szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 50 segítőnek két órába tellett, mire sikerült befogni a Hoan-Kiem-tó legendás teknősét, amelyet titokzatos sérülései miatt már hetek óta próbáltak megvizsgálni az állatorvosok.

A 80-100 évesre becsült óriásteknős nyakán feltételezések szerint horogtól vagy más teknősöktől származnak azok a vágások, amelyek miatt szükség volt a kétmázsás állat befogására. A teknős páncélja akkora, mint egy íróasztal, és jelenleg a tóhoz tartozó szigeten tartják, ahol addig marad fogságban, míg a kezelése tart.

 

©

A néhány havonta előbukkanó állattal a legenda szerint a XV. században egy Kína elleni sikeres csata után találkozott Le Loi király, aki a teknősnek adta mágikus kardját, amelyet a hüllő magával vitt a tóba. A feltételezések szerint a teknős faja (Rafetus leloii - Le Loi lágyhéjúteknőse) utolsó négy példányának egyike.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Rejtélyes okból pusztulnak a teknősök a Mexikói-öbölben

Egyelőre nem tisztázott, hogy mitől pusztulnak egyre nagyobb számban a tengeri teknőcök a Mexikói-öbölben, ahol a BP fúrótornyának olajkatasztrófája óta különböző állatok - delfinek, teknősök, vízi madarak - tetemeinek százait vizsgálják a tudósok. A New York Times több laboratóriumot keresett fel, és kiderült, nem is olyan egyértelmű az olajszennyezés hatása az állatokra.

MTI Tech

Két nőstényt is kap Magányos George

Ismét megpróbálják párzásra bírni a tudósok a világ talán legismertebb teknősét, a Galápagos-szigeteken élő Magányos George-ot, fajának valószínűleg utolsó példányát.

MTI Tech

Több ezer kisteknőst engednek a Mexikói-öbölbe

Több ezer, néhány napos tengeri teknőst eresztenek szabadon szakemberek a Mexikói-öböl nyugati részében, abban bízva, hogy mire az állatok elérnék a szennyezett keleti vizeket, az olajfoltot már feltakarítják.

MTI Tech

Fotó: hálás lehet a teknős Jimmy Carternek

Jimmy Carter volt amerikai elnök és Richie Moretti, floridai teknőskórház igazgatója visszaengedik az óceánba azt a Danger nevű cserepes teknőst (Thalassochelys caretta), amelyet a teknőskórházban gyógyítottak meg. Carter és családja Florida Keysben vakációzik, a fotó az ugyancsak floridai Marathonban készült kedden.

MTI Tech

Kihalás fenyegeti az édesvízi teknősöket

Csaknem minden második édesvízi teknős a kipusztulás szélén áll, a hüllők e csoportja bolygónk leginkább veszélyeztetett állatai közé tartozik - áll a Conservation International nemzetközi természetvédelmi szervezet új tanulmányában.

MTI Tech

Visszatért a fóka és a barrakuda az olasz tengerekbe

Kihaltnak hitték, de visszatért: 84 év óta először ismét mediterrán barátfóka úszik az olasz tengerekben más, szintén évtizedek óta nem látott fajokkal együtt. Az állatvédők lehetségesnek tartják fókák és halászok együttélését.

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Robbanás történt egy hatemeletes házban Madrid belvárosában

Robbanás történt egy hatemeletes házban Madrid belvárosában