szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az Imagic kétféle változatban érhető el: a free, azaz az ingyenes változat letölthető innen, a prémium verzióért már...

Az Imagic kétféle változatban érhető el: a free, azaz az ingyenes változat letölthető innen, a prémium verzióért már ötven dollárt kell fizetnünk, természetesen cserébe még több funkciót kapunk.

A szoftver alapvető célja képeink és videónk rendszerezése és szerkesztése, sok extra funkcióval kibővítve, mindezt egyetlen kényelmes felületen.  Tulajdonképpen egy fotógyűjtemény, egy ún „media organizer”, valamint egy kép- és videoszerkesztő egyben.

Képek esetében a remek kategorizálási funkciókon kívül olyan extrákat kapunk, mint a RAW-viewer (RAW képeket nyithatunk meg és szerkeszthetünk, akár közvetlenül a fényképezőgépből), egy „Digital darkroom” nevű modullal kiegészítve. Utóbbi a fotók finomhangolásában segít. Igaz, nem olyan szintű, mint pl. az Adobe Lightroom, de egy ingyenes szoftverhez képest meglepően nagy tudású.

Fotóink megtekintéséhez és rendszerezéséhez rengeteg funkciót kapunk: a szokásos teljes képernyős, slideshow- és thumbnail nézeteken felül lehetőségünk van forgatásra, nagyításra és speciális effektusok hozzáadására. Ez utóbbi az Imagic nagy erőssége: egy kattintással varázsolhatunk csodaszép portrékat (skin retouch), de állítgathatjuk a fényerőt, a színmélységet vagy a kontrasztot is. Kicserélhetjük a hátteret a képek mögött, végezhetünk színkorrekciókat, van pirosszem-eltávolító, sőt össze is kombinálhatjuk a képeket, ha montázst szeretnék készíteni. Képeinknek adhatunk kereteket, vagy virtuális olajfestményt kreálhatunk belőlük.

Fényképkollekciónkat ráadásul igen gyors indexeléssel „rántja be” a szoftver, így akár több ezer képpel is kényelmesen dolgozhatunk. Képeink között kereshetünk név, TAG-ek, vagy fájlinformációk alapján (igaz, ez utóbbi funkció már csak a prémium változatban kapott helyet), de akár dátumok alapján is rendezhetjük őket, egy érdekes, naptárfelületen. Természetesen itt is helyet kapott a Bridge-ből már jól ismert „rating”, azaz a képek különböző szempontok alapján történő osztályozása és szűrése. A támogatott formátumok között még a PSD (Photoshop) is helyett kapott.

A beépített slideshow-készítő szintén meglepően jóra sikerült: szinte tobzódni fogunk a funkciókban. Diavetítéseinket látványos effektusokkal díszíthetjük, de rakhatunk képeink alá zenét, vagy akár mozgó videófájlokat is. Az elkészült slideshow-t egy kattintással publikálhatjuk a weben, vagy készíthetünk belőle mondjuk képernyővédőt.

Ha a panorámaképek készítése a hobbink, akkor arra is találunk funkciókat: az Imagic pár kattintással összerakja nekünk a kész képet (Panorama Stitching), sőt találhatunk egy ún. „Geotagging” funkciót is, ahol Google Maps és Earth segítségével elhelyezhetjük fotóinkat a térképen. A prémium verzióban még egy HDR szerkesztő is helyet kapott, sajnos az ingyenes változatból ez teljesen kimaradt.

Az Imagic másik nagy erőssége, hogy a fentebb ismertetett funkciókat akkor is képes ellátni, ha nem fotókkal, hanem videókkal dolgozunk: a kategorizálás és áttekintés ugyanúgy működik (még GIF animációkkal is). Szerkeszteni is hasonlóképpen tudunk: a videókat is forgathatjuk, korrigálhatjuk, kicsinyíthetjük vagy nagyíthatjuk. A klipekhez rögzíthetünk hangsávot (zene, vagy akár narráció), de pakolhatunk rájuk mindenféle effektusokat is, ezek legtöbbje megint csak meglepően igényes. Természetesen feliratokat és főcímeket is rakhatunk filmecskéinkre, ez elkészült műveket pedig MPEG4, AVI vagy WMV formában exportálhatjuk.

Bónusz gyanánt, akár „játékokat” is készíthetünk képeinkből vagy videóinkból. Többféle puzzle és hasonló vizuális játék készíthető pár kattintással.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb