szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

A Himnusszal és Széchenyi István terveinek felidézésével kezdődött az az ünnepségsorozat, amellyel a Déli pályaudvar 150 éves fennállására és a kanizsai vonal megépülésére emlékezik a MÁV.

Az eseményen Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója egyaránt arról beszélt, hogy a vasút fejlesztése mennyire fontos. Hivatkoztak az Európai Unió készülő Fehér Könyvének tervezetére, miszerint az európai nagysebességű vasútvonalak hosszát háromszorosára kell növelni.

 

©

Völner Pál hangsúlyozta, hogy 650 milliárd forintot költenek a magyar vasútvonalak fejlesztésére EU-források felhasználásával. Több mint kilencven kilométer újul meg, többek között az a balatoni vasútvonal is, amely a Déli pályaudvarról indult ki 150 évvel ezelőtt.

A Déli Vasút építésekor 1861. április elsején indult meg az első menetrendben meghirdetett személyvonat. (Széchenyi István már az 1820-as évkben megfogalmazta a vasútvonal megépítésének szükségességét, de ez csak jóval az 1848-as forradalom után valósulhatott meg.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/Magyar Nemzet Itthon

Budai a Gyurcsány-féle kormánynegyed körül szimatol

Budai Gyula a MÁV-val közösen vizsgálja a Gyurcsány-féle kormánynegyed-beruházás egyik legvitatottabb momentumát, a Nyugati pályaudvar melletti ingatlan megvásárlását - írja a Magyar Nemzet.

Fürjes Judit Vélemény

Gaskó István: Megszoktam, hogy mindig valaminek bélyegeznek

A baloldalon megbélyegzett, a Fidesz embereként számon tartott Gaskó István most ugyanolyan vehemenciával támadja az Orbán-kormány egyes intézkedéseit, mint amilyen erőteljesern bírálta korábban a Gyurcsány-kormányt. A LIGA Szakszervezetek elnöke a hvg.hu-nak megmagyarázza látszólagos pálfordulását.

MTI/Népszabadság Itthon

Csillagászati összegű tervvel állt elő a MÁV

Drága stratégiai tervet dolgozott ki a MÁV: a társaság 4455 milliárd forintot költene beruházásokra 2030-ig formálódó stratégiai programja szerint, az anyagot azonban átdolgozásra visszaküldte a kormány - számol be a hétfői Népszabadság.

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot