szerző:
techline.hu

Nem vagyunk különösebben az óriás notebookok rajongói, a nagy méret ugyanis nem mindig jár együtt jobb...

Nem vagyunk különösebben az óriás notebookok rajongói, a nagy méret ugyanis nem mindig jár együtt jobb használhatósággal, pláne nem különleges extrákkal, viszont nehezíti a hordozhatóságot. A Sony Vaio F 3D esetében viszont más a helyzet. Ez a notebook egy "batár", de Sony kivitelben, vagyis hiába nagy és súlyos a gép, ezt sikerült ellensúlyozni a formavilággal. Ettől még kecses nem lett a masina, de látványos.

A méreteihez képest még jól is néz ki

A billentyűzet rendkívül kényelmes, tökéletes nyomásponttal, megfelelő méretű és egymástól elegendő távolságra helyezett gombokkal dolgozhatunk, a touchpad (amely természetesen multitouch gesztusokkal is használható) szintúgy jó minőségű. Kicsit ugyan szokatlan, hogy "recés" a felülete, de teljesen folyamatosan és pontosan tudjuk mozgatni vele az egérkurzort. Van numerikus billentyűzet is, ami például számolótábláknál nagyon jól jön.

Találunk még külön - érintős - multimédia "billentyűket" a lejátszás vezérléséhez, és még három extra gombot, amelyek közül az egyikkel a Vaio Care indítható (ez amolyan diagnosztikai és súgó alkalmazás), a másikkal a Vaio Media Gallery, de a kettő között található 3D feliratú talán a legérdekesebb, ezzel kapcsolhatjuk ugyanis be a 3D-s látványt, igaz, ezt csak a megfelelő szemüveg segítségével élvezhetjük.

A 3D megjelenítés hátterének biztosítására a gép teljesítménye brutális: új generációs Intel Core i7 (2630QM) processzor, 8 GB RAM,  640 GB-os (7200 RPM-es) merevlemez és Nvidia GeForce GT540M (1 GB memóriával) videovezérlő munkálkodik azon, hogy zökkenőmentesen működjön a Windows 7 és rajta minden alkalmazás. Kapunk VGA és HDMI kimenetet, van LAN csatlakozás, egy USB 2-es és két USB 3-as port, kártyaolvasó (Memory Stick és SD), 802.11n-es wifi, 3.0-s Bluetooth és természetesen Blu-ray meghajtó is.
A felhasználó számára a lényeg persze inkább a 16"-os, 1920x1080 pixeles maximális felbontásra képes, kifejezetten szép képet adó - LED háttérvilágítású - kijelző, amelyet önmagában is élmény nézni, de ha felkapjuk a mellékelt szemüveget, és elindítjuk a megfelelő alkalmazásokat, rögtön térben látjuk a világot (3D sztereoszkópikus kijelző, szekvencionális képkocka-megjelenítés). A gép a már említett gombbal kapcsolható 3D módba, de felesleges össze-vissza nyomkodni, mivel csak a megfelelő szoftverek esetében működik a dolog. A filmek lejátszásához, 3D-s Blu-ray tartalmakhoz, 3D fotókhoz kapott, előre telepített alkalmazások erre természetesen képesek, olyannyira, hogy még az eredetileg nem 3D-s filmeket is átalakíthatjuk térbelivé a lejátszáskor (ha jó minőségű, full HD a forrásanyag, akkor így is élvezhető a térhatás). A valódi élményhez persze érdemesebb eleve erre optimalizált filmeket nézni.

Az USB 3 és a HDMI itt szinte természetes

Természetesen játszani is lehet így, a térbeli megjelenítést támogató játékokkal. Utóbbiakból szerencsére igen tisztességes a lista, a legnépszerűbbek szinte kivétel nélkül képesek erre.
A kijelző mérete, felbontása, a gép teljesítménye valódi élménnyé teszi a 3D-t, fantasztikus így játszani, és természetesen a filmek is látványosak. Az már teljesen személyfüggő, hogy a szemünk hosszú távon miként vélekedik a 3D-ről. A játékok esetében például remekül lehet állítgatni a Nvidia meghajtóprogramjának opcióival a mélységet és a minden más jellemzőt, ha esetleg az alapbeállítások nem felelnének meg.

Nekünk a videók nézésekor sem émelygésben, sem egyéb kellemetlen érzésben nem volt részünk, játékoknál viszont előfordult, hogy pár pillanatra összezavarodott a kép, hol a szemünk, hol a megjelenítőmotor hibája miatt. De ez összességében nem rontotta a játékélményt, a 3D azért valóban így kap térhatást. Más kérdés, hogy miután végzünk és levesszük a szemüveget, eltart egy kis ideig, mire a szem megszokja a valóságot.

A 3D funkciókhoz szoftver is kell, nem csak szemüveg

A rövid teszt alatt nem nagyon volt módunk az akku teljesítményét tesztelni, de ha hétköznapi feladatokra használjuk a gépet, akkor hozza az átlagot. A Blu-ray lejátszás vagy a 3D térhatású játék természetesen jobban zabálja az energiát, szóval ahhoz nem árt egy konnektor a környéken.

Kapunk néhány 3D-s rövidfilmet is a géppel

Ahogy a notebook összerakásában - precíz illesztések, kiváló anyagválasztás -, úgy szoftver tekintetében is kapjuk a megszokott Sony minőséget. Rengeteg Vaio multimédia alkalmazás, a már említett, 3D megjelenítést támogató szoftverek (3D Vision Photo Viewer, 3D Vision Video Player, WinDVD), előre telepített Windows 7 Home Premium, Office 2010 Starter Edition és a mostanában mindenhol felbukkanó - nem éppen a kedvencünk - McAfee Internet Security pár hónapos próbaverziója és a Norton Online Backup. Természetesen kapjuk a Vaiókon megszokott "dokkot" is és a kiváló PMB alkalmazást a médiafájlok kényelmes rendszerezéséhez.

Fotók nézegetése térhatással

A tesztek során a játékokkal nem volt gondunk, a 3D Blu-ray is problémamentesen ment, és az eleve 3D-s videofájlok vagy éppen képek lejátszása, megtekintése is nagyszerű élmény volt. Erre a célra érdemes a Windows Media Centert használni, mert az NVIDIA 3D Visionnel akadtak problémák néhány formátum megnyitásakor és lejátszásakor is (volt olyan videó, amelyik azzal akadozott, a Media Center viszont zökkenőmentesen vitte).

A 3D Vision Video Player opciói

Ha 2D forrást szeretnénk lejátszani térhatással, mindenképpen jó minőségű (leginkább full HD) anyaggal érdemes próbálkoznunk. Ebben az esetben valóban 3D élményre számíthatunk.
A megfelelően fotózott képeket nézegetése szintén óriási élmény a szemüveggel, az egyszerű 2D fotók átalakítása viszont nem az igazi.
Tulajdonképpen nem tudunk nagyon belekötni a gépbe. Ezzel a konfigurációval szinte minden fronton alkalmazható, a 3D pedig igazán tisztességes ráadás. Talán csak egy igazi negatívuma van, az pedig az ára, mert közel 600 ezer forintot kell érte otthagynunk a boltban.

A gépet a laptop.hu biztosította számunkra

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rossi: "Ha akarják, akkor elmegyek"

Rossi: "Ha akarják, akkor elmegyek"

Kormányinfó – parlamenti kuss, Mátrai Erőmű és egyéb ügyek

Kormányinfó – parlamenti kuss, Mátrai Erőmű és egyéb ügyek

A Waldorf-iskolák kérésére változtat az alternatív iskolákra vonatkozó új szabályokon a kormány

A Waldorf-iskolák kérésére változtat az alternatív iskolákra vonatkozó új szabályokon a kormány

Kigyulladt a télapó dolgozószobája, a sárbogárdi tűzoltók oltották el

Kigyulladt a télapó dolgozószobája, a sárbogárdi tűzoltók oltották el

Bele ne szédüljenek: az utazási betegségre is lehet gyógyír

Bele ne szédüljenek: az utazási betegségre is lehet gyógyír

Közzétette a BKK, hogyan változik az adventi, karácsonyi és újévi menetrend

Közzétette a BKK, hogyan változik az adventi, karácsonyi és újévi menetrend