szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Senki sem szeretné, ha az évek alatt összegyűlt családi fotók vagy dokumentumok között idegenek turkálnának.

 Senki sem szeretné, ha az évek alatt összegyűlt családi fotók vagy dokumentumok között idegenek turkálnának. A fájlok hagyományos módon (Intéző, Total Commander stb. segítségével) történő törlése azonban nem igazán jó megoldás. A számítástechnika már csak ilyen: ha valamit letörlünk, akkor valójában azt még nem is töröltük le; ez alól a lemez formázása sem kivétel. Ennek technikai okait a szintén remek (és ingyenes!) Eraser nevű szoftver kapcsán már ismertettük. Az Eraser nagyon jó megoldás, ha azonban igazán paranoiásak vagyunk, valami komolyabbra lesz szükségünk. És miért is ne lennénk paranoiásak? A mai világban az adat és az információ a legértékesebb dolog. Munkahelyi, üzleti fájljainkat mindenképpen távolítsuk el, mielőtt megszabadulunk gépünktől, illetve lemezeinktől.

A legprofibb megoldás, az O&O SafeErase, amely immár az ötödik verziónál tart. Lássuk mire képes! A szoftver próbaverziója (e-mail címünk megadása után) letölthető innen. Telepítés után a Safe Erase beépül a Windows Intézőbe, így bármikor könnyen elérhetjük. A szokásos funkciók mindegyike megtalálható benne: merevelemez, USB-tár, memóriakártya törlése, fájlok és teljes könyvtárak végleges eltávolítása. Ettől még nem lenne különleges, mindezt az Eraser is tudja (ingyen), a Safe Erase azonban ennél is tovább megy.

Lehetőségünk van teljes „nagytakarítást” végezni: egyetlen kattintással elérhetjük az ún. „Delete Entire Computer” funkciót a szoftver vezérlőpultjából. Nevéhez hűen, ezzel a funkcióval gyakorlatilag mindent eltávolítunk a gépről, még az operációs rendszert is. A törlés vonatkozik az átmeneti internetfájloktól kezdve a sütiken keresztül mindenre. Ha ezt a funkciót használjuk, akkor a végén valóban egy üres gépet kapunk, ráadásul az adatok visszaállítására semmi esély, gyakorlatilag lehetetlen bármilyen infót visszanyerni a törlés végeztével.

A szoftver annyira komolyan veszi az adattörlést; hogy a szokásos DoD (U. S. Department of Defense, azaz az Amerikai Védelmi Minisztérium által szabványosított) felülíráson és törlésen felül még „nekimegy” a gépnek egy BSI törléssel (Federal Office for Information Security szabvány, ezt használja például az FBI is), sőt a végén még utoljára mindenre ráereszt egy ún. „Gutmann” törlést is. Ez utóbbi egy komplex matematikai műveleteken alapuló törlés-felülírás algoritmus. Az itt felsorolt metódusokat ráadásul harmincöt alkalommal ismétli meg a lemezen. Ebből talán már sejthető, hogy a kényes adatok visszanyerése ezek után gyakorlatilag nem lehetséges.

Ha nincs szükségünk ennyire komoly törlése, akkor pedig használhatjuk a beépített „gyorstörlés” funkciót – ez annyit tesz, hogy nullákkal ír felül minden állományt és a lemezt is. Előnye, hogy jóval gyorsabb, mint a teljes törlés, és még mindig elég biztonságos.

Persze nem szükséges az egész gépet törölnünk, a szoftver képes arra is, hogy csak adott mappákat/fájlokat távolítson el.  Sőt, ha arra van szükségünk, akkor törölhetjük csupán „internetezésünk nyomait” is. Minden törlésről részletes naplót és jelentést kapunk. Ha pedig visszamenőleg akarunk megbizonyosodni arról, hogy biztonságosan töröltünk-e, arra is van lehetőség. Átnézhetjük a gépet, és egy listában megtekinthetjük az egyszer már (hagyományos módon) letörölt, ám visszanyerhető fájlok/mappák listáját. Természetesen ezeket is eltüntethetjük, utólag is.

A szoftvernek 64 bites verziója is van, és a gyorsabb törlés érdekében képes kihasználni a többmagos processzorokat is. A teljes verzió ára 25 euró (kb. hétezer forint). 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Autodelete

Az AutoDelete nevű ingyenes alkalmazást régi vagy régen használt fájlok automatikus...

techline.hu Tech

Eraser

Az ingyenes Eraser FAT32 és NTFS fájlrendszereken működik, és...

Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók