szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hogy az internet szolgáltatótól kapott „sávszél” valójában mekkora sebességet jelent, az elég relatív.

Hogy az internet szolgáltatótól kapott „sávszél” valójában mekkora sebességet jelent, az elég relatív. Sok szolgáltató garantálja az XY Mb/s sebességet – csak éppen azt felejtik el közölni, hogy „Magyarországon belül”. Így ha például az 50 Mb/s sebességű netkapcsolatunk akadozik, mi pedig nagy büszkén lemérjük a Speedtest oldalán és elkövetjük azt az aljasságot, hogy a szervert átállítjuk Budapestről mondjuk New York-ra, meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy el sem érjük a reklámozott sebességet. Persze ha budapesti szerveren hagyjuk (alapállapotban oda is rak), akkor naná, hogy 50 Mp/s – de miért is jó az nekünk, hogy nappali szobánk és egy budapesti szerver között 50 Mp/s sebességet érünk el? Hiszen a neten általában nem a budapesti, hanem a világ minden más zugában elhelyezett routereket, szervereket fogunk nézegetni…

Sokan nem állítják át, így Budapest - Budapest közötti sebességet mérnek

Sokan (sőt szinte mindenki) nagyvonalúan elfelejti ezt a tényt, szinte alig van felhasználó, aki megnyomja a „new server” kapcsolót a Speedtest elvégzésekor. A legtöbb esetben kb. fele annyi sávszélességet kapunk, mint amennyiért fizetünk.

A Google Chrome fejlesztői általában előszeretettel kommunikálnak a netezőkkel. A Reddit fórumain az egyik legújabb őrület az, hogy a felhasználók mindenféle tesztekre kérik fel a Google-dolgozókat; ugyan mérjék már le, milyen gyors a netjük „odabenn”, és mutassák meg az eredményeket.

Az eredmények elég megdöbbentőek (és most lehet kezdeni irigykedni, nem szégyen az!). Vessünk egy pillantást az alábbi Speedtest eredményre, a Chrome egyik fejlesztőjének irodájából.

 

Az Ookla index szerint, az átlagos európai internetsebesség (otthoni) kb. 12 Mb/s, az USA-ban ez „csak” 10 Mb/s. A kiemelkedő sebesség az Ookla szerint 25 Mb/s és 50 Mb/s között mozog. Ezen számok alapján, a Speedtest eredményre pillantva leszögezhetjük, hogy egy Google-dolgozó munkahelyi elérése húszszor gyorsabb, mint a leggyorsabb otthoni internet.

Következő tesztükben a netezők arra kérték a Google-srácokat, hogy töltsék le a mostanában divatos Rift nevű online játékot (ez olyasmi mint a World Of Warcraft). A csatolt képek alapján irigykedve láthattuk, hogy a szinte mindig leterhelt és csigalassú Rift szerverek kb. három perc alatt töltötték át a négy gigabájtnyi adatot a „gugli srác” gépére. Hát ez még arra sem elég, hogy kimenjen egy jó kávéra letöltés közben…

Google iroda - egy HD film letöltése kettő, egy játék három perc...

A kép tanulsága szerint egy Google-dolgozó elérése tehát kb. harminckét megabájt másodpercenként. Egy teljes HD-DVD film letöltése tehát nagyjából két perc alatt megvan, ha a Google-nál dolgozunk. Nem csoda, hogy nem akarnak hazamenni a munkából…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a 105 éves Magdus néni

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a 105 éves Magdus néni