szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mérföldkőhöz érkezett az autógyártás: 2011-ben már egyetlen márka sem dob piacra olyan gépkocsit, amelyben kazettás magnó található. De hasonló sors várhat egy sor egyéb eszközre és technológiára is a közeli jövőben.

A New York Times szerint az utolsó autó, amely kazettás magnóval gördült le a gyártósorról, a Lexus 2010-es SC 430-as modellje.

„A Lexus volt az utolsó mohikán” – magyarázta a lapnak adott interjújában Phil Magney, az IHS iSuppli technológiai trendek kutatásával foglalkozó cég elemzője. „2011-ben a kazettás magnót már nem találni az autók szériafelszereltségében, de rendelhető extraként sem. Ha valaki mégis ragaszkodna a kissé kásás hangminőségű szalagjaihoz, kénytelen lesz használt autót vásárolni, vagy beszereltetni egy másik gyártó kazettás magnóját.

A kazetták ma már szinte csak bohókás retró-játékok formájában ismertek
©

A kazettás magnók a hetvenes években jelentek meg az autókban, majd évtizedeken át léteztek a rádiók, később a CD-lejátszók mellett. Ám az mp3-formátum és az olcsó lejátszók megjelenésével még ez utóbbi eszközök jövőbeli sorsa is kétségesnek látszik. Az autókban egyre gyakoribb a beépített merevlemez, a memóriakártya-olvasó, illetve a külső hangforrás csatlakoztatását lehetővé tévő bemenet.

"A rádiót követte a kazetta, majd az optikai lemezek, amelyeket fokozatosan elkezdtek felváltani a memóriakártyák vagy a merevlemezek, napjainkban pedig már látszik, hogy ezeket az adathordozókat az interneten felhő (cloud) technológiával tárolt zenék követik" - tette hozzá Mike Kahn, a Sony Electronics munkatársa az olyan online szolgáltatásokra célozva, mint a Spotify vagy a Pandora.

Emlékszik még bárki az írógépre vagy a betárcsázós modemekre?

Nem csak a kazettákra vár azonban a lassú enyészet, tavaly bezárta kapuit az utolsó gyár, ahol 3,5 collos hajlékony lemezeket gyártottak (fiatal olvasóink számára összehasonlításként: egy ilyen adathordozón 1,44 megabyte adat fért el, míg ma már 1-2 ezer forintért ugyanennyi gigabyte kapacitású USB-kulcsokat lehet vásárolni). A BusinessNewsDaily szerkesztői technológiával foglalkozó szakértőket és elemzőket kérdeztek arról, hogy mely technológiák bukása kezdődhet meg az idei év során.

Kábeltévé

A fogyasztóknak általában ambivalens a kapcsolatuk a kábelszolgáltatókkal, főként, mivel sok helyen csak egy-egy cég szolgáltatására lehet előfizetni, így nem sok választási lehetősége marad a tudatos vásárlóknak.

Jay Levy, az IT-szektorban tevékenykedő kockázati tőkebefektető cég, a Zelkova Ventures első embere szerint a televíziózás és az internetes technológiák összeolvadása gyökeres változásokat fog hozni a műsorszórás szerkezetének világába. Továbbra is kábelek kígyóznak majd az otthonainkba, a tartalom azonban az internet segítségével érkezik a képernyőnkre (ez már ma is így van az IPTV-szolgáltatások esetében).

A tévézés és az internet elválaszthatatlanok lesznek
©

"A fogyasztók sokszor elégedetlenek a szolgáltatóikkal" - magyarázta Levy a BusinessNewsDaily-nek adott nyilatkozatában. "Úgy vélem, hogy a tévé és a számítógépek konvergenciája fel fog gyorsulni. Már ma is vannak olyan IT-cégek (Apple, Google stb.), amelyek a tévés műsorszolgáltatás demokratizálására törekszenek. A váltás már megkezdődött, de szemben a nosztalgikus érzéseket kiváltó technológiákkal (mint amilyen például a walkman vagy a kazetta), nem hiszem, hogy bárkinek is hiányozni fog a hagyományos kábeltévé. Jobb minőségű szolgáltatást fogunk kapni, ráadásul olcsóbban."

Vonalas telefonok

A hagyományos telefonszolgáltatások kihalófélben vannak, helyüket a mobilok és az IP-alapú internetes telefonok veszik át. Az Egyesült Államokban ma már négy háztartásból egyben egyáltalán nincs vonalas készülék, az AT&T nevű szolgáltató pedig kérvényt adott be az amerikai kommunikációs hatósághoz, az FCC-hez, hogy tűzzenek ki egy céldátumot a vonalas szolgáltatások felszámolására. A közeli jövőben az otthoni telefonkapcsolatot kizárólag a mobilok, illetve az IP-telefónia jelenti majd.

"Sokan azért ragaszkodnak a vonalas telefonhoz, mivel így áramszünet esetén is elérhetőek maradnak" - mondta Stowe Boyd társadalmi filozófiával és internetes trendekkel foglalkozó szakértő. "Manapság azonban ez a kellemetlenség egyre ritkább, ezért arra számítok, hogy a fiatalabb generációk tagjai szinte egyáltalán nem fognak már hagyományos vonalas telefont használni életük során."

[[ Oldaltörés (A számítógépek világa is gyökeresen átalakul) ]]

A néhány évvel ezelőtti laptopboom fényében meglepőnek tűnhet, mégis sokak számára a hordozható számítógépek épp a technológia gyenge pontjait testesítik meg: a laptopok még nem feltétlenül képesek a lényegesen olcsóbb asztali gépek teljesítményére, viszont kényelmetlenebbek, mint az egyre intelligensebb és könnyen hordozható okostelefonok. Khalid Mohamed, egy pakisztáni üzleti vezetőket tömörítő szervezet munkatársa szerint a cégeknél a közeljövőben ki fog kialakulni az a gyakorlat, hogy az alkalmazottakat erős asztali gépekkel és az egyszerűbb feladatok elvégzésére alkalmas okostelefonokkal szerelik fel a drágább noteszgépek helyett.

"Az okostelefonok előretörésével már mindent meg tudunk csinálni egy könnyen hordozható eszközzel a fényképezéstől az irodai dokumentumok kezeléséig" - magyarázta Mohamed. "Ahogy a felhőtechnológia fejlődik, a cégek számára egyre könnyebb lesz minden adatot elérhetővé tenni a munkatársaik számára a telefonokon keresztül. Arra számítok, hogy egyre több céges okostelefon-alkalmazás jelenik meg. Ha megnézzük, hány nagyvállalati dolgozó használ például iPhone-t vagy BlackBerry-t, láthatjuk, hogy a váltás már megkezdődött, igazán felgyorsulni azonban a felhőtechnológia elterjedésével fog."

Az okostelefonok funkciói egyre több eszközt helyettesítenek
©

A laptopok népszerűségét a szintén a könnyebb hordozhatóságot és nagyobb teljesítményt nyújtó táblagépek is veszélyeztetik, elég csak megnézni, hogy az idei Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) hány efféle eszközt mutattak be a különböző gyártók.

A merevlemezeknek is bealkonyul

Néhány éve még az egyre nagyobb kapacitású adattárolók uralma nemhogy megingathatatlannak tűnt, hanem közvetlenül járult hozzá az olyan technológiák megingásához, mint a különféle optikai lemezek (CD, DVD, Blu-ray). A már említett felhőtechnológia azonban olyan tárolókapacitást és feldolgozási teljesítményt jelent, amely egy átlagos felhasználó számára megfizethetetlen lenne. A felhőben tárolt adatok pedig éppen a helyhez kötött merevlemezek koporsójába ütik be a szögeket: adatainkat tartózkodási helyünktől függetlenül bárhol, bármikor elérhetjük, ráadásul a csúcstechnológiát használó adatparkoknak köszönhetően az adatvesztés veszélye is minimálisra csökken.

"A jövőben szinte minden adatunkat a felhőben tároljuk majd, a PC-nknen pedig csak átmeneti másolatokat használunk" - fejtette ki Boyd. "Én már nem szeretnék több merevlemezt vásárolni, csak a baj van velük, be kell őket szerelni, ráadásul bármikor tönkremehetnek, ami rendkívüli károkat okozhat a felhasználónak. Ez már velem is többször megtörtént, és ilyenkor csak a felhőben tárolt biztonsági mentéseimnek köszönhettem, hogy nem vesztettem el a számomra fontos adatokat, képeket, dokumentumokat. Egy profi adatparkban ugyanis sokkal kevésbé valószínű, hogy olyan technikai probléma áll elő, ami egy háztartásban mindennapos lehet."

Operációs rendszerek

A számítógépeken futó operációs rendszerek működtetéséhez a mai napig nem árt némi alapvető informatikai képzettség, a felugró ablakok, hibaüzenetek megfelelő kezelésére. A böngészőkre alapuló operációs rendszerek azonban igyekeznek egy lépéssel közelebb hozni a technológiát a hétköznapi felhasználókhoz.

A Google Chrome már nem csak egy böngésző
©

"A PC-n futó operációs rendszert minimalista alternatíva váltja fel, amely tulajdonképpen egy böngészőben fut majd" - magyarázta Girish Lakshminarayana, a Klea Global nevű IT-cég technológiai igazgatója. "A Google Chrome operációs rendszere egy lépés ebbe az irányba. Ez a váltás pedig az összes kapcsolódó technológiát befolyásolja majd a böngészőktől kezdve az azonnali üzenetküldésig. Ez a két szoftvertípus egyre jobban összeolvad és valós idejű információcserét, sőt, jelenlétet tesz lehetővé a felhasználók számára. Remélem igazam lesz, mivel ezt a trendet szem előtt tartva alapítottam egyik cégemet, a WebtoIM-et."

A böngészőkben futó operációs rendszerek, illetve asztali alkalmazások elterjedését emellett a weboldalakat leíró HTML-nyelv megújulása, a HTML-5 megjelenése is elősegíti majd. Ez utóbbi technológiáról szóló korábbi cikkünkből megtudhatja, miért.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Az iPad 2 nagy riválisai - a legjobb Androidos táblagépek (videók)

Hiába igyekszik az Apple már az év elején bebiztosítani magát az iPad 2 bejelentésével, hamar meggyűlik majd a baja az Android 3.0 operációs rendszer első élvonalát képviselő táblagépekkel, ahol a Samsung, a Motorola és az LG is képviselteti magát. Ráadásul mindhárom cég nagyon komolyan vette a 2011-es tablet háborút, most videókkal is bemutatjuk fegyverzetüket.

MTI Tech

2011 az okostelefonok éve

Magyarországon a mobilosok mintegy 15 százaléka, több mint 1,5 millió ügyfél használ okostelefont.

hvg.hu Tech

A táblagépek áradata Las Vegasban: ez volt a CES 2011

Nem hozott nagy meglepetést az idei Consumer Electronics Show, ahol a legújabb szórakoztató-elektronikai fejlesztéseket mutatták be a közönségnek. Bár sem az Apple, sem a Google nem vett részt az eseményen, a megjelent cégeknek és gyártóknak köszönhetően szinte minden standon lehetett találni valamit, ami többé-kevésbé kapcsolódik a két nagyvállalat technológiáihoz. A szakvásár sztárjai egyértelműen a táblagépek voltak és idén először az autógyártók is megmutatták, milyen meglepetéseket tartogatnak a közeli jövő négykerekűi.

hvg.hu Napi merítés

Nem szabad csak az okostelefonokra koncentrálni

Magyarországon az okostelefonok száma eléri az 500 ezret, ami nem túl sok a hazai mobilfelhasználók számához képest, mivel 2010 decemberében ez a szám meghaladta a 11 milliót. Ezért nem szabad csak az okostelefonokra koncentrálni.

hvg.hu Tech

Tarolt a Google Androidja a barcelonai mobilkongresszuson

Bár sokan arra számítottak, hogy a Microsoft és a Nokia együttműködésének árnyékában zajlik majd az idei Mobile World Congress (MWC) szakvásár, ehelyett azonban a Google Android operációs rendszere állt a figyelem középpontjában. Az Apple pedig úgy is képes volt díjakat nyerni, hogy nem vett részt a kiállításon.

MTI Tech

2010-ben már okostelefonról is intenzíven vásároltak a magyarok

A tavalyi évben már hazánkban is mérhetővé vált, és elérte az 1,5 százalékot az okostelefonok segítségével vásárolt termékek aránya a teljes e-kereskedelmi értékesítésen belül. Hazánk ezáltal követi a fejlett e-kereskedelmi piacokat: lassan kezdenek átalakulni a vásárlási szokások – derül ki a GKIeNET – T-Mobile: Jelentés az internetgazdaságból kutatásából.

Starbucks-index: Budapest az egyik legolcsóbb város

Starbucks-index: Budapest az egyik legolcsóbb város

Az emberi jogok védelme jobban, a szólásszabadság kevésbé érdekli a magyarokat uniós átlagnál

Az emberi jogok védelme jobban, a szólásszabadság kevésbé érdekli a magyarokat uniós átlagnál

Sport és aranyér: nem mindegy, hogy hogyan és mit edzünk!

Sport és aranyér: nem mindegy, hogy hogyan és mit edzünk!

Felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el a főváros az Újszínház ügyében

Felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el a főváros az Újszínház ügyében

A magyar vállalkozások négyötöde tartja komoly problémának a korrupciót

A magyar vállalkozások négyötöde tartja komoly problémának a korrupciót

Radar360: A Fidesz itthon kemény, Brüsszelben csak keménykedik

Radar360: A Fidesz itthon kemény, Brüsszelben csak keménykedik