szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár sokan arra számítottak, hogy a Microsoft és a Nokia együttműködésének árnyékában zajlik majd az idei Mobile World Congress (MWC) szakvásár, ehelyett azonban a Google Android operációs rendszere állt a figyelem középpontjában. Az Apple pedig úgy is képes volt díjakat nyerni, hogy nem vett részt a kiállításon.

A GSMA, a mobilszolgáltatókat és gyártókat tömörítő szakmai szövetség már 24. éve rendezte meg legnagyobb éves rendezvényét, amelyen közel 1400 cég és vállalkozás mutatta be legújabb fejlesztéseit. A február 14-17. között lezajlott szakvásár egyértelmű győztesének az Android tekinthető, mivel csaknem minden bemutatott okostelefon és táblagép a Google által kifejlesztett, nyílt forráskódú rendszerét használja.

Eric Schmidt, a Google leköszönő vezérigazgatója
©

Az egyik nyitóbeszédet nem meglepő módon Eric Schmidt, a Google leköszönő vezérigazgatója tartotta. Az érdeklődés akkora volt, hogy a prezentáció során csak állva fértek el a hallgatóság tagjai. Schmidt néhány érdekes számadattal vázolta az Android jelenlegi helyzetét. Az operációs rendszert jelenleg 170 féle mobileszköz kezeli, és naponta 350 000-rel növekszik a felhasználók tábora. Az Androidot 69 ország 169 mobilszolgáltatója támogatja és több mint 150 000 alkalmazást fejlesztettek eddig a platformra. Schmidt a Google egyik mérnökével együtt bemutatta a Movie Studio nevű kép-, és videoszerkesztő programot is, amelyet egy Motorola Xoom táblagépen prezentáltak.

A Nokia nem hozott semmi kézzelfoghatót

A Nokia és a Microsoft együttműködésének hírére sokan felkapták a fejüket, ennek ellenére a finn gyártó nem mutatott be új készülékeket Barcelonában. Stephen Elop, a cég nemrégiben kinevezett új – egyébként éppen a redmondi vállalattól dezertáló – vezérigazgatója csak néhány jól sikerült grafikát mutatott be a Nokia Windows Phone 7 operációs rendszert futtató készülékeiről. A telefongyártó első embere azt is bejelentette, hogy a Nokia okostelefonjain eddig használt Symbian rendszer nem szűnik meg, egy ideig még készülnek hozzá letölthető frissítések.

A Windows Phone 7-et futtató Nokia készülékek koncepció-rajzai
©

Az idei MWC-n az is kiderült, hogy az Androidban már nem csak a készülékgyártók, hanem a különféle alkalmazásokat fejlesztő kis cégek is látnak fantáziát. Eddig a Google saját gyártású szoftverei bizonyultak a legjobbnak, idén azonban a brit Swiftkey nevű cég gyűjtötte be az iparág legjobbjának járó díjat, amellyel prediktív szövegszerkesztő alkalmazását jutalmazták. A szoftver az SMS-üzenetek írásához hasonló módon igyekszik kitalálni, hogy a felhasználó mit szeretne leírni levélírás közben – ebben pedig az angol nyelv szavainak csaknem egyharmadát tartalmazó adatbázisa nagy pontosságot tesz lehetővé.

Láthatáron a négymagos gépek

Bár az NVIDIA alig egy hónapja mutatta be az első, mobilokba szánt, kétmagos Tegra 2 processzorát, a Qualcomm és a Texas Instruments (TI) már ezt is megfejelte, amikor bejelentették, hogy 2012-ben érkeznek az első négymagos lapkáik, amelyeket kifejezetten mobileszközökhöz fejlesztettek. Az NVIDIA mérnökei nem hagyták ezt annyiban, és az MWC 2011 során bejelentették, hogy még idén nyáron piacra dobják a Tegra 3-at, a szintén négymagos, saját gyártású processzort. Az Androinica.com szakportál helyszíni tudósítói végignézték a Tegra 3 bemutatóját, majd lehetőségük nyílt beszélgetni a TI mérnökeivel is. Verdiktjük szerint ugyan várhatóan a TI fejlesztése lesz hatékonyabb, ha valaki már idén négymagos táblagépet szeretne, az NVIDIA-t kell választania.

[[ Oldaltörés (Android, Android, Android) ]]

A szakvásár egyik kiállítócsarnokát szinte teljes egészében az Androiddal kapcsolatos fejlesztések vették birtokba. Közülük említésre méltó a Samsung Galaxy Tab nevű táblagépének nagyobb, 10,1 inch átmérőjű változata, amelyen az Android 3.0-ás verziója, a Honeycomb fut. A Samsung leleplezte saját, androidos médialejátszóját, azonban a bemutató sztárjának egyértelműen a Samsung Galaxy S II okostelefon bizonyult, amellyel a cég az előző változat sikerét igyekszik megismételni.

A Samsung újdonsága várhatóan jól szerepel majd az Android-táborban
©

A SonyEricsson - kissé későn kapcsolt az Android térhódításával kapcsolatban – az MWC-n bemutatta az Xperia Arc nevű készülékét, amelyet formatervezése miatt hatalmas érdeklődés övezett. A cég képviselői bejelentették, hogy mostantól jóval hamarabb elérhetővé teszik a különböző frissítéseket, ez korábban ugyanis okozott feszültséget a felhasználók között.

Az Xperia Arc formatervezése sok dícsérő szót kapott
©

Az LG szintén nem spórolt a puskaporral, amikor bemutatták a Optimus 3D okostelefont, amely szemüveg nélkül élvezhető 3D-élményt ígér. Emellett a 8,9 colos képernyővel felszerelt, Honeycombot futtató Optiumus Pad táblagépről is lerántották a leplet. A 15:9 képarányú, full HD 1080p, 1280 x 768 WXGA felbontású, széles képernyős kijelző mögött a világ első kétmagos okostelefonjaként nemrégiben bemutatot Optimus 2X-ből ismert 1 GHz-es NVIDIA Tegra 2 kétmagos processzor dolgozik. A Optimus Pad-ben emellett beépített 3D-kamera is található.

Az Optimus Pad kamerája már 3D-felvételeket is tud rögzíteni
©

Az olcsóbb kategóriákban is megjelent már a Google operációs rendszere, annak ellenére, hogy az Informa technológiai elemző cég figyelmeztetése szerint az egyre szaporodó androidos készülékek idővel kikezdhetik a platform „trendi” mivoltát”. Ennek ellenére az Alcatel Lucent bemutatott egy mindössze 60 euróba (kb. 16 000 forint) kerülő, Androidot futtató készüléket, amely várhatóan még drágának is számít majd a számtalan kínai gyártó nálunk kevésbé ismert modellje mellett.

[[ Oldaltörés (Díjakat is osztottak) ]]

Az MWC 2011-en a szervezők a végére hagyták a legfőbb show-elemet, a Global Mobile Awards 2011 díjátadó gálát. A legjobb mobilkészülék díját az Apple iPhone 4-ese nyerte, annak ellenére, hogy a cupertinói vállalat nem is vett részt kiállítóként a rendezvényen. „Kiváló képernyő, remek formatervezés, minőségi anyagok és fenomenális platform az alkalmazásokat fejlesztő cégek számára” – hangzott a zsűri értékelése. „Bár a verseny szoros volt, az iPhone 4 elődei sikerére építve felül tudott kerekedni és követendő példát mutat az okostelefonok gyártói számára.”

Az iPhone 4-et távollétében tüntették ki
©

A legjobb gyártó díjával a legjobb készülék díját tavaly elhódító HTC-t jutalmazták. „Ez a cég a semmiből építette fel piaci jelenlétét, széles, több platformot átívelő portfóliójával” – mondták a zsűri tagjai. „Az elismerést kiváló kommunikációjukkal és remek ügyfélkapcsolataikkal érdemelték ki. A HTC Desire készülék pedig magasra tette a mércét a tavalyi év során az androidos készülékek számára.”

Az év Apple-alkalmazásának járó elismerést nem meglepő módon a Rovio nevű cég nyerte az Angry Birds nevű játékkal. „Ezt az alkalmazást több mint 50 millióan töltötték le, ez a mobiljátékok piacán soha nem látott sikernek számít, az Angry Birds emellett az üzleti modell tekintetében is innovatívnak bizonyult” – szólt a verdikt.

Az Angry Birds azóta már az Android-platformot is meghódította
©

A legjobb BlackBerry-alkalmazás díját a készüléket is fejlesztő Research In Motion (RIM) saját gyártású BlackBerry Messengere nyerte. „Az azonnali üzenetküldés terén példamutató alkalmazás mélyen integrálható a telefonkönyvvel és a médiagalériával is” – méltatták a szakmai bírák a szoftvert.
Az év Android-alkalmazásának a díját is a fejlesztő Google nyerte el, a keresőcég térkép-szolgáltatásának, a Google Maps-nek a platformra kifejlesztett változatával.

Egy kis hazai

Magyar cég is képviseltette magát az idei MWC-n: az ITware Kft. is itt mutatta be ugyanis legújabb fejlesztéseit. A szakmai közönség most láthatta először a MyParty-t, az okostelefonokra készült, képekkel és videóval illusztrált közösségi programajánlóját, illetve a MOTIware közösségi mobiltelevíziós platform legújabb változatát is.

Az MWC mintegy 50 000 látogatójának lehetősége volt a MyParty-t kipróbálni az esti szórakozás kiválasztásához és a kapcsolatépítéshez is. Az Android vagy Symbian telefonokon futó MyParty mobil internet kapcsolaton keresztül teszi elérhetővé az aktuális TV, mozi és koncert programot. A felhasználók a nekik tetsző eseményeket véleményezhetik, értékelhetik és megoszthatják barátaikkal, ismerőseikkel. Az alkalmazás öntanuló módon megjegyzi, hogy milyen programok iránt érdeklődtek és személyes kedvenceik alapján az izgalmas újdonságokat is ajánlani tudja.

A magyar fejlesztés egyik célpontja is az Android-tábor volt
©

A másik újdonság – a cég által korábban már a hannoveri CEBIT-en és a dubai GITEX kiállításokon is bemutatott -  közösségi mobiltelevíziós alkalmazásnak, a MOTIware-nek új, IMS (IP Multimedia Subsystem) változata lesz. Ezzel a megoldással az ITware költséghatékony, nyílt forráskódon alapuló kész komponenseket is biztosít a média streaming területén.

„Az általunk most bemutatott fejlesztések elsősorban a mobiloperátorok és tartalomszolgáltató vállalatok számára kínálnak gyors bevételnövelési lehetőséget, hiszen általuk a meglevő előfizetők részére olyan új élményeket biztosíthatnak, amelyek a kapcsolati hálókon keresztül gyorsan elterjednek és jelentős adatforgalmat generálnak.” – magyarázta Dankó Sándor az ITware ügyvezető igazgatója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Az iPad 2 nagy riválisai - a legjobb Androidos táblagépek (videók)

Hiába igyekszik az Apple már az év elején bebiztosítani magát az iPad 2 bejelentésével, hamar meggyűlik majd a baja az Android 3.0 operációs rendszer első élvonalát képviselő táblagépekkel, ahol a Samsung, a Motorola és az LG is képviselteti magát. Ráadásul mindhárom cég nagyon komolyan vette a 2011-es tablet háborút, most videókkal is bemutatjuk fegyverzetüket.

MTI Tech

Nagyszabású együttműködésre készül a Nokia és a Microsoft

A maga területén vezető pozícióban lévő két világcég várhatóan pénteken, egy elemzői konferencián fogja bejelenteni azt a megállapodást, amelynek értelmében a Nokia a Microsoft által mobilkészülékekre kifejlesztett operációs rendszert fogja használni a jövőben készülékeiben saját rendszere, a Symbian helyett - írta csütörtöki számában a Wall Street Journal az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

hvg.hu Tech

Az okostelefonok temethetik be a digitális szakadékot

Rendkívüli ütemben növekszik a számítógépek képességeivel felérő okostelefonok piaca. A T-Mobile ennek apropóján kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett, ahol pszichiáter, szociológus és filozófus boncolgatta, milyen hatással van mindennapi életünkre az állandóan velünk lévő készülék.

hvg.hu Tech

Az Apple egyik alapítója szerint az Androidos telefonok nyerik a versenyt

Steve Wozniak azt jósolja, hogy a Google operációs rendszerét futtató készülékek nagyobb piaci részesedést érnek majd el, mint az iOS-t futtató Apple termékek. Az IT-szakember egy holland újságnak adott interjújában fogalmazott így, az újságíró azonban további sarkos kijelentéseket is a szájába adott. Végül egy technológiával foglalkozó blog járt utána a pontos esetnek.

hvg.hu Tech

Microsoftos trójai faló a Nokia élén?

A mobiltelefonjairól ismert távközlési cég, a finn Nokia dollármilliárdokat fog kapni az amerikai Microsofttól, hogy okostelefonjainak jelenlegi operációs rendszerét a Windows Phone 7-re cserélje - mondta a Nokia vezérigazgatója, az éppen a Microsofttól a finnekhez átigazolt Stephen Elop vasárnap. A két cég stratégiai összefogását pénteken jelentették be.

hvg.hu Napi merítés

Nem szabad csak az okostelefonokra koncentrálni

Magyarországon az okostelefonok száma eléri az 500 ezret, ami nem túl sok a hazai mobilfelhasználók számához képest, mivel 2010 decemberében ez a szám meghaladta a 11 milliót. Ezért nem szabad csak az okostelefonokra koncentrálni.

MTI Tech

2010-ben már okostelefonról is intenzíven vásároltak a magyarok

A tavalyi évben már hazánkban is mérhetővé vált, és elérte az 1,5 százalékot az okostelefonok segítségével vásárolt termékek aránya a teljes e-kereskedelmi értékesítésen belül. Hazánk ezáltal követi a fejlett e-kereskedelmi piacokat: lassan kezdenek átalakulni a vásárlási szokások – derül ki a GKIeNET – T-Mobile: Jelentés az internetgazdaságból kutatásából.

MTI Tech

2011 az okostelefonok éve

Magyarországon a mobilosok mintegy 15 százaléka, több mint 1,5 millió ügyfél használ okostelefont.

Tényleg drága most egy bankszámla Magyarországon?

Tényleg drága most egy bankszámla Magyarországon?

A Lexus elképzelte, milyen járművekkel közlekedhetnénk a Holdon, ha már ott élnénk

A Lexus elképzelte, milyen járművekkel közlekedhetnénk a Holdon, ha már ott élnénk

Robbanással tesztelték a Space X emberek szállítására alkalmas űrhajóját

Robbanással tesztelték a Space X emberek szállítására alkalmas űrhajóját

Minden frissítéssel romlik az AirPods Pro zajszűrése?

Minden frissítéssel romlik az AirPods Pro zajszűrése?

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon

A dopping világtörténelme nem az ókori görögökkel kezdődik

A dopping világtörténelme nem az ókori görögökkel kezdődik