szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz nagysebességű vasút Firenze történelmi belvárosa alatt átvezető alagútjának építése aggodalmak szerint veszélybe sodorja Michelangelo Dávid szobrát, a város történelmi jelképét.

Az alagút alig hatszáz méterre halad el a szobor "lakhelyétől" – írta meg csütörtökön a Corriere della Sera című olasz napilap. Amennyiben a páratlan alkotást nem költöztetik el az alagútfúrás idejére, kockára teszik, hogy a rezgés kárt tesz benne – idézte internetes kiadásában az újság Fernando De Simone padovai építészt, a föld alatti szerkezetek szakértőjét.

A Dávid-szobor, az Accademián. Nem kívánatos rezgések
©

 Michelangelo 1501 és 1504 között faragta a talapzattal együtt 5,14 méter magas szobrot, amely 1873 óta a Galleria della Accademia kupolacsarnokában látható. A lap által megszólaltatott építész szerint a szobron már meglévő mikrorepedések már így is aláássák az alkotás stabilitását a híres férfialak bokájánál. Az alagútfúrás miatt jócskán nőne a szobrot fenyegető veszély – vélekedett Fernando De Simone, aki megjegyezte, hogy a turistacsoportok és a környék autóközlekedése is rezgést kelt.

A firenzei múzeumpólus konzervátora, Cristina Acidini elismerte, hogy szükség van a probléma tanulmányozására, de óvott a riadalomkeltéstől. A szakember rámutatott, készül egy tanulmány, amely azt taglalja, milyen lenne az épület ellenállása földrengés esetén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Isten nyakába emberi agyat festett Michelangelo?

Az emberi agynak, pontosabban inkább az agytörzsnek az anatómiai rajzát vélik felfedezni amerikai szakértők a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóján, Michelangelo világhírű alkotásán.

MTI Kult

Michelangelo-festményt találtak New York-ban

Egy Jézust és Máriát ábrázoló Michelangelo-festmény lóghatott nemzedékeken át egy New York állambeli lakásban, anélkül, hogy a szakértők elismerték volna eredetiségét.

hvg.hu Kult

300 millió dolláros Michelangelo-kép a kanapé alatt?

Valószínűleg Michelangelo-képet őrizgetett egy amerikai család otthonában, legalábbis ezt állítja egy szakértő, aki a festmény értékét 300 millió dollárra (körülbelül 60 milliárd forintra) becsüli - írja a brit Telegraph Online.

MTI Kult

Dávidért harcol Firenze és az olasz állam

Michelangelo Dávid szobrának birtoklásán vitázik az olasz állam és Firenze városa. Matteo Renzi firenzei polgármester szerint a Dávid-szobor Firenzéé, az olasz kulturális minisztérium szerint azonban állami tulajdon az évi nyolc millió eurós bevételt hozó márványszobor.

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Magyarul bocsátott meg a 6:3-ért az új brit nagykövet

Magyarul bocsátott meg a 6:3-ért az új brit nagykövet

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg