szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A térbeli alakzatok előállítására képes 3D-printerekkel készült már bútor, ruhadarab, sőt, az orvoslásban is felhasználták a módszert. Egy amerikai cég most hasonló technológiával készülő űrállomás létrehozásához keres befektetőket.

A Space.com űrkutatással foglalkozó oldal értesülései szerint a Made in Space nevű vállalat nem akármilyen vállalkozást tervez: a 3D-nyomtatók segítségével Föld körül pályán szeretnék létrehozni a jövő űrállomását.

A cég képviselői szerint sokkal logikusabb és gazdaságosabb a leendő űrállomás alkatrészeit már eleve a kozmoszban előállítani, így azoknak nem kell kibírnia az indítás során jelentkező hatalmas gravitációs terhelést, ennek eredményeként tömegük mintegy 30 százalékkal csökkenthető. A koncepció szerint a NASA az alapanyagként használt szürkés masszát tartalmazó tartályokat állítaná Föld körüli pályára, amelyek így akár határozatlan ideig is keringhetnének, afféle űrbéli raktárként. A meghibásodott, vagy károsodott alkatrészek javítása is jóval egyszerűbb lenne: azokat nem kellene visszaszállítani a bolygóra, egyszerűen csak helyben beolvasztani és újat gyártani helyettük.

Az ISS nemzetközi űrállomás adhat otthont az első teszteknek
©

Az ötletet továbbfejlesztve később akár a Mars-expedíciók kiszolgálására is fel lehetne használni, a robotizált nyomtatók ugyanis előreküldve el tudnák készíteni az űrhajósok fogadására alkalmas épületeket, mire az asztronauták megérkeznek a vörös bolygóra. A Made in Space projektje jelenleg még korai stádiumban van, ugyanis gyártottak már néhány, űrben használható alkatrészt, azt azonban még fel kell mérni, hogy a nyomtatók hogyan teljesítenek a súlytalanság állapotában. Ha az első tesztek sikeresnek bizonyulnak, a következő próbát már az ISS nemzetközi űrállomáson hajthatják végre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Önmagát sokszorosítja a 3D-nyomtató

Önsokszorozó háromdimenziós nyomtatót fejlesztenek az angol Bath egyetemen. A RepRap fantázianevű készüléket olcsóbbnak tervezik a jelenlegi 3D-nyomtatóknál, valamint képes lesz önmagának továbbfejlesztett verzióit is kinyomtatni, írja a New Scientist.

hvg.hu Tech

Két év múlva már véredényeket nyomtathatunk magunknak

2010-11 környékén már kereskedelmi változat is készülhet az Organovo 3D bionyomtatójából, írja a Singularity Hub híroldal. Szerveket nem tudunk vele nyomtatni, de véredényeket például készíthetünk vele, a remények szerint a távoli jövőben egy vérvétel után már új vesét is készíthetnek nekünk.

hvg.hu Tech

Nyomtatóval készülhetnek a mesterséges csontjaink

3D nyomtatóval készítették el egy férfi hüvelykujjcsontjának pontos másolatát Bernben. Az Insel kórház kutatócsoportja a remények szerint már a közeljövőben indíthatja a klinikai teszteket: a sebészorvosok a páciensek saját sejtjeiből pótolhatják a sérült vagy fertőzött csontokat, írja a New Scientist.

Koronavírussal került kórházba Bányai Gábor fideszes parlamenti képviselő

Koronavírussal került kórházba Bányai Gábor fideszes parlamenti képviselő

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A harmadik hullám az iskolákat is elérte, egyre több helyen állnak át digitális oktatásra

A harmadik hullám az iskolákat is elérte, egyre több helyen állnak át digitális oktatásra