szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A G12 azonban sok olyan újdonságot kínál, ami a hobbifotósok számára is kívánatossá teszi ezt a fényképezőgépet.

A G12 azonban sok olyan újdonságot kínál, ami a hobbifotósok számára is kívánatossá teszi ezt a fényképezőgépet. Egyedül az ára miatt (120-130 ezer forint) lehet elgondolkodni, hogy ha ilyen összegű beruházásra szánjuk magunkat, nem érdemesebb-e egy belépőszintű DLSR kamerát vásárolni.   

A kihajtható, forgatható kijelző rendkívül kényelmessé teszi a fényképezést

A gép 10 megapixeles felbontásával és ötszörös optikai zoommal rendelkezik, és a képarányt a szokásos 4:3 helyett 16:9, 3:2, 1:1 és 4:5 formára is állíthatjuk. A Hibryd IS képstabilizátorral nehéz elmozdult képet készíteni, a makró módban pedig akár 1 centiméterről is kattinthatunk az apró témákra. Annak ellenére, hogy aki ilyen gépet vásárol, az általában szereti saját maga beállítani a különböző fényképezési paramétereket, sokszor hasznos lehet az úgynevezett Smart Auto, amelyik több tucat mért érték alapján automatikusan állítja be az optimális témát.  A G sorozat korábbi gépeihez képest a G12 kapott egy új kezelőtárcsát az előlap jobb felső részén, amivel gyorsan és kényelmesen lehet állítani a rekeszt. Az ISO érzékenységet a korábbinál több lépésben növelhetjük egészen 3200-ig, de ha egy adott helyzetben nagyobbra van szükségünk és megelégszünk a 2.5 megapixeles felbontással, akkor ISO12800-at is használhatunk. A zársebesség megválasztásánál is mindenre fel van készülve a kamera, 15 másodperctől egészen 1/4000 másodpercig állítható az érték.   

A természetfotósoknak is tartogat meglepetéseket a G12 (fotó: Jose Rodriguez)

A Digic 4 processzor nemcsak a képekért felelős, hanem sok extra funkciót is kínál. Ilyen például a HDR üzemmód, amivel különleges dinamikájú felvételeket exponálhatunk vagy a panoráma segéd, amellyel könnyen készíthetünk akár 360 fokos fotókat is. 

Beállíthatjuk a vezeték nélküli adatátvitelt

A géppel természetesen videózni is lehet. 640x480 felbontásban másodpercenként 30, HD-ben, azaz 1280x720 képponttal pedig másodpercenként 24 képkocka sebességgel. Ez utóbbi esetben a felvétel maximális hossza 30 percnyi lehet, és az elkészült videó H.264 tömörítésű lesz. Sajnos az automatikus élességállítás és az optikai fókusz nem működik videózás közben.   

A képek visszanézésénél is látszik, ha már wifin keresztül feltöltődtek

Végezetül meg kell említeni, hogy ez a fényképezőgép már Eye-Fi támogatással is rendelkezik. Az Eye-Fi egy olyan memóriakártya (SD), amelyik egy miniatűr wifi-csatolót is tartalmaz, így az elkészült felvételeket képes vezeték nélküli hálózaton azonnal a számítógépünkre vagy az internetre küldeni. Ráadásul az adott helyszín wifi-hálózatainak adataiból a földrajzi koordinátákat is meg tudja határozni, és ezeket hozzáteszi a kép EXIF adataihoz.
Bár a Eye-Fi kártyák szinte minden digitális kamerával működnek, a G12-ben található támogatás azt jelenti, hogy figyel a képek átvitelére, és nem szakítja azt meg még akkor sem, ha az energia-beállítások miatt ki kellene kapcsolni a gépet. Ezen kívül a kijelzőn egy kis ikon különböző állapotai mutatják, hogy folyik-e éppen wifi-adatátvitel, és a képek visszanézésekor is láthatjuk, hogy az adott felvételt feltöltődött-e már a vezeték nélküli hálózaton keresztül.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken