szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többször is próbálták, sosem sikerült - nagyjából ennyit lehet elmondani a Commodore márkanév felélesztéséről, de a...

Többször is próbálták, sosem sikerült - nagyjából ennyit lehet elmondani a Commodore márkanév felélesztéséről, de a Commodore USA nem adja fel. Nemrég bemutatták az újabb felújított C64 prototípusát, amely most a technikai verseny helyett inkább a retró hullámot lovagolja meg.

©

Korábban voltak olyan irányú törekvések, hogy a Commodore ismételje meg az Apple sikertörténetét, de ez a mai világban lehetetlen (korábban talán még lett volna erre esély), tehát maradt a B-terv, vagyis a nosztalgiázásra hajlamos vásárlóerő megszólítása. Ugyanis a C64 még most is menő, jó példa erre az úgynevezett C64 DTV sikere is (amely egy joystickbe épített játékgép volt, kifejezetten a régi C64-es játékokat lehetett újrajátszani vele), tehát a rajongókat még mindig meg lehet találni.

A régi reklám. Ma már nem ilyen könnyű a helyzet...

A C64-korszak felidézése persze ma már nem elegendő, hiszen bármilyen PC-n futtatható rengeteg emulátor, és sok weboldalon szinte az összes régi 8-bites játék megtalálható. Viszont ha magát a C64 gépet dobjuk ismét a piacra, persze kicsit több tudással, akkor máris itt a lehetőség a vásárlóerő ingerlésére - gondolja ezt a Commodore USA, és így várhatóan még az idén boltokba kerülhet a legújabb modell, amelyről egyébként már rajzokat is bemutatott a gyártó, ezek megtekintéséhez kattintson ide.

©

A kétmagos 525 Atom processzorral, 2 GB memóriával és Nvidia Ion2 videokártyával felszerelt Commodore gép valójában egy PC (teljes kompatibilitással), amely képes beépített emulátort futtatni (így egy teljes C64-es gépet is kapunk, de ha akarjuk, máris ott a Windows). Maga a szerkezet van akkora, hogy egy DVD-, illetve opcionálisan Blu-ray meghajtó is helyet kapott az oldalán, emellett VGA, DVI, USB (összesen 4 bemenettel) és 6.1-es hangkimenet is található a paneleken. Természetesen képes wi-fi kapcsolatra is, és akár teljes médialejátszóként is használható, hiszen a HD-videókat is zökkenőmentesen kezeli, legalábbis a gyártó ígérete szerint.

A C64-es emulátor ráadásul külön szoftveres támogatást is kapott Commodore Operating System néven, így a játékok futtatása mellett képek, demók és leírások is helyet kapnak a 8-bites korszak rajongóinak készült gépen.

Régi idők játékai. Még emlékszünk?

Egy valamirevaló geek nappalijában pedig kötelező kellék lesz, ami egyébként házi-mozinak is igen kellemes, de akár netezni is lehet vele a tévé előtt. Árcetli egyelőre nincs, de talán a Commodore jól tenné, ha nem próbálkozna felső kategóriaként visszatérni, sokkal nagyobb sikere lehetne olcsó és vicces kütyüként, mint az Apple versenytársaként. Az valahogy sosem sikerült az elmúlt 20 évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték a Munkáspárt 89 és 90 éves aktivistáit, mert aláírást hamisítottak az ajánlóíveken

Elítélték a Munkáspárt 89 és 90 éves aktivistáit, mert aláírást hamisítottak az ajánlóíveken

Marabu Féknyúz: Dunaferr it-ülés baseballütővel

Marabu Féknyúz: Dunaferr it-ülés baseballütővel

Már a román főügyészség vizsgálja az úzvölgyi temető elfoglalásának ügyét

Már a román főügyészség vizsgálja az úzvölgyi temető elfoglalásának ügyét