szerző:
techline.hu

A Synology USB Station 2 szinte elfér a tenyerünkben is.

A Synology USB Station 2 szinte elfér a tenyerünkben is. A kisméretű, fekete-fehér műanyag ház nincs túlcsicsázva, mégis jól mutat bármilyen íróasztalon vagy kis szekrényen, és ami a lényeg, szinte bárhol elfér. Az elhelyezésnél persze egy-két dolgot azért figyelembe kell vennünk. Először is csatlakoztatnunk kell majd a NAS-t a routerhez LAN kábellel, másodszor, mivel az apró készüléknek nincs saját háttértára, a hálózati tároló szerepét betöltő USB-s merevlemezekről, eszközökről nekünk kell gondoskodnunk.

Ehhez két darab USB 2.0 port áll a rendelkezésünkre, amelyekhez adott esetben nemcsak tárolóeszközöket (mondjuk 2 darab, maximum 2 TB-os külső merevlemezt), hanem akár nyomtatót is csatlakoztathatunk, ha éppen azt szeretnénk megosztani az otthoni hálózatban.

A harmadik dolog, amire figyelnünk kell, mondhatni triviális: árammal működik, szóval kell a környéken egy konnektor…

Használat
A csatlakozásokkal együtt nagyjából 5 perc alatt beüzemelhetjük a kicsikét. Ehhez telepítenünk kell néhány szoftvert a dobozban található CD-ről. Ezúttal a windowsos csomagot próbáltuk ki, de van maces Synology Assistant is a lemezen.

Pár perc alatt működésre bírható

A telepítés alig egy perc alatt megvan, és ha minden stimmel, az induló program listájában látnunk kell a Synology USB Station 2-t. Ekkor már a hálózat gépeiről elérhető a NAS-hoz csatlakoztatott merevlemezek tartalma, szóval indulhat a backup, másolgatás, stream-lejátszás (fájlrendszerek közül az EXT4, EXT3, FAT32 és NTFS támogatott, de a partíciókat külön programban tudjuk csak létrehozni, a készülék kezelőfelületén keresztül nem). Macen a Time Machine-nal is együttműködik, ha azzal szeretnénk biztonsági mentést készíteni.

Kifejezetten jól sikerül admin felület

A készülék konfigurálása rendkívül egyszerű, a böngészőben megnyíló adminisztrációs felületen mindent elintézhetünk, ez ízléses, átlátható és ráadásul magyar nyelven is használható. Olyan, mintha egy virtuális asztalon dolgoznánk. A Fájl böngésző ikonra kattintva tallózhatjuk a csatlakoztatott merevlemezek tartalmát, a Vezérlőpult ikont választva pedig a konfigurációs panelhez jutunk. Utóbbit végignézve derül ki, hogy apró mérete ellenére elég hatalmas tudással rendelkezik a készülék.

A Vezérlőpult lehetőségei

A csatlakoztatott háttértárak tartalmához a legkülönbözőbb módokon férhetünk még hozzá. A helyi hálózaton kívül FTP-eléréssel, WebDAV alapon, de akár médiaszerverként is beüzemelhetjük a készüléket, így a DLNA/UPnP képes kütyükkel (TV, konzol, mobil stb.) is lejátszhatjuk dalainkat, videóinkat (felirattal), képeinket (a támogatott formátumok listája itt megtalálható, elég méretes felsorolás), még iTunes támogatás is van. A konfigurálás gyakorlatilag néhány kattintással, automatikusan is megoldható (de van lehetőség manuális beállításokra is).

Egy kattintás, és Windowsban minden médiatartalmat elérünk

Zenekedvelőknek kedvező lehet, hogy opcionális távirányító segítségével a lakás bármely pontjáról irányíthatjuk a lejátszást. Szintén praktikus, hogy nemcsak a tárolt zenéket, hanem online rádióadókat is elérhetünk vele (például ShoutCast).

Az USB-s merevlemez elérése hálózaton keresztül OS X-ben

Az iPhone-hoz és az Androidhoz letölthető egy ingyenes kis alkalmazás is, a DS Audio, amelynek a segítségével kényelmesen elérhetjük a hálózati meghajtón tárolt dalainkat, de például a Media Link Player Lite-tal is gond nélkül működött.

Médiafájlok megosztásában nagyon otthon van

Nálunk egyetlen dolog nem akart összejönni, ez pedig a torrent funkció, aminek az oka nem valószínű, hogy az USB Station 2 volt (elég korrekt letöltési központja van), valamiért a routerünk nem akart együttműködni. Mindenesetre torrent funkciót is kapunk, így akinél ez működik, annak nem kell többé napokra bekapcsolva hagynia a gépét a nagyobb BitTorrent/eMule letöltésekhez, a kis készülék szépen megoldja a letöltést a csatlakoztatott merevlemezre. A támogatott letöltési protokollok száma is elég tekintélyes: BT/HTTP/FTP/NZB/eMule, de például rapidshare és megaupload accountokat is tud használni a rendszer.

iPhone-ról több programmal is elérjük a tartalmakat

A fentieket figyelembe véve a Synology USB Station 2 ár/érték aránya elég meggyőző, bruttó 25 ezer forintért juthatunk hozzá, két év garanciával. Természetesen nem profi kategória, de otthoni felhasználásra több mint elegendő ez a funkciómennyiség, a 800 MHz-es CPU és a 128 MB RAM pedig bőven elég ahhoz, hogy zökkenőmentesen üzemeljen, ráadásul hangtalanul (ventilátor sincs benne). Fogyasztást nem mértünk, de a gyártó szerint alig 5 Wattot eszik.
Az ízléses, áttekinthető kezelőfelületnek köszönhetően gyorsan megkedvelhető kis készülék. Leszámítva a torrent-mizériát, minden más tekintetben maximálisan elégedettek voltunk vele.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

iOmega Minimax: Mini alá termett!

Külső merevlemezből már mutattunk néhányat korábban (lásd a Kapcsolódó anyagok között), de ezúttal a Mac Mini...

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Aszfaltra festve követelik a szekszárdi gimnázium igazgatójának lemondását

Aszfaltra festve követelik a szekszárdi gimnázium igazgatójának lemondását

Úgy tanult angolul, hogy kopaszra nyiratkozott: 175 éve született Puskás Tivadar

Úgy tanult angolul, hogy kopaszra nyiratkozott: 175 éve született Puskás Tivadar

Tizennégy ember életét megmentve halt meg egy magyar pilóta

Tizennégy ember életét megmentve halt meg egy magyar pilóta

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő