szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

„Vörös hó hullott Budapesten, Cegléden, Szegeden” – olvasható a Pesti Hírlap 1941. február 2-ai számában.

A különös jelenségre nem tudtak egyértelmű magyarázatot adni a korabeli szakértők, azonban az eset leírása igen érdekes.

„Budapesten és közvetlen környékén – mint a Meteorológiai Intézet közli – szombaton délután, valószínűleg afrikai eredetű, színes porral vegyes hó hullott. Cegléden és környékén a déli órákban a havazás megszűntével az ég alja vörös szín öltött, mint nyári viharok előtt szokott lenni, majd sötét felhőkből ködszerűen vörös-barna por hullott a friss hóra.”

A lap vidéki beszámolókat is közölt a különös esetről: „A szegedi Horthy Miklós tudományegyetem földrajzi intézete jelenti, hogy Szegeden a nap folyamán heves széllel apró jégszemek hullottak. A jégeső igen sűrű volt és vörösesbarna színben volt áttetsző. A jégszemek elolvadása után finom vöröses-barna por maradt vissza.”

A Pesti Hírlap szemtanúkat is idézett: „Budapestről gépkocsin Szegedre érkező utasok elbeszélése szerint már Lajosmizsénél észlelték, hogy a régi havat 1-2 milliméter vastagságban vöröses-barna réteg takarja.”

Amerikai és orosz példák a „piros hóra”

Színes hó nemrégiben is esett, igaz, nem Magyarországon, hanem Dél-Oroszországban: amint arról a Duna Tv beszámolt, Sztavropolban színes - szürke, rózsaszínű, rozsdaszínű és narancsszínű -, a közeli Krasznodari területen pedig bordó hó esett 2010 márciusában. A vizsgálatok megállapították, hogy a havat Sztavropol környékén a vasárnapi viharos szél által felkavart por színezte meg.

Amerikában is volt hasonló eset 2010 januárjában: Buffalóban, a New York állambeli városban a település déli részén egy festéküzem bontása után néhány utcát rózsaszínű, illetve pirosas hó borított el. A piros hóesés okozója valószínűleg a „40-es számú vörös festék” nevű ételszínezék volt, amelyet az mno.hu szerint nagy mennyiségben állítottak elő a lebontás alatt álló gyárban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó