szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

A kommunizmus idején december 21-én ünnepelték Sztálin, a szovjet diktátor születésnapját. Vagyis elvileg ma lenne az évforduló, ám valószínűbb, hogy három nappal korábbi a tényleges dátum. Nemcsak a születés éve, hanem a napja is bizonytalan, azonban a december hó – eddig úgy tűnik – biztos.

A Wikipedia angol oldala szerint Joszif Visszarionovics Sztálin 1878. december 18-án született. Bíró László, a História egyik számában viszont korábban arról írt, hogy „sokáig úgy tudta a világ, hogy 1879. december 9-én (a gregorián naptár szerint december 21-én) született Joszif Dzsugasvili. Az elmúlt évtizedekben előkerült egyházi anyakönyvek szerint viszont 1878. december 6-án látta meg a napvilágot a Tifliszi (ma Tbiliszi) kormányzóság Gori nevű városában”. Mindehhez csak annyit tehetünk hozzá: Dzsugasvili volt Sztálin eredeti neve.

Sztálin idején az 1879-es dátum volt hivatalos – ezt írja a Wikipedia orosz oldala is, és a december 9-21-es dátumpárt vezették be a kommunista blokk országaiban is. Magyarországon a nálunk szokásos naptár szerinti 21-ét ünnepelték, ezért lett például a 70-es troli is indulásakor, 1949-ben Sztálin születésnapjára átszámozva.

Egyházi anyakönyv

Az orosz Wikipedia is megemlíti azonban a december 6/18-ai verziót, amely az egyházi anyakönyvekre támaszkodik. Ugyanakkor az orosz források között szerepel – rendőrségi dokumentumok alapján - az 1879-es és 1881-es év is születési dátumként. Egy svéd kutatás szerint viszont megintcsak 1878 tűnik a legvalószínűbbnek. 

A Wikipedia angol oldala szerint egy 1921-es iratban Sztálin maga is 1878. december 18-át adta meg saját születési dátumaként, méghozzá egy saját kezűleg írt dokumentum szerint. Hatalomra kerülése után azonban mégis megváltoztatta az időpontot, és 1922 után már a december 9/21-es párosítás volt hivatalos.

Miért változtattak?

A Wikipedia francia oldala szerint a változtatásra Edvard Radzinsky dramaturg adott magyarázatot. Sztálin ugyanis az ötvenedik születésnapját az egész országban meg akarta ünnepeltetni, de 1928-ban – amikorra a tényleges félévszázados dátum esett volna – még nem volt elég biztos a hatalma. 1929 végére viszont már sikerült félreszorítania ellenfeleit. (Trockijt például ekkorra már száműzték.) Ugyanakkor egy francia történész, Jean-Jacques Marie 2001-es műve szerint Sztálin már 1914 előtt módosította születési dátumát. 

Az is érdekes, hogy manapság már 13 napos az eltérés az ortodox egyházak által használt Julián-féle és az általunk használt naptár között, Sztálin születésének idején viszont még csak 12 napos volt a különbség. Ez azért van így, mert a Julián- és a gregorián naptár között évszázadonként egy nappal nőtt az eltérés. 1700 után például 11 napos volt ez, 1800-tól 12 napos, 1900-tól pedig 13 napos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A nap képe: Sztálin bal füle a Nemzeti Múzeumban

Az 1956-os forradalomban ledöntött legendás Sztálin-szobor jobb kézfeje mellett mostantól a szobor mintegy 30 centiméteres bal füle is megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum állandó történeti kiállításán.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1950: Sztálin elvtárs és az ugor lószerszámok

Az ugor lószerszámok nevei megegyeznek a manysik rénszarvastenyésztéshez használt eszközeinek megnevezésével - állította egy szovjet professzor 1950-ben. Mementó-sorozatunkban az ugor őstörténetről szóló Szabad Nép-cikket vetjük össze a mai régészeti és nyelvészeti kutatások eredményeivel. Megnézzük azt is, honnan eredhet a magyar népnév.

MTI Világ

A sztálini terror agyonlőtt áldozatainak tömegsírját találták meg

Vlagyivosztok elővárosában tömegsírt találtak május végén: mostanra befejeződött a feltárás, 495 ember földi maradványait emelték ki, s a szakértők szerint megerősítést nyert a feltételezés, hogy a 30-as években a sztálini repressziók áldozatait temették a sírba.

Szegő Iván Miklós Tech

Nagy válságok 1857 óta - II. rész

A nagy válságokról szóló összeállításunk második részében az 1929-33-as nagy gazdasági világválság idejét és a jelenlegi krízis kezdeteit idézzük fel.

InfoRádió Tech

Az Árpád híd igazi rekorder volt

Hatvan évvel ezelőtt adták át az Árpád hidat, s habár a szerkezet a legegyszerűbbek közé tartozik, átadásakor 983 méteres hosszúságával Közép-Európa leghosszabb hídjának számított - mondta el az InfoRádióban Búza Péter várostörténész.

Emelkedni kezdett a halálozások száma, de így is kisebb lett a természetes fogyás

Emelkedni kezdett a halálozások száma, de így is kisebb lett a természetes fogyás

Jól kezdett a Fradi, de bedarálta a Barcelona – videók

Jól kezdett a Fradi, de bedarálta a Barcelona – videók

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség