szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A teheráni rendőrfőnök egy újfajta jogkörrel kívánja felruházni a rendőrséget: az internet ellenőrzésével.

Eszmail Ahmadi Moghaddam, a minap egy új rendőrőrs megnyitásán Kom városában azt mondta, hogy Iránnak kiberrendőrsége lesz, és a csoport létrehozásával nem szabad késlekedni.

Az első, internetes hálózatot pásztázó rendőrségi csoportok már ebben a hónapban megalakulnak. Ez arról tanúskodik, hogy miközben a Pentagon kiberparancsnokságának létrehozásával és a WikiLeaks weboldal kiszivárogtatásaival különös fontosságot kap az informatikai hadviselés és az online tartalmak ellenőrzése, Irán is próbál lépést tartani, és gyors intézkedéseket foganatosít, hogy szemmel tartsa a világhálót.

A teheráni hatalom számára két fontos ok is van arra, hogy el tudjon igazodni a világháló útvesztőiben: egyrészt olyan fegyverre tesz szert, amelyet bevethet az ellenzék ellen, másfelől védőpajzsot hoz létre az olyan internetes támadások ellen, mint amilyet a Stuxnet számítógépes vírus okozott. Ez utóbbit Teherán szerint azért indítottak útjára, hogy kárt tegyenek az iráni urándúsítási programban.

A kiberrendőrség felállítása része a teheráni - ottani szóhasználattal élve - szoftverháborúnak, amely során a hatóságok megpróbálnak egyebek mellett gátat szabni a nyugati kultúra befolyásának, és felülkerekedni az internet világában jártas ellenzéki csoportokon. Irán láthatóan nagy pénzeket öl bele ebbe. A nagyhatalmú Forradalmi Gárdával állhat kapcsolatban a titokzatos iráni kiberhadsereg, amelynek létrehozása válasz volt az ellenzéki honlapok és blogok rohamára Mahmúd Ahmadinezsád államfő két évvel ezelőtti vitatott újraválasztása után.

A kiberhadsereg fellépése fedezhető fel a Twitter közösségi háló, a Baidu kínai keresőoldal és TechCrunch Europe online informatikai magazin elleni támadásokban, és vádolták a reformerek honlapjai elleni támadásokkal is. A jeruzsálemi Héber Egyetem Irán-szakértője, Eldad Pardo az iráni kiberhadsereg hackereit "második generációs dzsihadistáknak" nevezte, akik már nem fegyverekkel, hanem számítógépekkel érik el céljukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Észtország "kiberhadsereg" létrehozását fontolgatja

Észtország fontolóra vette egy számítógépes szakemberekből álló katonai alakulat felállítását, hogy hatékonyan tudjon fellépni az állami létesítmények ellen irányuló jövőbeni kibertámadások esetén.

MTI Világ

Iránt kibertámadás érte

Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakemberek szerint a támadás a számítógépes hadviselés korszakának nyitányát jelenti. Összesen mintegy 30 ezer számítógépről van szó - mondta el az iráni Mehr hírügynökségnek egy szakértő.

hvg.hu Tech

Mikor kezdődött a kiberháború?

Szinte minden évben van egy-két esemény, ami a hackerekre irányítja a figyelmet. Ilyen volt a két évvel ezelőtti Conficker-mizéria, vagy idén a kínai hackertámadások a Google ellen. De hogyan és mikor is kezdődött ez a virtuális háború?

MTI Tech

Wikileaks: a Google és a kínai kiberhadsereg

A kínai vezetés legmagasabb köréből érkezhetett utasítás a Google elleni tavalyi hackertámadásra, bár erre még nem találtak bizonyítékokat - derül ki a The New York Times (NYT) és a Washington Post hétvégi összefoglalóiból, amelyek kínai vonatkozású titkos táviratok alapján születtek.