetélytársak ne lophassák el a korszakalkotó ötleteket, a redmondi óriás szigorú titokban fejleszti a 2012-re esedékes Windows 8-at. Persze a mai világban már kevés nagy volumenű fejlesztés maradhat teljesen titokban: rengeteg a fejlesztésbe bevont ember, a szabadalmak, és a konferenciák alkalmával is napvilágot látnak olyan információk, amelyekből következtetni lehet az új Windows szolgáltatásaira és újdonságaira. Egy biztos: ha a Microsoft nem hoz valami forradalmi változást, valami olyasmit, amit eddig sem álmunkban, sem sci-fi filmekben nem láttunk, a cég nem lesz képes rávenni a felhasználókat, hogy leváltsák jól megszokott Windows 7-esüket. Szerencsére úgy tűnik, van még a fejlesztők tarsolyában néhány igencsak hasznos meglepetés.

Annyi biztos, hogy a Windows 7 a maga idejében – azaz napjainkban – közel van ahhoz az ideálishoz, amire a felhasználóknak szüksége van, de a konkurencia és a változó piac nagyon szorongatja a Microsoftot. A Windows 8 ráncfelvarrás lesz, vagy holodecké varázsolja gépeinket? A válasz még várat magára, de a kiszivárgott technológiai újdonságokból már sejteni lehet, hogy érdemes rá várni.

Jövőtechnológia 2012-ben
Windows 8 kódnév alatt formálódik az új alapokra helyezett rendszer, ami több, Microsoft kísérleti modult is tartalmazni fog. Mióta az 1.0 elkészült, minden Windows az x86-os rendszereket támogatta (leszámítva a CE és az Itanium verziókat), ám ez a Windows 8-cal úgy tűnik, megváltozik. A hagyományos, x86-os platformok egyre inkább a háttérbe szorulnak, helyüket pedig ARM és egyéb, beágyazott rendszerek veszik át. Gombamód szaporodnak az egyre okosabb, akár több magos CPU-val szerelt táblagépek, és a „hétköznapi” PC-kben is sorra jelennek meg az olyan kiegészítő chipek, amelyek bizonyos felhasználási területeken sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint egy átlagos, x86-os processzor.

Ennyiféle platformot egyetlen, monokerneles felépítésű operációs rendszer persze nem képes támogatni, ezért a Windows 8-nál egészen a gyökerekig nyúlnak vissza a fejlesztők. A megoldás a multikerneles operációs rendszer, vagyis a felhasználói módtól hermetikusan elzárt kernel módba nem közvetlenül kapcsolódnak be a fizikai processzormagok, hanem egy-egy speciális CPU driver modulon keresztül. Ezek a modulok arra szolgálnak, hogy a Windows 8 kerneléhez illesszék a különböző processzormagokat, legyen az akár egy szokványos x86-os CPU, egy ARM processzor vagy például egy grafikus chip. A multikerneles rendszer így felhasználói módban platformokon átívelő, 100%-os kompatibilitást képes nyújtani, amire eddig semelyik rendszer nem volt képes. További előny, hogy a skálázhatóság is sokkal hatékonyabb, amire az egyre szaporodó processzormagok miatt is szükség van. Kernel oldalon a CPU csatoló modulok képesek kommunikálni egymással és megfelelően elosztani a terhelést. Az ötlet nagyon jó, azonban a multikerneles felépítés megvalósítása már annál nehezebb: ha nem sikerül időben megoldani minden problémát, lehet, hogy csak a rákövetkező verziónál ismerhetjük meg a sokplatformos Windowst.

Új alappillérek
A kulcsszavak egyértelműek (és változatlanok) a Windows 8 esetében is: stabilitás, biztonság, teljesítmény. Mindezt azonban nem kizárólag a meglévő technológiák csiszolásával kívánja a Microsoft tökéletesíteni, hanem újragondolja az OS legfontosabb elemeit. A stabilitási gondok a Windows 7-ben egészen minimálisra csökkentek, de még mindig belefuthatunk egy-egy problémába. A Windows 8-cal a Microsoft megpróbálja egymástól elzárt futtatási környezetekbe kényszeríteni a programokat, így ha programozási hiba vagy szándékos károkozás miatt egy szoftver megpróbálja lefagyasztani a gépet, a futtatási környezeten fennakad, és nem tehet kárt a többi folyamatban. Ezt a fajta elgondolást már ma is használják, ilyen például a Java és a .Net környezet is, ám ezeknek van egy igen gyenge pontjuk: a futtatási környezet ugyan biztonságot nyújt, cserébe azonban ezek a szoftverek sokkal lassabban futnak, mint a natív C/C++-ban megírt programok. A Microsoft azzal próbálja javítani a teljesítményt, hogy a futtatási környezeteket a kernel módhoz közelebb helyezi el direkt eléréssel, így elméletben kompenzálható a biztonságért feláldozott sebesség.

A legtöbb támadás egyértelműen az internet felől érkezik egy gépre (persze a fertőzött USB kulcsok is komoly gondot okoznak), ezért itt kell igazán komoly védelmi vonalat kiépíteni. A feladat az IE10-re (vagy az IE9 egy felújított, speciális változatára) lesz bízva a Windows 8-ban, ami egy érdekes újdonsággal próbál majd még nagyobb védelmet biztosítani. Természetesen itt is megtalálhatóak lesznek a külön folyamatokra bontott kiegészítők, és remélhetőleg az elszeparált futtatási környezet is, valamint egy speciális jogosultságkezelés. Akár egyetlen weboldalon belül is több helyről származhatnak az adatok. A Microsoft új böngészője elemzi majd ezen adatok származási helyét és egyéb tulajdonságait is, majd ezek alapján különböző jogosultságokat oszt ki az egyes moduloknak. A fehérlistás helyről magasabb jogosultsági szinten futhatnak a kódok nagyobb szabadsággal, az ismeretlen vagy veszélyesnek minősített helyekről érkező adatoknak azonban csak erősen korlátozott jogaik lesznek.
A motorháztető alatt
Még mindig a motornál maradva, néhány igazán hasznos és kézzel fogható újdonságot is kapunk majd a Windows 8-ban. Már elvárható, hogy az új Windows a legújabb hardveres fejlesztéseket is támogassa. Ilyenek a különböző szenzorok, a GPS, az USB 3.0, az LTE, az SATA6G és számos egyéb fejlesztés, amelyeknek egy része ma még csak hír szintjén ismert. Egyre több forrás erősíti meg azt is, hogy a Windows 8-hoz már EFI-vel dolgozó alaplapra lesz szükségünk. Ez a BIOS egy új változata, grafikus kezelőfelülettel és számtalan olyan extrával, amire a mai BIOS egyáltalán nem képes. Ugyancsak egyre biztosabbnak látszik, hogy a Windows 8-ból már nem készül 32 bites változat, csakis 64 bites érhető majd el. Ez persze nem jelenti azt, hogy 32 bites programokat már nem futtathatunk, de amelyik PC nem támogatja a 64 bites üzemmódot, azon a Windows 8 sem fog futni. A felhasználói fiókok felügyeletén is tovább javít a Microsoft. A Vistában még kínszenvedés volt az UAC (User Account Control), a Windows 7-ben már hasznos, de kissé túl sok riasztást küld, a Windows 8-ban pedig remélhetőleg még „intelligensebb” lesz ez a védelmi vonal.
A Microsoft a felhasználói élmény javítását konkrét szcenáriókkal méri: kikapcsolt állapotból mennyi idő kell az első e-mail fogadásáig; mennyi idő  alatt nyílik meg a böngésző kezdőoldala, mennyi idő  alatt indul el a vidoólejátszás – ezeket a kényszerű várakozási időket akarják minimálisra csökkenteni. Ugyancsak a felhasználói megelégedettség növelését célozza az úgynevezett PC Reset. Ezzel a teljes operációs rendszert alaphelyzetbe állíthatjuk, vagyis az eredeti, telepítés utáni érintetlen állapotba. Persze ilyenkor az összes személyes fájl, beállítás és program is törlődik, de ezzel a támogatás is némileg leegyszerűsödik, és katasztrófa esetén újratelepítés helyett elegendő lesz alapállapotba állítani Windows 8-unkat.

Felismer a PC-m
Persze a motorháztető alatt lévő fejlesztések csak az elszánt IT-fanatikusokat érdeklik igazán. Viszont egy halom olyan újdonság is lesz a Windows 8-ban, amiket minden felhasználó azonnal észrevesz és – ha igaz az, amit az MS fejlesztői ígérnek – megszeret. Mindenképpen látványos újdonság, hogy a Windows 8-ban végre lecserélik a „fapados” felhasználói azonosítást. Többé nem kell jelszavakat bepötyögni vagy megbízhatatlan cégektől származó, hol működő, hol hibázó segédprogramokat telepíteni: a Windows 8 natívan támogatja az arcfelismerést és az ujjlenyomat-leolvasást is.
A mai webkamera árakat és elterjedtséget tekintve furcsa, miért nem jelent meg ez a szolgáltatás már a 7-es verzióban. A Windows 8-as PC-k azonban már a beléptetésnél bekapcsolják a webkamerát, és felismerik majd arcunkat, így elég csak leülni a gép elé, máris a saját felhasználói fiókunkba léptet be az OS. Természetesen a fejlesztők mindent megtesznek a technológia megbízhatóságáért, de akik jobban szeretnék védeni adataikat, mindezt kiegészíthetik ujjlenyomat-leolvasással és a hagyományos jelszóval is. A „My PC knows Me” fejlesztés azonban nem csak beléptetésre használható. A „jelenlét szenzorok” és a kamera segítségével PC-nk azt is nyomon követheti, hogy éppen merre vagyunk a szobában, mit csinálunk, vagy éppen milyen helyzetben tartjuk notebookunkat. Ezek segítségével intelligensen a felhasználás módjához szabható a kezelőfelület, a ki- és beléptetés, a programok és a beállítások is.
Ha további részletek is érdeklik a Windows 8-cal kapcsolatban, feltétlenül lapozza fel a techline.hu szakmai támogatásával készült IT Plusz 2011 kiadványt, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál vagy megrendelhet itt http://www.hvgplusz.hu.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy új törvény szerint Kínában este 10 után tilos videojátékozni

Egy új törvény szerint Kínában este 10 után tilos videojátékozni

A Fidesz nem gyengült, de hihetővé vált, hogy le lehet győzni

A Fidesz nem gyengült, de hihetővé vált, hogy le lehet győzni

A Tesco nevében ígérnek csalók tízezres kupont

A Tesco nevében ígérnek csalók tízezres kupont

Több mint kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság

Több mint kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság

Bivalyerős processzort épített a Qualcomm, ez kerülhet a Galaxy S11-be is

Bivalyerős processzort épített a Qualcomm, ez kerülhet a Galaxy S11-be is

Nagyon megindult az építőipar

Nagyon megindult az építőipar