szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az átizzadt zokni "illatát" kellemetlennek találja az ember, nem így az a maláriaszúnyog, illetve afrikai ugrópók, amely a szag alapján szúrja ki a potenciális zsákmányt: a szúnyog az embert, a pók pedig a moszkitót - állítják új-zélandi kutatók, akik a Biology Letters legújabb számában tették közzé tanulmányukat.

A malária kórokozóját hordozó vérszívó szúnyogok az Anopheles génuszhoz (nemzetséghez) tartoznak. Korábbi kutatások során már kimutatták, hogy az Anopheles-moszkitókat vonzza az emberi test kipárolgása - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon. A Kelet-Afrikában honos vérszomjas ugrópók (Evarcha culicivora) pedig leginkább a vérszívó nősténymoszkitókra vadászik. Jelenleg ez az egyetlen olyan ismert állat, amely annak alapján választja meg a zsákmányát, hogy az mit evett korábban, ráadásul az egyetlen ismert ragadozó, amely a szúnyogok fogyasztásával előre megfontolt szándékkal gerincesek vérével táplálkozik. 

"Mivel ismeretes, hogy az ugrópók kedvenc zsákmánya, az Anopheles-moszkitó mennyire vonzónak tartja az emberi test kipárolgását, megpróbáltuk kideríteni, hogy ezeket a szagokat kedvelik-e a vérszomjas vadászok, az Evarcha culicivora egyedei is" - fogalmazott Fiona Crossat, a Canterbury Egyetem biológusa. Az új-zélandi kutatók Kenyában moszkitókkal és ugrópókokkal folytattak laboratóriumi kísérleteket, és a rovaroknak hol tiszta zoknit kínáltak, hol pedig olyat, amelyet előzőleg 12 órán át viseltek. Mind a 109 pókegyed - hímek és nőstények, idősek és fiatalok egyaránt - szignifikánsan jobban érezték magukat azokban a kamrácskákban, amelyet a büdös zoknik "illata" lengett be. 

Mint az új-zélandi biológusok rámutatnak, kutatásaik alapján olyan módszereket fejleszthetnek ki, amelyekkel hatékonyan lehet majd "tőrbe csalni" a maláriát terjesztő Anopheles-szúnyogokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó