szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigi legnagyobb rakétát indították el az USA nyugati partjáról, fedélzetén egy olyan kémműholddal, amelynek funkcióját szigorú államtitok védi.

A BBC értesülései szerint a kilövéshez használt, 72 méter magas Delta IV Heavy típusú rakétákat eddig kizárólag a floridai Kennedy Űrközpontból lehetett indítani, mivel csak ott voltak erre alkalmas indítóállások. A kaliforniai Vandenberg Légibázison azonban mostanra elvégezték a szükséges átalakításokat, így már a legnagyobb méretű felderítő műholdakat is poláris pályára tudják állítani (olyan Föld körüli pálya, amelyen keringve a műhold a Föld mindkét pólusa felett is elhalad) innen. A Delta IV Heavy rakétákat jelenleg kizárólag katonai és hírszerzési célokra használják, noha már szóba került a jármű átalakítása a polgári űrrepülés számára.

A gigantikus, három hajtóművel ellátott rakéta motorjai másodpercenként egy tonna hajtóanyagot égetnek el, ezzel mintegy 2,9 millió Newton tolóerő teljesítményre képes. A jelenlegi kilövés volt az ötödik a rakéta történetében, egyébként az elmúlt két hónap során ez volt a második indítás.

A raktérben rejtőző műholdról nem hoztak nyilvánosságra részleteket. Annyit lehet tudni, hogy az amerikai Nemzeti Felderítő Ügynökség (National Reconnaissance Office – NRO), a védelmi minisztérium (DoD) egyik alszervezete üzemelteti. Az NRO a műholdas információt a DoD-val és a központi hírszerző ügynökséggel, a CIA-val osztja meg.

A Vandenberg bázisról egyébként utoljára 2005-ben lőttek fel egy Titan IV-B típusú rakétát, azonban az átalakítást követően már a nagyobb teherbírású Delta IV-esek is indíthatóak a kaliforniai támaszpontról. Utóbbiak egy tonnával nagyobb terhet képesek szállítani, ami szükséges a rendkívül nagy felbontással dolgozó katonai felderítő műholdak miatt (a jelenlegi rakomány a szatelitek legnagyobb csoportjába tartozik).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Két műholdat juttatott a világűrbe egy Ariane-rakéta

Két távközlési - egy spanyol és egy dél-koreai - műholdat juttatott fel a világűrbe szerda este egy európai gyártmányú, Ariane 5 típusú hordozórakéta, amelyet a Francia-Guyanában lévő kourou-i űrközpontból indítottak útjára - jelentette az Arianespace európai űrhajózási vállalat.

MTI / hvg.hu Tech

"Túllőtték a célon" az orosz műholdakat?

A kelleténél jóval magasabb Föld körüli pályára állt vasárnap az orosz GLONASS (Glonaszsz) navigációs rendszer három műholdja - közölték az orosz katonai-űrkutatási iparból származó források. Időközben kiderült, hogy a műholdak megsemmisültek: vagy a Csendes-óceánba zuhantak vissza, vagy a Föld légkörébe visszaérve elégtek.

hvg.hu Tech

Műholdakkal dolgozhatnak a jövő gazdái

Az amerikai űrkutatási hivatal nem csak azzal foglalkozik, hogy mi található a kozmoszban: a NASA mérnökei olyan számítógépes programot fejlesztettek, amely az időjárási adatokat feldolgozva segíti a földeken dolgozók munkáját.

hvg.hu Tech

A Google műholdjai segítik az erdők védelmét

Az esőerdők megóvása kérdésében az ipari és a fejlődő országok közötti nagyobb bizalom kialakulását kívánja segíteni a Google internetes óriás, amely az ENSZ mexikói Cancúnban zajló Klímaváltozási Konferenciája alkalmából új műholdprogramot mutatott be - írja a Zöldtér.

hvg.hu Tech

Magyar eszköz lapul a Földet figyelő műhold belsejében

Az Európai Űrügynökség (ESA) tudományos műholdja a GOCE-t (Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő), 2009 márciusától térképezi fel a földi gravitációs erőteret. Ez voltaképpen a föld alakjának műholdas meghatározását jelenti. A kutatásra használt eszköz kiemelkedő európai műszaki-tudományos teljesítmény: Európa 13 országából összesen 45 cég vett részt a munkában, a tudományos programba magyar kutatók, az MTA-BME Fizikai Geodézia és Geodinamikai Kutatócsoportjának munkatársai is bekapcsolódtak.

MTI / hvg.hu Tech

A Csendes-óceánba zuhanhattak az orosz műholdak

Letért a kijelölt pályáról, és a Hawaii-szigetek közelében a Csendes-óceánban zuhant az orosz GLONASS (Glonaszsz) navigációs rendszer három műholdja - közölte vasárnap a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az orosz katonai-űrkutatási iparból származó forrásokra hivatkozva, cáfolva a sikeres felbocsátásról szóló korábbi híreket. Más források szerint még a levegőben eléghettek a berendezések, amikor visszazuhantak a Föld légkörébe.

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt

4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni