szerző:
techline.hu

Ha egy cég fejleszt, megújít és modernizál az mindig elismerésre méltó.

Ha egy cég fejleszt, megújít és modernizál az mindig elismerésre méltó. Ráadásul ha mindezt úgy teszi, hogy maga a vásárló is érzi és élvezi a fejlődés előnyeit, akkor még jobb! Az Apple iskolapéldája lehet a megújulásnak: minden egyes termékük (vagy szoftverük) az újabb generációk eljövetelével egyre jobb, szebb és jobb megoldásokat kínál. Bár egyértelműnek tűnik, ez a fajta, a vevőt is kielégítő, fejlődés nem mindenütt tapasztalható. Elég, ha például a PC- vagy konzoljátékok piacára gondolunk: az újabb játékok egyre butábbak és egyszerűbbek, cserébe viszont drágábbak… Vagy példálózhatunk a Windows esetével, ahol az XP után következett a Vista, ami sok minden volt, csak nem a vásárló igényeit kielégítő, megnyugtató és kényelmes fejlődési állomás.

Az Apple szerencsére nem állt be a sorba – a tőlük érkező újítások és fejlődés egyelőre még konstruktív és igényes. Hogy negatívumot is mondjunk: az áraikat igazán csökkenthetnék már, de erre nem sok esély van…

Az iPad 2 bejelentése különösebben nem lepett meg senkit – a táblagép divat, a táblagép jól fogy. A táblagép lassan kiváltja az MP3-lejátszókat (viszlát iPod!), sőt egyesek szerint a notebookokat is. Nem meglepő tehát, hogy ha az Apple bejelent valamit… akkor az táblagép lesz!  Az iPad 2 paramétereit, illetve a „következő generációs tablet” előnyeit tekintve azonban már megoszlik a szakma és a közvélemény. Az alapvető kérdés természetesen az előző generációs iPad tulajdonosokat érinti. Vajon megéri-e újabb ötszáz dollárt beruházni? Le kell cserélnünk az alig egyéves iPad-et? Van elég újdonság és fejlődés? Nos, szerintünk nincs (persze lehet velünk vitatkozni, sőt). Véleményünket alátámasztandó fel is sorolunk öt okot. Lássuk, miért is nem éri meg beruházni egy újabb iPadbe? Részletes iPad 2 tesztünk itt olvasható.

Tíz óra versus… tíz óra.
Egy hordozható eszköz esetében a három legfontosabb jellemző a súly, a méret és az akkumulátor élettartama. A súly és a méret az Apple esetében soha nem volt gond (mint ahogyan a dizájn sem) Az üzemidő is remek: a kezdeti tesztek alapján az újabb verzió nagyon jól teljesít, akár tíz óráig is bírja az akkumulátor, átlagos igénybevétel mellett. Ezzel csak egy apró gond van: az előző iPad is kb. tízórás üzemidőt biztosít. Hordozhatóság tekintetében tehát nem sokat kapunk az ötszáz dollárunkért cserébe: egy picivel vékonyabb és könnyebb készüléket… De már a sima iPad is olyan könnyű és vékony, hogy a három fő szempontból már csak az akkumulátor üzemidejével lehetett volna „játszani” kicsit. Ezt azonban nem tette meg az Apple – igaz, az iPad 2 akkumulátora sokkal nagyobb, de csak azért, hogy ki tudja szolgálni a kétmagos A5 processzor teljes erőforrásigényét.

Gyorsabbnak tűnik… eleinte
Az új processzor gyors, mint a villám, a bejelentésben is erre helyezték a hangsúlyt. Ez valóban így is van: frissen megvásárolt táblagépünk kicsomagolás után „suhan”, szemvillanás alatt érkeznek a szoftverek. Ha azonban elkezdjük feltelepíteni szokásos alkalmazásainkat, és elindul a mindennapi használat, meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy az új iPad nem sokkal gyorsabb, mint elődje.  Jó példa erre a böngészés: a CNET UK tesztje szerint, az új processzor internetezés és netes alkalmazások futtatása közben alig valamivel gyorsabb, mint az elődje (lásd táblázat).

Alkalmazások
Új hardver beruházása esetén fontos szempont lehet, ha van olyan alkalmazás, ami sokkal jobban fut az új eszközön. Esetleg csak azon hajlandó elindulni. Ha a szóban forgó alkalmazás fontos és hasznos, akkor a vásárló eltűnődik, és talán úgy dönt, megéri az ötszáz dolláros upgrade-et a dolog.  Az új iPad esetében erről nincsen szó: minden, ami az új táblagépen letölthető és futtatható, az ugyanolyan jól (és kb. ugyanolyan gyorsan, lásd előző pont) működik az első generációs változaton is. Az egyetlen kivétel talán a hardveres újítással megtámogatott videocsevegő. Az iPad 2 újonnan bekerült, második (a felhasználót rögzítő) kameráját használhatjuk arra, hogy videocsevegést folytathassunk barátainkkal. Ez azonban nem akkor újítás, hogy rögtön kidobnánk miatta az előző iPadet.

Nagyon erős konkurencia
Az iPad megjelenésekor nem igazán volt hasonló termék: a robbanásszerű sikerben alaposan közrejátszhatott ez is. Ha valaki akart egy vékony, elegáns, megbízható tabletet, akkor vagy iPadet vásárolt, vagy semmit. Az eredeti iPad sikere azonban magával hozta a jobbnál-jobb konkurens termékeket is. A HP, a Samsung és szinte mindegyik nagy cég előrukkolt már saját „iPad-gyilkosával”, és el kell ismerni, ezek a táblagépek sokszor ugyanolyan jók (sőt néha jobbak), mint az Apple megoldása. Ha tehát úgy érezzük, hogy az iPad már nem elég, és további szolgáltatásokra, gyorsabb processzorra, nagyobb memóriára (szebb kijelzőre…) vágyunk, akkor nem biztos, hogy az iPad 2 a legjobb választás. Ha tele lenne forradalmi újításokkal, akkor talán. De nincs tele velük…

 Úgyis jön az iPad három…
Rengeteg bejelentett vagy tervezett újítás nem került bele az iPad kettes verziójába (pl. retina display). Ennek oka a rövid fejlesztési idő is lehet. Kicsivel több, mint egy év telt el az előző iPad bejelentése óta. Ilyen rövid idő alatt nem igazán lehet nagy ugrást produkálni a verziószámok között. Mivel az iPad egyelőre szuperül használható, miért is ne várnánk még egy évet, amikor is majd Steve bejelenti az iPad hármat? Akkor talán érdemes lesz elgondolkodni a váltáson, hiszen egy iPad és egy jövőbeni iPad 3 között eltelik két esetleg három év: ez már elég idő ahhoz, hogy az ember hardvert fejlesszen és beruházzon.   


 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mit tippel, hány éves az ország legfiatalabb polgármestere?

Mit tippel, hány éves az ország legfiatalabb polgármestere?

Csodálatos képeken, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt

Csodálatos képeken, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi Kínában

Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi Kínában

Így kell Lego-pizzát sütni (videó)

Így kell Lego-pizzát sütni (videó)

Duma Aktuál: Új ollógyár is kelleni fog, annyi szalagátvágás volt a kampányban

Duma Aktuál: Új ollógyár is kelleni fog, annyi szalagátvágás volt a kampányban