szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ajkai timföldgyár sérült zagytározójának gátján lévő automata mérőműszerek nem észlelték az Oroszlány térségében szombaton regisztrált földrengést - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

Az OKF közleménye szerint befejeződött a tavaly októberi vörösiszapömlés nyomán a gépjárművekben keletkezett károk felmérése; Devecser önkormányzatának adatai szerint a térségben talált gépjárművek száma meghaladta a lakossági bejelentések szerint károsodott autók számát, jelenleg vizsgálják a be nem jelentett járművek eredetét. A lerakókba vasárnap nem szállítottak szennyezett anyagot, az újjáépítésen 92 ember dolgozott 273 munkagéppel.

Az ÁNTSZ adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen a mobil mérőállomások adatai alapján a szálló por napi átlagkoncentrációja az egészségügyi határértéket kis mértékben meghaladta, de a tájékoztatási küszöbértéket nem érte el. Január 30-án három új ingatlan építésére kötöttek támogatási szerződést - olvasható a közleményben.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!