szerző:
MTI

Valószínűleg nagyjából 400 ezer évvel ezelőtt kezdték el rendszeresen használni Európában letelepedett őseink a tüzet, ami meglepetést okozott a kutatóknak, mivel a viszonylag hideg éghajlatú kontinensen már egymillió éve megjelent az ember.

A kutatók 141 európai lelőhely adatait vetették egybe. Az eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a rendszeres tűzhasználat kezdete valamikor 300-400 ezer évvel ezelőttre tehető. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy az Afrikából érkező ősemberek számára a tűz szükségessé vált, mivel Európában a hőmérséklet gyakran esett fagypont alá.

A holland Wil Roebroeks a Leideni Egyetemről és Paola Villa, a Coloradói Egyetem  munkatársa az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmányukban kifejtik: noha világos bizonyítékok utalnak arra, hogy őseink már egymillió évvel ezelőtt megjelentek Európában, a tüzet nem használták 400 ezer évnél korábban. Ezt követően viszont mind a Homo sapiens, mint a neandervölgyi tűzzel főzött, világított és máglya mellett melegedett.

A megfigyelés felveti a kérdést: vajon miképpen élték túl a kontinens lakói az időnként kegyetlen időjárási körülményeket. A kutatók szerint a rendkívül aktív életmód és a magas fehérjetartalmú étrend volt segítségükre a hideghez való alkalmazkodásban - a nyershús- és halfogyasztás ugyanis bizonyítható ezekben a vadászó-gyűjtögető populációkban.

A egyetlen 300-400 ezer évnél korábbi rendszeres tűzhasználatra utaló lelőhely a mai Izrael területén található, valamint néhány afrikai területen.

A most megjelent tanulmányt megkérdőjelezi a Harvard Egyetem antropológusa, Richard W. Wrangham, a Catching Fire: How Cooking Made Us Human (Tűzgyújtás: miként tett a főzés emberré minket) című kötet szerzője, aki szerint a főzés mintegy kétmillió évvel ezelőtt annyira feljavította az emberi nem táplálkozását, hogy emiatt következett be az az evolúciós robbanás, amely végül a nagyobb agyhoz és végül a modern emberhez vezetett. Véleménye szerint az, hogy 400 ezer évnél korábbról nem lelhető fel a tűz használatának bizonyítéka, az következhet abból is, hogy a megégett csontok és hamu az idők során megsemmisült.

Paola Villa azonban megjegyezte egy telefoninterjúban, hogy találtak már egymillió éves égett csontokat Dél-Afrikában, "vagyis az égett csontok jól konzerválódnak".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az olcsóbb üzemanyag- és ruhaárak nyomták le az inflációt

Az olcsóbb üzemanyag- és ruhaárak nyomták le az inflációt

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére