szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A teljesség kedvéért Windowsra és C64-re is megmutatjuk a módszert, miként lehet egyszerűen átalakítani az internetről...

A teljesség kedvéért Windowsra és C64-re is megmutatjuk a módszert, miként lehet egyszerűen átalakítani az internetről letöltött SID fájlokat a mobilok számára is emészthető MP3, vagy iPhone esetében m4r formátumra.

Beszerzés
Az egész ott kezdődik, hogy hozzá kell jutnunk a dalokhoz. Naná, hogy az internet lesz a segítségünkre! Látogassunk el a HVSC (avagy High Voltage SID Collection) oldalra, és töltsük le az aktuális gyűjteményt, ami e cikk készültekor éppen 74 MB és tavaly karácsonyi, de ne legyenek illúzióink, lesz ez még nagyobb is, mert szépen frissítik.
Ha megvan a ZIP (vagy ha azt választottuk, akkor RAR) fájl, csomagoljuk ki egy tetszőleges mappába, és ezzel elégedetten hátra is dőlhetünk, ugyanis irgalmatlan méretű SID zenegyűjteményünk lett, szépen, ábécérendbe rendezve. Játékok, demók zenéi, egy helyen.

Belehallgatás és konvertálás Windows alatt
A SID egy érdekes formátum, ugyanis sem az iTunes, sem a Windows Media Player nem tud mit kezdeni vele, vagyis a gyűjtemény alapból hasznavehetetlen.

SID fájlok lejátszása és WAV-ba mentése

Windowsra érdemes letölteni a Sidplay2 névre keresztelt kis alkalmazást, amely lejátssza, illetve ha kell, exportálja is a dalokat. Az alábbi címről letölthetjük a grafikus felületen kényelmesen használható változatot. Kicsomagoljuk egy tetszőleges mappába, majd elindítjuk a sidplay2w.exe programot. Minden bizonnyal senkit sem ér váratlanul, hogy a File/Open… menüpontban megnyithatjuk a kívánt SID fájlt, amelyet a program azonnal le is játszik (csak szólunk, mert teljes hangerőn azért kicsit húzós C64-es dalokat hallgatni).
Ezután a File/Save As… menüpontban menthetjük a dalt WAV formátumban, aminek a Media Player már nagyon fog örülni, de a telefonunk még nem biztos, hogy képes használni.

Készül a csengőhang a WAV fájlból

Szóval látogassunk el most az Audiko.net oldalra, és ott töltsük fel a kapott WAV fájlt. Ezután kiválaszthatjuk, hogy mely részletből szeretnénk csengőhangot (a maximum hossz itt 30 másodperc), és pár pillanattal később - miután megadtuk a dal címét és előadóját - már tölthetjük is le MP3 vagy m4r formátumban a vadonatúj csengőhangunkat, amit aztán a szokott módon felmásolhatunk a telefonunkra.

Belehallgatás és konvertálás OS X alatt
OS X alatt sem nehezebb a dolog, de ott a Sidplay 4 nevű programot érdemes letölteni. Ennek érdekessége, hogy szorosan együttműködik a HVSC-vel, szóval akár magában a programban is letölthetjük a teljes C64-es SID gyűjteményt, vagy ha már megtettük, megadhatjuk neki, hol találja.

Akár az iTunes is lehetne, de nem az!

Ha ez megvan, egy iTunes-szerű felületen válogathatunk a dalok közül, teljes kényelemben. Válasszuk ki, amelyikből csengőhangot szeretnénk készíteni, majd kattintsunk a File/Export As… menüpontra. Mivel a program eleve képes MP3-ba exportálni, a legtöbb telefon esetében végeztünk is. iPhone-nál trükkösködhetnénk az AAC exporttal, de nem érdemes, mert gyorsabban és egyszerűbben megvagyunk, ha feltöltjük az MP3-ba exportált dalt az Audiko.net-re és onnan letöltjük a csengőhanggá konvertált változatot.

Egyéb lehetőségek
Ha a 30 másodperc kevés (ez az Audiko.net esetében sajnos adott), akkor konvertálhatunk a Make Own Ringtone oldalon is. Itt kicsit több a választási lehetőségünk (effektek, tetszőleges dalhossz stb.), viszont WAV fájlt nem enged feltölteni, így Windows alatt valahogy át kell konvertálnunk előtte a hangfájlt.

Alternatív megoldás a konvertáláshoz

Ingyenes konvertálóprogramból szerencsére rengeteg van Windowsra, itt a cikk alatti Kapcsolódó anyagok észben össze is gyűjtöttünk néhányat. Ezeket is lehet használni a csengőhang-formátumra konvertáláshoz, ha az online változat valamiért nem szimpatikus valakinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

techline.hu Tech

C64 rajongók kánaánja

Volt annak idején, az 1980-as években egy nagyon meghatározó személyi számítógép, amely az 1982-es olcsó változat...

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten