szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mentségünkre szóljon, hogy toplisták iránti fogékonyságunkkal nem vagyunk egyedül: a net tele van a legkülönfélébb...

 Mentségünkre szóljon, hogy toplisták iránti fogékonyságunkkal nem vagyunk egyedül: a net tele van a legkülönfélébb „top ten” blogbejegyzésekkel és cikkekkel. A szerzők szeretik, az olvasók is szeretik; egyetérteni velünk persze nem kötelező (sőt!), gondolatébresztőnek azonban kiválóak.

A techline.hu virtuális hasábjain rengeteg ilyen listát állítottunk már össze: volt szó minden idők tíz legrosszabb játékáról, de azt is fejtegette egyik szerzőnk (természetesen tíz pontban), hogy miért nem szereti az iWiW-et.

De megnéztük már a tíz leghíresebb/poénosabb kékhalál képernyőt is, sőt tíz olyan dolog is van, amit legszívesebben az egész internetről kitiltanánk. A teljes techline „toptíz” kollekciót (vigyázat! tekintélyes lista…) itt találhatják meg

Bármennyire is kedveljük a toplistákat, egy nagyon fontos ilyen listát mindeddig kifelejtettünk. A hiánypótláshoz persze soha nincs késő, így most megragadjuk az alkalmat, és egy kicsit gonoszkodunk. Kigyűjtöttük ugyanis a (szerintünk) legrosszabb, ingyenesen letölthető szoftvereket. Olyan alkalmazásokról van szó, amelyek ilyen-olyan okból képesek az őrületbe kergetni, esetleg szimplán rosszak, vagy nem rosszak, de sok kellemetlen „mellékhatással” rendelkeznek.  A kigyűjtött szoftverek mennyisége minket is meglepett; végül azonban sikerült kiválasztani a legjobb; illetve bocsánat, jelen esetben inkább a legrosszabb tíz darabot. Nem állítjuk, hogy szentírás, sőt a cikk végén lehetőség van hozzászólni is; kíváncsian várjuk, vajon mennyire egyezik vagy nem egyezik a véleményünk! Lássuk hát minden idők tíz legrosszabb ingyenes, windowsos alkalmazását, a techline szerint!

10. Ask Toolbar

Nem különálló szoftver, hanem egy böngésző toolbar; az Ask.com hírhedt alkalmazása azonban annyira idegesítő, hogy méltán kezdi ezt a listát. Az Ask azzal szerezte kétes hírnevét, hogy rengeteg fejlesztővel megállapodott, így egy időben szinte alig volt olyan szoftver, aminek a telepítésekor ne kaptunk volna meg (kéretlenül) az Ask toolbart is.  Ráadásul igazából nem is jó semmire: mindenféle extrákkal zsúfolja tele a böngészőt, amikre nem is igazán van szükségünk, és persze előszeretettel küldözget különféle sütiket mindenfelé. Köszönjük, nem kérünk belőle!

Szerencsére létezik külön alkalmazás, ami megszabadít a különféle kéretlen toolbaroktól, hogy hogyan, arról részletes leírásunk itt található.

 9. Windows Movie Maker (XP-s vezió)

A Microsoft volt olyan kedves, és egy ingyenes videovágót is integrált a rendszerbe. Sőt, külön is letölthetjük, ha valamiért nem került volna fel az XP-vel együtt.  A szomorú helyzet azonban az, hogy a Windows Movie Maker, kis túlzással élve, a létező legrosszabb videoszerkesztő. Ha megnézzük a neten százával található, ingyenesen letölthető vágószoftverek bármelyikét (írásunk a témáról itt található) könnyen meggyőződhetünk róla, hogy a Microsoft által készített megoldás a létező legrosszabb.

 Nagy fájlok esetében egyszerűen lelassul, később lefagy. Jó esetben magával rántja az egész rendszert. Exportálni csak néhány formátumban és kódolással tudunk, a vágás során pedig alig áll rendelkezésünkre funkció. Nem tudunk „kép a képben” effektust készíteni, ami pedig nem egy nagy varázslat, a filmekre helyezhető feliratok és főcímek a boldog nyolcvanas évek városi televízióinak hangulatát idézik, a beépített effektusokról pedig ne is essék szó.

8. Real Player

Fénykorában remek lejátszó és videoformátum volt, sőt volt idő, amikor lehetősége lett volna, hogy ő legyen a Youtube. Ez azonban nem történt meg: napjainkra már inkább púp a hátunkon, a Real videó és a hozzávaló kodek. Ebből is a legrosszabb, a formátumhoz való lejátszó, a Real Player. Olyan, mint egy kellemetlen biztosítási ügynök vagy házaló: telepítés után szinte ötpercenként előjön, és „akar valamit”.

Állandóan belenyúlkál minden médiafájlba a merevlemezen, legyen az MP3, Midi vagy akár OGG fájl. Beépül a böngészőbe, és onnan is ajánlatokkal
(Superpass, Rhapsody) bombáz minket. Ha Real audio- vagy videofájlokat akarunk lejátszani, használjuk inkább az alternatív megoldást.

7. QuickTime Player

Mielőtt a MAC-közönség nekünk esne, szögezzük le gyorsan: a QT remek formátum, és a hozzávaló ingyenes lejátszó is szuper…, de csak Macintoshon. PC-re valahogy nem sikerült olyan jól átültetni.  A QuickTime plugin előszeretettel küldi el a nirvánába a böngészőket, maga a (Windows verzió!) lejátszó pedig kényelemben és funkcióiban is elmarad bármelyik ingyenes lejátszótól, beleértve az abszolút mélypont Windows Media Playert is. Ráadásul szegény Apple nem győzi foltozgatni a QT biztonsági réseit.

6. Windows Media Player

Ne feledkezzünk meg a másik oldalról sem: amilyen felemásra sikerült az Apple lejátszója Windows alatt, ugyanannyira szörnyű, ha nem rosszabb a Microsoft saját médiaközpontja, a hírhedt Windows Media Player. A listában azért került előkelőbb helyre, mert az Apple részéről annyi mentségük azért van, hogy a PC-s QT tulajdonképpen egy „átírat” (ha úgy tetszik egy port), az eredeti verzió szuperül működik MAC gépeken. A WMP mentéségére azonban nem igazán tudunk mit felhozni. Hogy mi vele a baj? Nos, ezt nem kell különösebben ragozni: töltsünk le egy VLC-t  vagy hasonló remek kis médialejátszót, majd használjuk pár hétig. Ezután szedjük le, és próbáljunk mindent WMP-vel lejátszani – rögtön nyilvánvalóvá fog válni a különbség. Rengeteg kodek hiányzik, ha megpróbál kodeket letölteni, akkor sosem sikerül (sikerült már bárkinek a világon hiányzó kodeket WMP-n keresztül letölteni?). A Windows iszonyú lassan tölti be magát az alkalmazást is. A felület túlzsúfolt és felesleges funkciókkal van tele, ráadásul állandóan a netre csatlakozik, és mindenféle dolgokat (borítók, film-adatok) töltöget le onnan. A lejátszólista használatához sok sikert kívánunk. Pedig csak annyi dolga lenne, hogy lejátssza nekünk a hang-vagy videoállományt. Semmit több…

5. iTunes for PC

Hasonlóan a QuickTime-hoz itt sem sikerült túl jól az átírat. A Macintoshon remekül (és gyorsan!) működő lejátszó PC-ken csigalassú, zenegyűjteményünk rendszerezéséhez és másolásához minimum egy iPod kell, de még akkor is átmásolja az egészet (jó esetben a rendszerlemezre), átnevezi, majd gondosan elrejti minden zenénket. Szerencsére nem kell MAC-et vennünk, rengeteg iTunes alternatíva áll rendelkezésre – írásunk a témában itt olvasható.  Vagy használjunk inkább Winampot.

4. Acrobat Reader

Lehetne arról filozofálni, hogy vajon az Adobe ingyenes PDF-olvasója vagy maga a PDF-formátum (amely szintén Adobe) a felelős a kismillió biztonsági résért, PDF-eken vagy a Reader segítségével terjedő férgekért, és egyéb kellemetlen problémákért. Annyi biztos, hogy az Adobe olvasója a létező legrosszabb megoldás PDF-ek ingyenes olvasgatásához. Elég, ha a méretét vesszük alapul: miért kell több száz megabájtos szoftvert telepítenünk PDF-ek megnyitásához?  Az Adobe Reader rengeteg funkcióval rendelkezik, sajnálatos módon azonban egy dolgot nagyon rosszul tud: mégpedig PDF-et olvasni. Ami egy PDF olvasó esetében minimum kellemetlenségnek nevezhető.

Rengeteg modult és kiegészítőt tölt be, néha percekre képes „megakasztani” a gépet, csak azért, hogy végül megnyisson egy pár megás PDF-et. Ez különösen akkor idegesítő, ha véletlenül egy PDF-re kattintunk, mondjuk a Google találati listájában: máris várhatunk pár percet. Itt is rengeteg lehetőségünk van: a neten található ingyenes PDF-olvasók mindegyike jobb lesz az Adobe megoldásánál, de ha ezekből is a legjobbat akarjuk, akkor csak kattintsunk ide.

3. MSN Messenger

A szinte minden amerikai tinédzser gépén megtalálhat csevegő valóságos melegágya a különböző spameknek, vírusoknak és férgeknek, sőt a világ egyik legnagyobb botnet hálózatát (ún. zombie-gépek) is az MSN hálózaton keresztül üzemeltetik. A rengeteg foltozás ellenére a mai napig hemzseg a biztonsági résektől, de ha ez nem lenne elég, nyüzsögnek rajta a pedofilok, szatírok és „trollok”. Ennyit erről – használjunk inkább Skype-ot.  

2. Microsoft Outlook

Ne legyünk igazságtalanok: az Outlook egy remek kis levelező… volt. Valamikor 2006 tájékán. Manapság azonban, a webes levelezők korában, mindenhol korlátlan tárhelyet kapunk, hozzá letisztult felületet, villámgyors keresést a levelek között, fantasztikus szűrési és kategorizálási opciókat, spamszűrőket. Az Outlook ezekből nem sokat tud felmutatni: a levelek közötti keresés kb. olyan gyors, mintha manuálisan néznénk át őket - próbáljunk több ezer levél között keresni, el is megy a délután.

A levelek nem úgynevezett „threaded” formában (mint pl. a Gmail esetében), hanem még mindig a tíz évvel ezelőtti fapados listában jelennek meg. A csatolmányok kezelése minimum nehézkes, de inkább idegesítő. A spamek szűrése nem egyszerű, vírust bekapni annál inkább. Mindez egy elég átláthatatlan, „ablak az ablakban” felületen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 2010-es verzió már sokat javult, minden szempontból.

1. Internet Explorer

A lista első helyezettje valószínűleg nem okoz túl nagy meglepetést. Az egyetlen olyan böngésző a világon, ami saját magával sem kompatibilis. Az egyetlen olyan böngésző, ahol kénytelen voltak bevezetni a „kompatibilitás” gombot (IE 8), mivel nem volt kompatibilis a saját előző verziójával, lefelé. Az egyetlen böngésző, ami miatt a webmesterek és weboldal-fejlesztők sokszor kénytelen az ún. „X-UA-Compatible" parancsot használni, ezzel erőszakolva meg az IE8-at, hogy úgy jelenítse meg az oldalakat, mintha IE7 lenne – ellenkező esetben furcsa dolgok lesznek láthatók.

Az egyetlen böngésző, ami miatt minden webmester néha kétszer kénytelen megírni a CSS-t vagy a szkripteket: egyszer az „összes többi” böngészőnek, és külön az Internet Explorerek számára… Cserébe viszont az egyik leglassabb böngésző, a létező legkevesebb plugin ehhez van, és természetesen a legkevésbé biztonságos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A világ 10 legjobb mobiltelefonja

Tekintetbe véve a mobiltechnológia fejlődését, egy ilyen lista egyik hónapról a másikra érvényét vesztheti, kezeljük...

techline.hu Tech

A TOP 10+1 idei Chrome-kiegészítő

Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy a Chrome-hoz immár több mint 8500 kiegészítést tölthetünk le, ami bizony...

Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

60 mp alatt hat fiziológiai paramétert mutat meg egy új kütyü

60 mp alatt hat fiziológiai paramétert mutat meg egy új kütyü

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn