szerző:
techline.hu

A VLC App Store-os pályafutása korántsem volt felhőtlen.

A VLC App Store-os pályafutása korántsem volt felhőtlen. Már a megjelenésekor suttogták, hogy az iOS portolást nem igazán nézik jó szemmel az eredeti VLC-t fejlesztők, már csak azért sem, mert a GNU/GPL licenc ellentétes az Apple szoftverboltjának DRM megoldásával.
Ehhez képest egészen sokáig letölthető volt a program, sőt az iPhone-os kiadást követte egy iPades is, így a felhasználók számára ingyenesen elérhetővé vált egy olyan alkalmazás amelynek a segítségével konvertálás nélkül játszhatták le a különféle videoformátumokat úgy, hogy azokat egy mozdulattal átmásolták előtte a készülékre.
Ennek a boldog, a felhasználók számára kellemes állapotnak lett vége azzal, hogy nemrég törölték az App Store-ból az alkalmazást, a licencproblémákra hivatkozva.

Ilyen is volt...

A maga módján bizony kár érte, hiszen jól használható program volt még akkor is, ha például a feliratkezeléssel és a képarányokkal nem igazán tudott mit kezdeni. Ingyen azért így is megtette, és bizonyára fejlődött volna idővel.
Aki korábban letöltötte, annak megmarad, bármikor visszatelepítheti az iTunes gyűjteményéből. Aki viszont eddig elkerülte, az most - egy ideig biztosan - hiába keresi majd.
Szerencsére nem a VLC az egyetlen megoldás arra, hogy konvertálás nélkül játszhassunk le filmeket.

Röptében, vagy felmásolva
Éppen a VLC-vel együtt mutattuk be korábban az Air Videót, amely a számítógépünkről (windowsos PC vagy OS X-es Mac) képes lejátszani az ott tárolt és megosztott filmeket, legyenek azok bármilyen formátumban eredetileg. Ha az iOS számára „emészthetők”, akkor azonnal megy a dolog, ha pedig AVI, MKV stb. formátumban vannak, akkor is mindössze néhány másodpercre van szükség, hogy megkezdődjön a vetítés, a program ugyanis a gépre telepített kliens segítségével menet közben átkonvertálja, majd az iPhone-ra vagy iPadre streameli a kérdéses filmet.

Közvetlenül az asztali gépről játszhatjuk le

Bele is tekerhetünk, bekapcsolhatjuk a feliratfájlok megjelenítését, semmi gond, észre sem vesszük, hogy a film streamként jön. A megoldás helytakarékos, de olyankor nem az igazi, ha például utazáshoz vinnénk magunkkal pár videót, mondjuk DivX formátumban.

Szerencsére erre is van jó megoldás még az App Store virtuális polcain, s bár ezek a VLC-vel ellentétben nem ingyenesek, azért kellően olcsón beszerezhetők, ha tényleg szükségünk van rájuk.
Kezdetnek itt van rögtön az OPlayer, amelynek tudását felmérhetjük egy ingyenes Lite verzióval is. Utóbbi mindent tud, csak éppen egy kissé zavaró banner virít a képernyő tetején filmnézéskor. Arra viszont jó, hogy teszteljük, megbirkózik-e a gyűjteményünkkel.

OPlayer - többet tud, mint a volt VLC

Nálunk mindent megevett, a feliratfájlokkal sincs gondja (csak be kell állítani a megfelelő karakterkódolást), választható a képarány, a filmek átmásolása pedig simán megoldható az asztali iTunes Apps/File Sharing részében, ha csatlakoztatva van a készülék (de akár wifi kapcsolaton keresztül is megy a dolog).
A program felülete letisztult, könnyen használható, ráadásul képes akár hálózatról is lejátszani megosztott tartalmakat, mi több, az internetről is, ha megadjuk a linket. Lejátszhatunk vele WMV, AVI, MKV, RM, RMVB, XVID, MP4, MOV, 3GP és MPG videókat is.
Van iPhone és iPad verzió is, a teljes változatok az előbbi esetében 3, utóbbi esetében 5 dollárba kerülnek.
Másik kedvencünk a Buzz Player, amely szintén elérhető iPhone-ra és iPadre is. Kicsit ugyan zagyvább a felülete, de tudásban nagyjából ott van, mint az OPlayer, legalábbis papíron, nálunk viszont a tesztek során a képminősége is gyengébb volt, és a feliratokkal sem mindig tudott dolgozni. Cserébe viszont 2-2 dollár az iPhone-os és iPades verzió.

Buzz Player - szintén hatékony lehet

Mindkét program megjegyzi az aktuális pozíciókat, így később onnan folytathatjuk a lejátszást, ahol abbahagytuk, mindkettő képes külső alkalmazásokból (például e-mail csatolmány stb.) is lejátszani a videókat, és mindkettő hajlamos a váratlan kilépésekre. Szerencsére ez utóbbi azért nem állandó jellemző. A filmek méretétől és a használt eszköztől - iPhone 3G, 3GS, 4, iPad stb. - függően néha tapasztalhatunk némi „laggolást” is.

Akár a levélben kapott videókat is lejátszhatjuk

Akad tehát alternatíva szép számmal az App Store-ban (a fentieken kívül is) a VLC helyett, mégis, nagy kár érte, hogy az asztali rendszereken az egyik legnépszerűbb lejátszó iOS verziója (amely ráadásul ingyen oldotta meg rengeteg felhasználó számára a konvertálás nélküli videolejátszás gondját) kikerült az App Store-ből.
Ám ahogy mondani szokták, a remény hal meg utoljára: egyszer talán újra letölthetjük majd a közkedvelt lejátszót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Aktuális kedvenceink iPhone 4-re

iMovieKezdjük egy olyan alkalmazással, amely kizárólag az iPhone 4-en használható: az iMovie az Apple saját...

Radar 360: Szijjártót ölelgetik, videó került ki M. Richárd balesetéről

Radar 360: Szijjártót ölelgetik, videó került ki M. Richárd balesetéről

Pikó: Belassult a nyomozás, valaki rálépett a fékre

Pikó: Belassult a nyomozás, valaki rálépett a fékre

Egyszerűen nem éri meg energiatakarékosra cserélni a háztartási gépeket

Egyszerűen nem éri meg energiatakarékosra cserélni a háztartási gépeket

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Megerőszakolt egy nőt, segítsen a rendőrségnek megtalálni

Megerőszakolt egy nőt, segítsen a rendőrségnek megtalálni