szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A találékonyságunkkal nincs baj, azonban az ígéretes magyar tehetségek nehezen tudnak érvényesülni, ha nem a fejlesztésekről, hanem az üzleti szempontokról van szó - röviden így lehetne összefoglalni az Innovációs TechShow 2.0 tanulságát. A Mobilitás és Multimédia Klaszter által életrehívott rendezvényen azonban bárki meggyőződhetett róla, hogy életképes ötletekből valóban nincs hiány. Összeállításunkban az izgalmas újdonságok közül válogattunk.

„Úgy látjuk, hogy a magyar startupok elsődleges problémája a menedzsmentben gyökerezik” – válaszolta a hvg.hu kérdésére Lemák Gábor, a Mobilitás és Multimédia Klaszter igazgatója. „Nagyon sok olyan cég van, akik otthon, a garázsban, vagy akár egy irodában kifejlesztik a terméküket, sőt, akár még – magyar, vagy EU-s - pályázati pénzekhez, kockázati tőkéhez is hozzá tudnának férni. Általában ilyenkor jelentkezik a probléma, amelyet a „halál völgye néven” is szoktunk emelgetni. Ez annyit jelent, hogy sok esetben hiányzik a kis cégeknél egy olyan, érdekérvényesítő menedzsment, amely képes lenne megszerezni ezeket a forrásokat, illetve el tudná adni a terméket. A kis cégeknek tehát az értékesítés terén van a legtöbb problémája. Ha sikerül e téren fejlődniük, többen jelenhetnének meg közülük a globális piacon.”

Lemák Gábor hozzátette, az Innovációs TechShowt azért szervezték, hogy összehozzák a fejlesztéseket mozgató összes szereplőt: „arra koncentrálunk, hogy mindenki megtalálja a számítását és potenciális partnereit, valamint hogy az érdeklődők és a kiállítók is megismerkedhessenek egymással.”

Az Innovációs TechShow kiálltói között nézelődve több dolog is felkeltette az érdeklődésünket, köztük a PocketGuide nevű fejlesztés, amely lehetővé teszi, hogy a világ nagyvárosaiban sétálva időnk és kedvünk szerint ismerkedhetünk a nevezetességekkel. A hátteret profi idegenvezetők által összeállított adatbázisok szolgáltatják.

„Abból indultunk ki, hogy egyre többen utaznak külföldre, ez ma már nagyon egyszerű, a fapados légitársaságok miatt” – magyarázta a hvg.hu kérdésére Rétai Martin a PocketGuide-ot fejlesztő cég ügyvezetője. „Ilyenkor nem biztos, hogy fel tudunk készülni, illetve nem látjuk előre, hogy egy-egy adott helyen mennyi időt tudunk eltölteni. A PocketGuide erre ad választ, a mobiltelefonból csinál személyes idegenvezetőt. A térképen megnézhetjük, hogy a közelben milyen túrákat kezdhetünk el, elindítjuk valamelyiket, ilyenkor a gép elmond egy rövid bevezetőt, majd a kezdőpontról rendelkezésre álló információkat, ezután elnavigál a következő pontra és folytatja az idegenvezetést. Emellett pedig – ha már ott van a kezünkben az eszköz – tud programokat, éttermeket ajánlani. Illetve jövő év január közepétől lesz elérhető egy új szolgáltatás, a rendszer ugyanis képes útinaplót készíteni a túráról, amit utólag visszanézhetünk, másoknak is megmutathatunk.”

Rétai szerint az Augmented Reality nem vált be, az emberek jobban szeretik a hangalapú idegenvezetést
©

A PocketGuide az ellenpélda a „halál völgyében” elvesző cégekre, ugyanis Rétai Martin szerint a fejlesztési folyamat során tavaly, amikor érezték, hogy nem lesz elég tőkéjük, hogy nemzetközi piacra vigyék a terméket, sikeresen megállapodtak a Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő társasággal egy másfélmillió eurós beruházásról.

„Bízunk benne, hogy ezzel a segítséggel el tudjuk érni a céljainkat, vagyis két-három éven belül egymilliós aktív felhasználótábort építsünk ki, illetve, ha Európában, ha lesznek hasonló szolgáltatások, akkor meghatározó szereplői lehessünk ennek a piacnak” – magyarázta Rétai Martin. „Ennek ellenére nem csak turisták számára használható ez a platform, tervezünk kifejezetten építészeknek szóló tematikus túrákat, de van a december 1-4 között lezajlott Negyed6 Negyed7 fesztiválra is összeállítottunk egy tematikus túrát.”

A BMI a múlté

Az interneten számtalan testtömeg-index kalkulátort és egyéb hasonló eszközt találhatnak azok, akik tudatosan viszonyulnak egészségükhöz és jelentős figyelmet szentelnek az egészséges életmódnak. Számukra nyújthat újdonságot az i-QRS International fejlesztése, amely minden eddiginél pontosabb és átfogóbb képet ad szervezetünk állapotáról.

„Egy testösszetétel-szaktanácsadó rendszerről van szó, amelynek segítségével az ember otthon lemérheti bizonyos testméreteit, majd egy weboldalon beírva a kapott adatokat, szakszerű tanácsadáshoz juthat” – magyarázta kérdésünkre dr. Kocsisné Szilágyi Gyöngyi a cég kutatási igazgatója. „Az interneten lévő kalkulátorok többsége afféle játék, ráadásul sokszor nem is megbízható eredményeket produkál. Az i-QRS rendszere nem egy ilyen egyszerű skálát használ, hanem a magyar referenciaértékeken alapul, ez több mint 40 000 magyar ember adatait tartalmazza, amelyekből adatbányászati módszerekkel tártuk fel a mélyebb összefüggéseket.

A rendszer a mért adatok bevitele mellett diagnózist is fel tud állítani – nemzetközi indexek alapján – és egy háromdimenziós modellen mutatja be a zsírtöbbletet.

„Összehasonlításként mutatja a BMI-indexet is, mivel attól még, ha valaki a BMI-je alapján túlsúlyosnak minősül, a testösszetétele alapján lehet, hogy semmi baja nincs, csak nehezebbek a csontjai, vagy az izmai” – tette hozzá a szakember.

Az i-QRS rendszere röviden összefoglalva tehát olyan módszereket tesz elérhetővé a nagyközönség számára, amelyek segítségével az antropológusok által használt értékelő rendszerek adatait leegyszerűsített, érthető formában lehet felhasználni.

„Az egyik legnagyobb hozzáadott értéke, hogy segít a testünk önképét megfelelően értelmezni, ez rendkívül fontos a gyerekek, kamaszok esetében, mivel náluk a legnagyobb a veszélye, hogy ez komoly problémákat okozzon” – tette hozzá a cég kutatási igazgatója. „De segíthet a sportágválasztásban is, illetve kardiovaszkuláris rizikóbecslésre is lehetőséget ad, de egy fogyókúra hatékonyságát is lehet értékelni, hogy valaki valóban fogyott-e, vagy csak vizet veszített.”

Pécsi robotok, szevasztok

Talán az egyik legnagyobb érdeklődés övezte a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának standját, ahol számos izgő-mozgó robotot próbálhattak ki az érdeklődők.

„1997-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem kezdeményezte, hogy induljon egy robotépítési, programozási projekt, amelynek az volt a célja, hogy egy olyan oktatási eszköz legyen a kezünkben, amely egy érdekes világot mutat be a diákoknak” – magyarázta a hvg.hu-nak Dr. Hegyi Sándor egyetemi docens a PTE TTK Információtechnológia és Általános Technika Tanszékének tanszékvezetője. „Elkezdtük mi is az építkezést – több más intézménnyel együtt – amelynek eredményeként létrejött egy gyakorló űrszonda egység, amely a Surveyor 7 űrszonda analógiája volt, amelynek segítségével a diákok ismerkedhettek a műfajjal. Emellett készült a HUSAR eROVER is, amely egy mobil egység volt, mérőműszerekkel felszerelve. Ezeket az eszközöket már az első lépéstől PC-vel terveztük, később, takarékossági okokból kidobott számítógépek alkatrészekből építettünk robotokat. Ezekkel az ötleteinkkel készült anyagaink eljutottak a NASA-ig is, melynek eredményeként az amerikai űrkutatási hivatal egy oktatási konferenciáján is részt vehettünk. Ekkor történt, hogy a NASA oktatási igazgatóhelyettese Houstonból vezérelte a Pécsi egyetem laborjában működő robotunkat.”

A Hunveyor gyakorló űrszonda és a HUSAR eROVER bevetésre készen
©

Dr. Hegyi Sándor elmondta, szeretnék, ha a HUSAR eROVER bekerülhetne a közoktatásba, hogy a diákok új, korszerű tananyaghoz jussanak. „A projekthez online hátteret is biztosítunk, akinek nincs lehetősége megvásárolni az eszközöket, az online laboratóriumon keresztül is bekapcsolódhat a munkába.” – tette hozzá a tanszékvezető.

Közösségi mobilalkalmazás lett a díjazott

Az Innovációs TechShow 2.0 nagydíját végül a mobiltelefont a közösségi felületekkel keresztező fejlesztés, munkacímén a CallMix nyerte el. Az elismerést a technológiai kiállítás résztvevői szavazták meg az idei év legjobb fejlesztésének. A TcT Hungary Kft. által létrehozott mobilalkalmazás lényege, hogy mobilhívással egy időben a beszélgetők láthatják egymás közösségi oldalakon történő aktivitását.

A cég egyébként hazánk egyik dinamikusabban fejlődő rendszer-integrátori vállalkozása a komplex ügyfélkiszolgáló rendszerek területén. Önálló kutatás-fejlesztési tevékenységük keretében pedig két évtizede foglalkoznak telekommunikációs technológiákkal. A fejlesztést a a kommuikációs platformokat ötvöző "unified communication" területén úttörő alkalmazásnak tartják a szakértők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Rés a pajzson: a mobileszközök biztonsági kihívást jelentenek

Egyre több ember zsebében ott lapulnak, ám sokan még mindig „csak” telefonként tekintenek rájuk. Pedig a ma már az alsóbb árkategóriákban is előforduló okostelefonok felhasználóinak jóval nagyobb körültekintésre van szüksége, mint néhány évvel ezelőtt. De igaz ez mindenféle mobileszközre, a néhány ezer forintért megvásárolható USB-kulcsokig bezárólag. Az Informatikai Biztonság Napján szakértőkkel beszélgettünk.

MTI Hálózat

Megunt mobilból karácsonyi ajándék

A szekrényekben porosodó megunt mobiltelefonok akár értékes karácsonyi ajándékokra is válthatók Nagy-Britanniában - derül ki egy online felmérésből, amely szerint a szigetországban a hároméves okostelefonoktól átlagosan 50 fontért (17 ezer forintért) lehet megszabadulni.

MTI Tech

Okostelefonokra szabta át a mobilhálózatokat a Nokia Siemens

A Nokia Siemens Networks elsőként látja el a GSM-hálózatokat "okostelefon-funkciókkal", amelyek lehetővé teszik beszélgetés és adatátvitel lebonyolítását egyidőben, megnégyszerezi a készülékek kapacitását és javítja hatékonyságukat - tette közzé a cég.

hvg.hu Tech

Gondot okozhatnak a szolgáltatóknak az okostelefonok

A közeli jövő az okostelefonoké, a mobileszközök azonban szépen, lassan specializálódnak és már nem csak kommunikációra használjuk majd őket. Erre utal az is, hogy 2009 decemberében a mobil adatforgalom globális szinten már meghaladta a hangátvitel által igénybevett sávszélességet, vagyis 4,6 milliárd felhasználó beszélgetései maradtak alul mintegy 400 millió olyan felhasználóval szemben, akik internetezésre használták a készülékeiket. Már most látszik, hogy a mobilszolgáltatóknak erre fel kell készülniük.

hvg.hu Tech

Hogyan nézhetünk videókat a mobilunkon ingyen?

Olyan jó, hogy ma már megannyi hordozható videólejátszó és e feladatra is alkalmas okostelefon közül választhatunk, miközben számtalan forrásból tölthetünk le videókat is az internetről. Csak azok a fránya formátumgondok ne lennének!