szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig úgy gondolták, hogy a programozott sejthalál csupán magasabb rendű növények és állatok egyes sejtjeinél fordul elő, most azonban egysejtű algáknál is sikerült kimutatni.

A soksejtű élőlényeknél a sejt öngyilkossága a szervezet egészét védi. Ha például beteg egy sejt, és a szervezet egészére káros lehet, kiváltódik az öngyilkossági program. A vízben sodródó, csak önmagáért felelős egysejtű alga esetében eddig csak sejteni lehetett hasonló folyamatot, jelek ugyanis utaltak rá.

A Salzburgi Egyetem kutatói a Micrasterias lápi zöldalgát választották vizsgálatuk tárgyául, mivel az viszonylag fejlett, és részben a magasabb rendű növények tulajdonságaival rendelkezik. Ursula Lütz-Meindl és csapata a környezeti körülmények megváltoztatásával öngyilkossági programok megindulását érték el az egysejtű algákban, ami azt jelenti, hogy a sejtek nem egyszerűen elhaltak, hanem olyan folyamatok indultak el, amelyek végül az alga feloldódásához vezettek - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az egysejtűek öngyilkosságának okait egyelőre még csak találgatják a kutatók, ám lehetséges, hogy a mechanizmus a populáció túlélését szolgálja - vélte Lütz-Meindl, példaként hozzátéve: ha egy lápi pocsolyában rosszabbodnak a körülmények, az algák egy részének elhalása révén több tápanyag jut a maradéknak - enélkül mind elpusztulnának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény