szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harminc év alatt csaknem megduplázódott a hegyigorilla-állomány a Virugna-hegységben - derült ki egy friss felmérésből.

Az elmúlt harminc évben jelentősen nőtt a hegyi gorillák száma, derül ki egy friss számlálásból. A világ legtöbb hegyi gorillájának otthont adó Virunga-hegységben jelenleg 480 egyed él 36 csoportban. Természetvédők elmondása szerint harminc évvel ezelőtt ugyanitt mindössze 250 gorilla kószált. A Bwindi Nemzeti Parkban 2006-ban számlált 302 hegyi gorillával együtt a faj globális populációja így jelenleg több mint 780 egyedből áll - tudósít a BBC hírportálja. 

A Virunga-hegység három nemzeti parkot foglal magában: a Kongói Demokratikus Köztársaságban elhelyezkedő Virunga Nemzeti Parkot, a ruandai Volcanoes (Vulkán) Nemzeti Parkot, valamint az ugandai illetőségű Mgahinga Gorilla Nemzeti Parkot. Ezen kívül csupán a szintén ugandai Bwindi Nemzeti Parkban élnek hegyi gorillák. 

A 2003-as számlálás során a virungai állományt 380 egyedre becsülték, tehát az elmúlt hét évben is több mint 25 százalékkal nőtt az állatok száma. A természetvédők szerint a siker a határon átnyúló együttműködésnek köszönhető, amellyel a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Uganda szervezetei próbálják óvni a gorillákat és élőhelyüket. 

Az African Wildlife Foundation és az International Gorilla Conservation Programme (Nemzetközi Gorillavédelmi Program, IGCP) szerint azonban még mindig kritikus a faj helyzete. A két szervezet közös nyilatkozata arról számolt be, hogy egy nemrégiben tartott ötnapos őrjárat során a Virunga-hegységben kétszáz, vadorzók által állított hurokcsapdát fedeztek fel és semmisítettek meg. 

Bár a vadorzók általában nem a hegyi gorillákat célozzák meg csapdáikkal, a hurkok veszélyt jelentenek a főemlősökre is. Az IGCP igazgatója, Eugene Rutagarama hangsúlyozta, hogy a természetvédelmi szervezetek nem hagyhatnak fel a gorillák védelmével, hiszen amilyen erősek fizikailag, olyannyira sérülékeny a populációjuk. 

A legújabb "gorilla-népszámlálás" során hat tudóscsoport több mint ezer kilométert tett meg a vulkanikus hegyek esőerdőiben. Eközben nemcsak az állatok vizuális érzékelésére hagyatkoztak, hanem gorillaürüléket is gyűjtöttek, hogy DNS-vizsgálat révén egyedenként azonosíthassák a ritka főemlősöket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum