szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év napilapfotósának kikiáltott Damon Winter nagy port kavart azzal, hogy Afganisztánban szolgáló katonákról készült fotóriportját iPhone-nal készítette.

A világ második legrangosabb fotópályázatának számító amerikai Pictures of the Year versenyen először díjaztak mobiltelefonnal készült képeket (a legfontosabb pályázat a mai napig a holland World Press Photo, aminek díjnyertes képeit Nagyítás-fotógalériánkban is megtekintheti). A New York Times számára dolgozó Damon Winter Afganisztánban állomásozó amerikai katonák mindennapjait fotózta, amihez legalkalmasabbnak saját mobilját találta. Mivel a katonák is saját mobiljukkal fényképezték egymást szabadidejükben, így sokkal hatékonyabb volt letenni a nagy és drága profi felszerelést, és a feltűnésmentes iPhone-nal fotózni – mesélte Winter.

Tekintse meg a teljes sorozatot!
©

A zsűri döntése után nagy port kavartak a képek fotós körökben, nemcsak mert mobillal készítették, hanem mert az egyik legnépszerűbb fotós alkalmazással, a Hipstamatic-kal fotózták őket. Ezzel a szoftverrel a fotós előre beállított effekteket, szűrőket választhat ki, amiket az alkalmazás automatikusan rátesz az így elkészült képre – így érhetőek el a különleges színek és a fotó egyes részeinek kiégett területei, ami a 70-es évek műanyag játékkameráira emlékeztet. (A hvg.hu fotóriportere is iPhone Hipstamatic-kal készített fotósorozatot a Sziget fesztiválról, amit itt tekinthet meg.) Winter fotóit sokan kritizálták, amiért az eseményeket nem pontosan úgy mutatják be, mint ahogy azt egy ott lévő ember látná, hamisak a színei és esztétizálják a háborút.

Damon Winter a New York Times fotórovatának blogján fejtette ki véleményét, amiben megvédi fotóit. Véleménye szerint elkerülhetetlen, hogy egy riportban ne jöjjön át a fotós személyisége a döntések által, amiket meghoz – mit és milyen szögből fényképez –, és nem utolsósorban azáltal, hogy ezt milyen felszereléssel teszi.

„E döntések által határozzuk meg, hogyan mesélünk el egy történetet. Nehezemre esik megérteni, miben különbözik a telefonos fotóalkalmazás egy Holga típusú középformátumú géptől, egy filmtípustól vagy egy filmelőhívási módszertől, amelynek kimenetele előre meghatározható, mint a keresztbehívás.” (Ez a neve annak az eljárásnak, amikor egy negatívot diaként hívnak elő, a színek megváltoznak és növelik a kontrasztot – szerk.) „Ne felejtsük el, ez az alkalmazás nem csodaszer” – teszi hozzá Winter. „A lap számára a több száz fotóból válogattuk ki azt a keveset, amivel egyáltalán érdemes volt foglalkozni.”

Az iPhone-nal való fotózás egyre elterjedtebb a profi fotósok körében is, a több World Press Photo díjat nyert Gárdi Balázs is ugyanezzel a Hipstamatic alkalmazással készíti fotóit Afganisztánban az amerikai katonák életét bemutató Basetrack oldal számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egyszerűsített segélykérés iPhone-on

Segélykérő telefonszoftvert fejlesztett a svájci Rega légi mentőszolgálat, amely szerint az új alkalmazással gyorsabban és hatékonyabban kereshetik meg az államszövetség területén bajba jutott hegymászókat, sportolókat.

Nagyítás

World Press Photo: magyar nyertes és holttestek – Nagyítás-fotógaléria

Haiti, katasztrófák és a mexikói drogháború uralták a világ legrangosabb fotópályázatát, a World Press Photót, így nem egy megrázó esemény és közel harminc holttest található a díjazott képeken. A Szabadság hídról lángolva leugró öngyilkosról készített fotójával Lakatos Péter első helyezést ért el a hírfotó kategóriában.

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat