szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Január harmadik hetében kapott szárnyra a hír, mely szerint a bolygó megváltozó mozgása miatt eltolódnak a horoszkóp csillagjegyeinek dátumai. A szakemberek szerint azonban évek óta ismert tévhitről van szó.

A Minnesota Star Tribune, a FOX News és a CNN is beszámolt adott a január 11-én a Minnesota-i Asztrológiai Társaság (Minnesota Astrological Society - MAS) által közleményben kiadott hírről.

„Az ókori babiloniak a csillagjegyeket arra alapozták, hogy a Nap melyik csillagképben található születésünk napján” – állt a MAS közleményében. „Azonban az elmúlt évezredekben a Hold gravitációs vonzása megváltoztatta a Föld forgását, ezért csaknem egy hónapos eltolódás történt a csillagok pozíciójának csúszása miatt.” Az asztrológusok szerint a dátumok újraszámolása azzal jár, hogy rengeteg ember eddigi zodiákusa átcsúszik egy másikba.

A hír futótűzként terjedt az interneten, számtalan horoszkóp-rajongó felháborodását kiváltva ezzel (akik közül sokan magukra tetováltatták a csillagjegyüket jelképező szimbólumot). Azonban több asztrológus szerint régóta ismert dologról van szó, ami ráadásul egy viszonylag könnyen megválaszolható félreértésen alapszik.

A „nyugati” asztrológiában ugyanis az égövi zodiákust (tropical zodiac) alkalmazzák, amely az évszakok váltakozásához kötődik. Létezik azonban az úgynevezett csillagászati zodiákus (sidereal zodiac), amely a csillagképek helyzetéhez igazodik, és főleg a keleti kultúrákban használják. Ez utóbbira vonatkozik a MAS kalkulációja, azonban a hírekben sokszor nem egyértelmű, hogy melyik változatról van szó.

„Ez a történet időről-időre előkerül, mintha valaki valami hatalmas átverésre derített volna fényt” – idézi a CNN online verziója Jeff Jawert, a Tarot.com oldal asztrológusát. Bár véleménye szerint a Nap valóban nem pontosan ugyanott kel fel, mint ahol évezredek óta, ez teljesen lényegtelen az égövi zodiákus szepontjából, amelynek – vagyis a nyugati asztrológiának - az alapjait Ptolemaiosz fektette le az i.sz. II. században. Ebben a rendszerben a Kos jegy kezdete igazodik a tavaszi, a mérleg pedig az őszi napéjegyenlőséghez.

„A nyugati asztrológia az évszakok váltakozásán alapul, soha nem volt köze a csillagképek pozíciójához és ma éppen úgy működik, mint kétezer évvel ezelőtt” – tette hozzá Jawer. „Ez egy geocentrikus megközelítés, amely a földi élethez viszonyul, amelyben a legjelentősebb változást az évszakok váltakozása hozza.”

Aki tehát eddig is vízöntő volt, továbbra sem kell tetoválását, vagy zodiákusának szimbólumát ábrázoló ékszereit, dísztárgyait lecserélnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A megváltozó horoszkóppal támad egy új Facebook-vírus

A múlt héten a sajtó világszerte leadta a hírt, mely szerint asztronómusok újraszámolták az eredeti babiloni csillagjegyekhez tartozó dátumokat, ez pedig azzal jár, hogy rengeteg embernek megváltozik a zodiákusa. Az internetes csalók egyből lecsaptak a hírre és már szedi is az áldozatait egy új kártevő a legnépszerűbb közösségi oldalon.

hvg.hu Shake

Mit tud az asztrológia és a horoszkóp?

Annak ellenére, hogy gyakran csillagjósokként is emlegetjük az asztrológusokat, a modern nyugati asztrológia - a Nap kivételével - nem foglalkozik a csillagokkal. Mégis hogyan képes minket elemezni egy asztrológus?

hvg.hu Tech

A kuruzslókban jobban hiszünk, mint a horoszkópban

Leginkább a született gyógyító képességek létezésében, a legkevésbé a földönkívüliekben és a szellemekben hiszünk - derül ki az Image Factory és a Tárki legújabb Társadalmi Klíma Riportjából, amely a magyar társadalom ezoterikus jelenségekhez való hozzáállását vizsgálta.

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most

Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most