szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft hullámzó teljesítményt mutat: az XP-vel telibe trafálták a felhasználók igényeit (de legalábbis sikerült...

A Microsoft hullámzó teljesítményt mutat: az XP-vel telibe trafálták a felhasználók igényeit (de legalábbis sikerült elfogadtatni velük), majd a Vistával buktak egy óriásit, hogy azután újult erővel törjenek ismét minden eddiginél magasabbra: a Windows 7 minden rekordot megdöntve terjed még ma is a felhasználók között. A Windows 7 stabil, biztonságos, közel 100%-ig kompatibilis és szinte minden PC-n elfut. Zsúfolásig van tömve hasznos szolgáltatásokkal, jövőbe mutató technológiákat támogat, de mégis hiányzik valami, ami miatt még mindig csak úgy tekintenek rá a felhasználók, mint egy túlkomplikált, PC-s operációs rendszerre. Ezeken a hiányzó láncszemeken, plusz új alapokon dolgoznak gőzerővel a Microsoft fejlesztői, hogy hamarosan, alig két év múlva elkészüljön a következő Windows, és olyan jó legyen, hogy mindenki, még a Windows 7 tulajok is azonnal váltani akarjanak.

Fejlesztési verseny
A Windows 8 első információi a Microsoft Professional Developer Conference (PDC) keretein belül hangzottak el, bár a Microsoft nagyon ügyelt rá, hogy a még csak tervezőasztalon létező OS ne lopja el a rivaldafényt a jelenleg piacon lévő Windows 7-től. A Steven Sinofsky által vezetett Windows fejlesztői csapatnak nagyon nehéz dolga van az új rendszerrel.

A mérnökök ugyanis nagyon jó munkát végeztek a Windows 7-nél, amit kiválóan mutatnak az eladási adatok. Az OS pillanatok alatt elterjedt az asztali és mobil PC-ken, meghódította a netbookokat, és a szerverváltozat is komoly sikereket ért el. Nagyvállalati körökben is egyre inkább elfogadják, és több cég is nekilátott már, hogy migrálja gépeit a Windows 7-re. Azonban a Microsoft többé nem játssza el azt, amit a Windows XP-vel, vagyis nem hagy egyetlen rendszert hosszú évekig a piacon, hanem agresszív fejlesztési ütemre vált, hogy nagyjából 2,5-3 évente új OS-t dobjon piacra. Ahhoz azonban, hogy a készülő OS megismételhesse vagy felülmúlhassa a Windows 7 sikereit, valami egészen újat, egyedit és olyat kell nyújtania, ami mind a mai napig nagyon hiányzik a felhasználóknak – még ha nem is tudnak róla. Hogy a vetélytársak ne lophassák el a korszakalkotó ötleteket, a redmondi óriás szigorú titokban fejleszti a 2012-re esedékes Windows 8-at. Persze a mai világban már kevés nagy volumenű fejlesztés maradhat teljesen titokban: rengeteg a fejlesztésbe bevont ember, a szabadalmak, és a konferenciák alkalmával is napvilágot látnak olyan információk, amelyekből következtetni lehet az új Windows szolgáltatásaira és újdonságaira. Egy biztos: ha a Microsoft nem hoz valami forradalmi változást, valami olyasmit, amit eddig sem álmunkban, sem sci-fi filmekben nem láttunk, a cég nem lesz képes rávenni a felhasználókat, hogy leváltsák jól megszokott Windows 7-esüket. Szerencsére úgy tűnik, van még a fejlesztők tarsolyában néhány igencsak hasznos meglepetés.

Annyi biztos, hogy a Windows 7 a maga idejében – azaz napjainkban – közel van ahhoz az ideálishoz, amire a felhasználóknak szüksége van, de a konkurencia és a változó piac nagyon szorongatja a Microsoftot. A Windows 8 ráncfelvarrás lesz, vagy holodecké varázsolja gépeinket? A válasz még várat magára, de a kiszivárgott technológiai újdonságokból már sejteni lehet, hogy érdemes rá várni.

Jövőtechnológia 2012-ben
Windows 8 kódnév alatt formálódik az új alapokra helyezett rendszer, ami több, Microsoft kísérleti modult is tartalmazni fog. Mióta az 1.0 elkészült, minden Windows az x86-os rendszereket támogatta (leszámítva a CE és az Itanium verziókat), ám ez a Windows 8-cal úgy tűnik, megváltozik. A hagyományos, x86-os platformok egyre inkább a háttérbe szorulnak, helyüket pedig ARM és egyéb, beágyazott rendszerek veszik át. Gombamód szaporodnak az egyre okosabb, akár több magos CPU-val szerelt táblagépek, és a „hétköznapi” PC-kben is sorra jelennek meg az olyan kiegészítő chipek, amelyek bizonyos felhasználási területeken sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint egy átlagos, x86-os processzor.

Ennyiféle platformot egyetlen, monokerneles felépítésű operációs rendszer persze nem képes támogatni, ezért a Windows 8-nál egészen a gyökerekig nyúlnak vissza a fejlesztők. A megoldás a multikerneles operációs rendszer, vagyis a felhasználói módtól hermetikusan elzárt kernel módba nem közvetlenül kapcsolódnak be a fizikai processzormagok, hanem egy-egy speciális CPU driver modulon keresztül. Ezek a modulok arra szolgálnak, hogy a Windows 8 kerneléhez illesszék a különböző processzormagokat, legyen az akár egy szokványos x86-os CPU, egy ARM processzor vagy például egy grafikus chip. A multikerneles rendszer így felhasználói módban platformokon átívelő, 100%-os kompatibilitást képes nyújtani, amire eddig semelyik rendszer nem volt képes. További előny, hogy a skálázhatóság is sokkal hatékonyabb, amire az egyre szaporodó processzormagok miatt is szükség van. Kernel oldalon a CPU csatoló modulok képesek kommunikálni egymással és megfelelően elosztani a terhelést. Az ötlet nagyon jó, azonban a multikerneles felépítés megvalósítása már annál nehezebb: ha nem sikerül időben megoldani minden problémát, lehet, hogy csak a rákövetkező verziónál ismerhetjük meg a sokplatformos Windowst.

Új alappillérek
A kulcsszavak egyértelműek (és változatlanok) a Windows 8 esetében is: stabilitás, biztonság, teljesítmény. Mindezt azonban nem kizárólag a meglévő technológiák csiszolásával kívánja a Microsoft tökéletesíteni, hanem újragondolja az OS legfontosabb elemeit. A stabilitási gondok a Windows 7-ben egészen minimálisra csökkentek, de még mindig belefuthatunk egy-egy problémába. A Windows 8-cal a Microsoft megpróbálja egymástól elzárt futtatási környezetekbe kényszeríteni a programokat, így ha programozási hiba vagy szándékos károkozás miatt egy szoftver megpróbálja lefagyasztani a gépet, a futtatási környezeten fennakad, és nem tehet kárt a többi folyamatban. Ezt a fajta elgondolást már ma is használják, ilyen például a Java és a .Net környezet is, ám ezeknek van egy igen gyenge pontjuk: a futtatási környezet ugyan biztonságot nyújt, cserébe azonban ezek a szoftverek sokkal lassabban futnak, mint a natív C/C++-ban megírt programok. A Microsoft azzal próbálja javítani a teljesítményt, hogy a futtatási környezeteket a kernel módhoz közelebb helyezi el direkt eléréssel, így elméletben kompenzálható a biztonságért feláldozott sebesség.

A legtöbb támadás egyértelműen az internet felől érkezik egy gépre (persze a fertőzött USB kulcsok is komoly gondot okoznak), ezért itt kell igazán komoly védelmi vonalat kiépíteni. A feladat az IE10-re (vagy az IE9 egy felújított, speciális változatára) lesz bízva a Windows 8-ban, ami egy érdekes újdonsággal próbál majd még nagyobb védelmet biztosítani. Természetesen itt is megtalálhatóak lesznek a külön folyamatokra bontott kiegészítők, és remélhetőleg az elszeparált futtatási környezet is, valamint egy speciális jogosultságkezelés. Akár egyetlen weboldalon belül is több helyről származhatnak az adatok. A Microsoft új böngészője elemzi majd ezen adatok származási helyét és egyéb tulajdonságait is, majd ezek alapján különböző jogosultságokat oszt ki az egyes moduloknak. A fehérlistás helyről magasabb jogosultsági szinten futhatnak a kódok nagyobb szabadsággal, az ismeretlen vagy veszélyesnek minősített helyekről érkező adatoknak azonban csak erősen korlátozott jogaik lesznek.
A motorháztető alatt
Még mindig a motornál maradva, néhány igazán hasznos és kézzel fogható újdonságot is kapunk majd a Windows 8-ban. Már elvárható, hogy az új Windows a legújabb hardveres fejlesztéseket is támogassa. Ilyenek a különböző szenzorok, a GPS, az USB 3.0, az LTE, az SATA6G és számos egyéb fejlesztés, amelyeknek egy része ma még csak hír szintjén ismert. Egyre több forrás erősíti meg azt is, hogy a Windows 8-hoz már EFI-vel dolgozó alaplapra lesz szükségünk. Ez a BIOS egy új változata, grafikus kezelőfelülettel és számtalan olyan extrával, amire a mai BIOS egyáltalán nem képes. Ugyancsak egyre biztosabbnak látszik, hogy a Windows 8-ból már nem készül 32 bites változat, csakis 64 bites érhető majd el. Ez persze nem jelenti azt, hogy 32 bites programokat már nem futtathatunk, de amelyik PC nem támogatja a 64 bites üzemmódot, azon a Windows 8 sem fog futni. A felhasználói fiókok felügyeletén is tovább javít a Microsoft. A Vistában még kínszenvedés volt az UAC (User Account Control), a Windows 7-ben már hasznos, de kissé túl sok riasztást küld, a Windows 8-ban pedig remélhetőleg még „intelligensebb” lesz ez a védelmi vonal.
A Microsoft a felhasználói élmény javítását konkrét szcenáriókkal méri: kikapcsolt állapotból mennyi idő kell az első e-mail fogadásáig; mennyi idő  alatt nyílik meg a böngésző kezdőoldala, mennyi idő  alatt indul el a vidoólejátszás – ezeket a kényszerű várakozási időket akarják minimálisra csökkenteni. Ugyancsak a felhasználói megelégedettség növelését célozza az úgynevezett PC Reset. Ezzel a teljes operációs rendszert alaphelyzetbe állíthatjuk, vagyis az eredeti, telepítés utáni érintetlen állapotba. Persze ilyenkor az összes személyes fájl, beállítás és program is törlődik, de ezzel a támogatás is némileg leegyszerűsödik, és katasztrófa esetén újratelepítés helyett elegendő lesz alapállapotba állítani Windows 8-unkat.

Felismer a PC-m
Persze a motorháztető alatt lévő fejlesztések csak az elszánt IT-fanatikusokat érdeklik igazán. Viszont egy halom olyan újdonság is lesz a Windows 8-ban, amiket minden felhasználó azonnal észrevesz és – ha igaz az, amit az MS fejlesztői ígérnek – megszeret. Mindenképpen látványos újdonság, hogy a Windows 8-ban végre lecserélik a „fapados” felhasználói azonosítást. Többé nem kell jelszavakat bepötyögni vagy megbízhatatlan cégektől származó, hol működő, hol hibázó segédprogramokat telepíteni: a Windows 8 natívan támogatja az arcfelismerést és az ujjlenyomat-leolvasást is.
A mai webkamera árakat és elterjedtséget tekintve furcsa, miért nem jelent meg ez a szolgáltatás már a 7-es verzióban. A Windows 8-as PC-k azonban már a beléptetésnél bekapcsolják a webkamerát, és felismerik majd arcunkat, így elég csak leülni a gép elé, máris a saját felhasználói fiókunkba léptet be az OS. Természetesen a fejlesztők mindent megtesznek a technológia megbízhatóságáért, de akik jobban szeretnék védeni adataikat, mindezt kiegészíthetik ujjlenyomat-leolvasással és a hagyományos jelszóval is. A „My PC knows Me” fejlesztés azonban nem csak beléptetésre használható. A „jelenlét szenzorok” és a kamera segítségével PC-nk azt is nyomon követheti, hogy éppen merre vagyunk a szobában, mit csinálunk, vagy éppen milyen helyzetben tartjuk notebookunkat. Ezek segítségével intelligensen a felhasználás módjához szabható a kezelőfelület, a ki- és beléptetés, a programok és a beállítások is.
Ha további részletek is érdeklik a Windows 8-cal kapcsolatban, feltétlenül lapozza fel a techline.hu szakmai támogatásával készült IT Plusz 2011 kiadványt, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál vagy megrendelhet itt http://www.hvgplusz.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival