szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mára már kevesek használják Windowson a parancssori tömörítőket, egyáltalán, emlékszik még valaki fejből a DOS-os ARJ...

Mára már kevesek használják Windowson a parancssori tömörítőket, egyáltalán, emlékszik még valaki fejből a DOS-os ARJ paramétereire? Bizonyára kevesen. Manapság már nem annyira embert próbáló feladat becsomagolni, esetleg egyben feldarabolni megfelelő méretűre egy állományt, ahogy a kicsomagolás sem problémás  (ZIP-et kicsomagolni például szinte minden rendszer képes segédprogramok nélkül is), mégis, előbbire a kezdők közül sokan nem vállalkoznak, mert elvesznek a tömörítő programok opciói között.
A Hamster alkalmazásaival nem most foglalkozunk először. Korábban bemutattuk már a videokonvertáló és a DVD-író szoftverüket is. Közös vonás mindkettőben a látványos, mégis könnyen áttekinthető, “segítőkész” felület, amelynek köszönhetően a kezdők is gyorsan megtanulhatják a használatukat. Arról az apróságról nem is beszélve, hogy mindkettő magyarul is ért.

Segítőkész felület

A cég Free Zip Archiver alkalmazása szintén ezt a vonalat követi, vagyis megpróbálták úgy összerakni, hogy a számítástechnikában kevésbé jártas felhasználó is gyorsan átlássa.
Elindítása után vagy a fogd és dobd módszerrel hajigálhatjuk a tömörítendő mappákat és fájlokat a program ablakára, vagy a Fájlok hozzáadása gombbal válogathatunk.

Csak néhány opció van, azok is könnyen értelmezhetők

Ha mindent összeválogattunk, a Tömörítés szintje gombra kattintva három fokozatban (minimális, optimális, maximális) szabályozhatjuk a tömörítés mértékét.

Méret kiválasztása darabolásnál

A mellette látható Szétválasztás opcióban egy kattintással választhatunk az előre definiált értékekből. Utóbbi arra jó, hogy ha feltöltéskor, e-mailben küldéskor, vagy bármilyen tárolóra másoláskor méret limitbe ütközünk, az amúgy például 300 MB-os tömörített fájlt mondjuk 100 MB-os darabokban készítsük el, amelyeket aztán majd a későbbi kicsomagoláskor összefüggő archívumként kezelnek a programok. A készítők az előre definiált értékeknél nevekkel és kis ikonokkal könnyítik meg a választást, illetve van egyéni beállításra is lehetőség. Azt is rögtön látjuk, hogy a kiválasztott értékkel hány darabra osztja majd fel a program az archívumot.

Készül a csomag

Még egy gombunk van, Lezárás néven, erre kattintva jelszavas védelemmel láthatjuk el a tömörített fájlt.
A gombok fölötti mezőben még megadhatjuk leendő fájlunk fájlnevét is, ha az alapértelmezett nem tetszik.

Néhány alap információ a tömörített fájlról

Ha minden megvan, már csak egy dolgot kell kiválasztanunk: ZIP vagy 7z formátumban kívánunk-e tömöríteni. A ZIP előnye ugyebár, hogy szinte minden rendszeren (beleértve ma már minden okostelefon rendszert is) kicsomagolható. A 7z ezzel szemben ma még kevésbé támogatott, bár ugyancsak szinte minden rendszerre van már hozzá ingyenes kicsomagoló szoftver. Utóbbi előnye, hogy jóval hatékonyabban tömörít a sima ZIP-nél, vagyis a fájlok kisebb méretűek lesznek (csak összehasonlításként: egy PDF, TXT, EXE és DLL fájlokat is tartalmazó 38 MB-os mappát a Windows ZIP tömörítése 24, a Hamster maximálisra állított ZIP tömörítése 23, míg a Hamster szintén maximálisra állított 7z tömörítése 16 MB-osra “nyomott össze”).

Beépül a helyi menübe is

A tömörítéshez egyébként nem feltétlenül kell elindítani a programot, mivel az Intéző helyi menüjében is létrehoz néhány plusz menüpontot. Ennek köszönhetően egy kattintással tömöríthetünk, akár rögtön darabolva is.
A program az archívumok menedzselésében is segít, belenézhetünk azok tartalmába, és akár egyetlen fájlt is kicsomagolhatunk belőlük, illetve a Tájékoztató gombra kattintva extra információkat is megtudhatunk a fájlokról.
Mindent egybevetve, a program kiválóan használható, ráadásul kicsomagolásnál nem csak a ZIP és 7z fájlokat kezeli, hanem szinte minden népszerű tömörített formátumot (RAR, ARJ, LZH, ARC, CAB stb.). Akinek nem tetszik a sötétszürke felület, választhat világosabb témát is a Beállítások gombra kattintva.

A Hamster “jó” szokásainak híven telepítéskor ez a program is ajánlatot tesz arra, hogy a Yahoo!-t teszi meg alapértelmezett keresőnknek, de ezt a telepítőben megtilthatjuk neki. Illetve a kor szokásainak megfelelően immár a program saját Facebook oldalát is “lájkolhatjuk”, amire első indításkor szinte minden módon megpróbálják felhívni a figyelmünket (de a Facebook ikon amúgy is ott virít a program ablakának bal alsó sarkában).

Telepítésnél érdemes odafigyelni

Mindez persze nem kötelező, ha nem lájkolunk, akkor is tudjuk használni a program minden funkcióját.
Aki még nem választott magának tömörítő programot, annak mindenképpen érdemes egy pillantást vetnie rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?

Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?